Kamu kurumları ‘SADAT’a emanet
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Pazar, Mayıs 15 2022
SADAT’ın ortakları Mehmet Naci Efe ile Mehmet Tek’in adliyelerden üniversitelere kadar özel güvenlik işini almadığı kamu kurumu neredeyse yok. Devlet, Sadatçılara 110 ayrı ihaleyle tam 545 milyon TL ödemiş.
Tam adı Uluslararası Savunma Danışmanlık İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. olan SADAT, kurulduğu 28 Şubat 2012 tarihinden itibaren ülke gündeminden düşmüyor.
Son olarak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun sürpriz bir çıkışıyla yeniden gündem olan SADAT, Tuğgeneral görevindeyken emekli olan ve Siyasal İslamcı kimliğiyle bilinen eski Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Adnan Tanrıverdi ile 22 emekli subay ve astsubay tarafından 643 bin TL sermaye ile kuruldu. Sermayesi, kuruluşunun üzerinden henüz 8 yıl geçmişken 2020 yıl sonunda 1 milyon 548 bin TL’ye yükseltildi.
Önceki gün SADAT’ın İstanbul Beylikdüzü'ndeki merkezinin önüne giderek açıklama yapan CHP Lideri, "Önünde bulunduğumuz SADAT paramiliter bir kuruluştur... Burası terörist yetiştiren bir kurumdur" dedi.
Seçim güvenliğinin önemli olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, "Seçimi gölgeleyecek, seçimin güvenliği sarsacak herhangi bir şey olursa sorumlusu burasıdır ve Saray'dır" ifadelerini kullandı.
10 YILDA TAM 545 MİLYON TL
SADAT’ın kurucuları ile ortaklarının ekonomik ilişkileri de oldukça dikkat çekici. Kurucuları ve ortakları arasında yer alan Mehmet Naci Efe ile Mehmet Tek aynı zamanda birçok şirketin sahibi veya ortağı. Kamu ihale bültenlerinde yer alan bilgilere göre, Efe ile Tek, kamu kurumlarından son 10 yılda toplam 545 milyon TL değerinde 110 ihale aldı.
‘KORUMADIKLARI’ KURUM YOK
Hatta Efe ve Tek ile ailelerinin sahibi olduğu şirketlerin kamu kurumlarından aldıkları ihaleler neredeyse saymakla bitmeyecek kadar uzun. Örneğin, Efe ile Tek’in sahibi olduğu şirketlerinden biri olan Ekol Grup Güvenlik Koruma ve Eğitim Hizmetleri Limited Şirketi, 2012 ile 2021 yılları arasından kamu kurumlarında tam 86 özel güvenlik ihalesi aldı. Bu 86 ihalen
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Aile birleşimi vizesinde Türkler Almanya'da ilk sırada2.12 yaşındaki çocuk, okul müdürünü gözünü kırpmadan vurdu! İşte o kare...3.Özel'e Meriç tepkisi artıyor: '15 Temmuz militanlığına soyunmuş'4.Moskova bambalı saldırıyla sarsıldı: Rus general hayatını kaybetti5.Ünlüleri sarsan uyuşturucu skandalına Okan Buruk'un da adı karıştı! Savcılıktan açıklama geldi
6.Altın yüzde 67,5'lik artışla rekor kırdı7.Vekiller birbirine girdi, Meclis ringe döndü8.72 kilo altın nerede? CHP'li Murat Emir belgeleriyle paylaştı!9.Trump özel elçi atadı, Grönland krizinde tansiyon yükseldi!10.Uyuşturucu soruşturması: Mal varlığına el konulan iş adamının şöförü herşeyi anlattı!

ARİF ASALIOĞLU

KADİR GÜRCAN

ABDULLAH AYMAZ

ŞERİF ALİ TEKALAN
ESRA BÜYÜKCOMBAK
ÇOK OKUNAN HABERLER

Aile birleşimi vizesinde Türkler Almanya'da ilk sı...

12 yaşındaki çocuk, okul müdürünü gözünü kırpmadan...

Özel'e Meriç tepkisi artıyor: '15 Temmuz militanlı...

Moskova bambalı saldırıyla sarsıldı: Rus general h...

Ünlüleri sarsan uyuşturucu skandalına Okan Buruk'u...


