Kadirli turpu 5 bin kişiye ekmek kapısı aralıyor


Osmaniye'nin Kadirli İlçesinde yılda 5 bin kişi için ekmek kapısı olan turp sezonu başladı.

Türkiye'nin yüzde 70 turp ihtiyacını karşılayan Savrun Çayı üzerine kurulan havuzlar, yılda 20 milyon lira ilçe ekonomisine katkı sağlıyor. Tarlalardan toplanan turplar traktörlerle Savrun Çayında bulunan havuzlara getiriliyor. Burada yıkanarak 20 kg'lık torbalara koyulan turplar kamyonlara yüklenerek yurdun dört bir yanına gönderiliyor.
Turp işinde 27 yıldır çalışarak 14 çocuğunu büyüttüğünü söyleyen Hacer Yıldız, "Saat 06.00'da buraya geliyoruz. Saat 07.00'de işbaşı yapıyoruz. 14 çocuğum var hepsini turp işçiliği yaparak büyüttüm. İyi ki kırmızı turpumuz var." şeklinde konuştu.

Suriye'deki savaş dolayısıyla Türkiye'ye sığınarak turp işine başladığını anlatan Bayırbucak Türkmeni Ali Camuz da "Tarlaya gelip turp çekiyoruz, yüklüyoruz. Suriye'de çok kötü bir savaş var. Biz ekmek paramız için çalışıyoruz." dedi.

Kadirli Turp Üreticileri Başkanı Soner Topalhan, "Günlük 5 bin kişinin çalıştığı turp sezonu başladı. Sezona çok mutlu başladık ama Rusya ile ülkemiz arasında yaşanan kriz nedeniyle sebze ve meyve fiyatlarının düşmesi bizi de etkilemiş oldu. Turp Kadirli insanının geçim kaynağı. Havaların biraz daha soğuması turp üreticileri için iyi olacak." şeklinde konuştu.

Kadirli'de başlayan yolculuğu sofralarımızda son bulan turp, bol c vitamini, iyot ve kükürdüyle karaciğeri ve mideyi çalıştırıyor. Böbreklerdeki kum ve taşı döküyor. Sarılık ve astım gibi hastalılara iyi geldiği bilinen turpun cilt kırışıklıklarını gidererek cildi güzelleştirdiği ifade ediliyor.
CİHAN
<< Önceki Haber Kadirli turpu 5 bin kişiye ekmek kapısı aralıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER