Kalbi 20 kez durdu, masajla hayata döndü

Göğüste batma ve kol uyuşması şikayetiyle Pendik Bölge Hastanesi'ne getirilen ev hanımı Zöhre Akbal (44), 20 kez kalbi durmasına rağmen, operasyon sırasında yapılan kardiyak masajla hayata tutundu.

Kalbi 20 kez durdu, masajla hayata döndü

 Akbal'a müdahale eden Kalp Damar Uzmanları Erhan Kaya ve Hakan Fotbolcu, "Yeniden canlandırma işlemi yaptığımız müdahale sırasında kalp tam 20 kez durdu, 20 kez tekrar çalıştırdık. Hasta yeniden hayata tutundu." dedi. 

Ev hanımı Zöhre Akbal, göğüste batma ve kol uyuşması şikayetleriyle hastaneye getirildiğinde durumu kritikleşti. Acile alındığında ise kalbi atmıyordu. Pendik Bölge Hastanesi Kardiyoloji uzmanları derhal kalp masajına başladı. Masaj devam ederken anjiyoda tıkalı damarı belirlenen Akbal'a stent takıldı. Aynı anda da tıkalı damara anjiyo yapıldı. Fakat kalp bu sırada defalarca durdu, masajla yeniden çalıştırdı. Hem kalp masajının devam etmesi hem de aynı anda tıkalı damara stent takılması, kalp vakalarında büyük bir başarı olarak kayda geçti. Pes etmeyen doktorların müdahalesiyle sona eren operasyondan sonra Kalp Damar Cerahisi'nde yoğun bakım ünitesine sevk edilen Akbal, yapay kalp cihazına bağlandı. 2 gün bu şekilde uyutulan hastanın kalp ritmi normale döndü ve solunum cihazından çıkarıldı. 

Masaj devam ederken anjiyoda tıkalı damarı belirlenen Akbal'a stent takıldığını kaydeden Uzm. Dr. Hakan Fotbolcu, “Yeniden canlandırma işlemi yaptığımız müdahale sırasında kalp tam 20 kez durdu 20 kez tekrar çalıştırdık, hasta yeniden hayata tutundu." dedi. 

Yard. Doç. Dr. Erhan Kaya ise hastaya solunum ve yapay kalp cihazı taktıktan sonra yoğun bakıma sevk ettiklerini ve 4 gün gözetim altına aldıklarını belirtti. Kaya, "Kadınlarda en önemli ölüm sebeplerinden biri kalp-damar hastalığı. Çünkü kalp damarları erkeğinkine göre daha ince, bundan dolayı spazm geçirme olasılıkları daha fazla. Kalp krizi genellikle koroner arterlerden (kalbe giden kan damarları) birinde meydana gelen bir kan pıhtısının kalbe giden kan beslemesini engellemesi sonucu meydana gelir. Ölümlerin yarısı kalp krizi başladıktan sonraki ilk 2 saat içinde ortaya çıkar. Hastamızın kriz başladığında derhal yakınlarına telefon ederek durumunu bildirmesi ve acile sevkini sağlaması kendisi için büyük bir şanstır." ifadelerini kullandı. 

CİHAN
<< Önceki Haber Kalbi 20 kez durdu, masajla hayata döndü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER