'Kamu görevlileri sanık olmadıktan sonra Soma davası adil sonuçlanmaz'


MHP Grup Başkan Vekili ve Manisa Milletvekili Erkan Akçay, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) ile Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü sorumluları sanık sandalyesine oturmadığı sürece, Soma davasının adil bir şekilde sonuçlanmasının mümkün olmadığını söyledi.

Akçay, 13 Mayıs 2014 tarihinde Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait Eynez maden ocağında meydana gelen ve 301 işçinin şehit olduğu faciayla ilgili ceza davasının Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam ettiğini hatırlattı. Yaptığı açıklamada, "16 Haziran 2012 tarihli, 2012/15 sayılı Başbakanlık genelgesiyle devlete ait bütün arazilerin, burada da madenlerin ruhsat izinlerinin verilmesi, kiralanması, satış gibi bütün yetkileri uhdesinde toplayan Başbakan ve madenlerin nasıl işletileceğini, rödovans mı, hizmet alımı mı olacağına karar veren hükümet, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile TKİ'dir. Dolayısıyla da sorumluluk bunlara aittir. Danıştay kararına rağmen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, sanık konumunda olması gereken kişilere soruşturma izni vermemiştir. Çalışma Bakanlığı, Enerji Bakanlığı, TKİ ve Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü sorumluları Soma davasında sanık sandalyesine oturmadan, bu yargılamanın adil bir şekilde sonuçlanması mümkün değildir." dedi.

'HÜKÜMET, KOMİSYONUN ÖNERİLERİNİ GÖRMEZDEN GELİYOR'

Soma faciasının, Türkiye'de madencilik faaliyetleriyle iş sağlığı ve iş güvenliği konularına dair kamuoyu oluşmasına vesile olduğunu belirten MHP Grup Başkan Vekili Akçay, "Soma maden faciasından sonra yer altında kömür ve linyit maden ocaklarında çalışanlarla ilgili birtakım olumlu düzenlemeler de yapılmıştır. Bu kazadan sonra kurulan Soma Araştırma Komisyonu, madencilik sektöründe yapılması gereken hukuki düzenlemelerle ilgili çok sayıda öneride bulunmuştur ancak hükümet, bu önerilerin birçoğunu görmezden gelmiştir." diye konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber 'Kamu görevlileri sanık olmadıktan sonra Soma davası... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER