Kamış dokumacılığı, Senegal'de son bulmak üzere

Kamış dokumacılığı, Senegal'de son bulmak üzere

Günümüzde çok hızlı ilerleyen teknoloji ve sanayinin gelişmesi yeni meslekleri ortaya çıkarırken bazı mesleklerin de yok olmasına sebep oluyor. Batı Afrika ülkesi Senegal'de saz ve kamışlardan yiyecek veya eşya taşımak için örülerek yapılan kulplu sepetleri yapan emektar sanatkârlar, mesleklerinin son temsilcisi.

Yüzyıllar boyunca süregelen sepet örücülüğü gelişen teknoloji sebebi ile tükenmek üzere. Ustalar, günümüzde neredeyse bir elin parmağını geçmiyor. Mesleğin bitme noktasına gelmesinin en büyük sebebi, plastik maddelerden yapılan malzemelerin kolay, seri yapımı ve ekonomik oluşu sebebiyle daha çok satılması.

Başkent Dakar'da bu mesleği sürdüren El Hadj Mbake, "Ben genelde sipariş üzerine koltuk, sandalye ve kitaplık türü eşyaları yapıyorum. Bunlar biraz daha fazla para kazanmamı ve ailemi geçindirmemi sağlıyor. Ailemden bu işi fazla yapan yok. Onlar daha güzel işlerde çalışmak istiyorlar." şeklinde konuştu.

Meslek zamana meydan okurcasına kırsal kesimlerde yaşatılmaya devam ediyor. Plastik ve plastik türevi maddelerden yapılmış benzer malzemelerden daha sağlıklı olan eşyalar, boyutlarına göre 2 ilâ 10 dolara satılıyor. CİHAN
<< Önceki Haber Kamış dokumacılığı, Senegal'de son bulmak üzere Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER