Kamuda tasarruf lafta kalmış

Hükümet kamuda yeni bir tasarruf seferberliği başlatmaya hazırlanıyor. Ancak AKP hükümetleri döneminde alınan tasarruf önlemlerinin lafta kaldığı ortaya çıktı. Geçen yıl sadece taşıt alım ve kiralamalara 2,5 milyar lira harcandı.

Kamuda tasarruf lafta kalmış

Kamuda yaşanan israf hükümeti yeni bir tasarruf seferberliğine zorladı. Daha önce de birçok kez hayata geçirilmeye çalışılan ancak sonuç alınamayan tasarruf seferberliklerine bir yenisi daha eklenmeye hazırlanıyor. 

GENELGE ÇOK UYGULAYAN YOK

Başbakan Binali Yıldırım, bayram öncesi ‘teşvik ve destek paketi'ni açıkladı. Pakette dikkat çeken bir ayrıntı ise kamuda her dönem başlatılan tasarruf seferberliğiydi. Yıldırım, çalışanların ücreti ve yatırımlar hariç her alanda kamuda tasarruf seferberliği başlatacaklarını söyledi. Ancak daha önce AKP hükümetlerinin sıkça yayımladıkları tasarruf genelgelerinin lafta kaldığı ortaya çıktı.

1 MİLYARLIK ARAÇ SALTANATI

Türkiye'de 100 binin üzerinde kamu aracı bulunuyor. Bunun yanı sıra taşıt kiralamalar da devam ediyor. Kamu 2012 yılında taşıt kiralamaları için 158,7 milyon lira harcama yaparken, 2013 yılında kiralama gideri 220,2 milyon liraya yükseldi. 2014 yılında taşıt kiralama giderleri 375,6 milyon liraya, 2015 yılında da 410,4 milyon liraya çıktı. Belediyeler ve il özel idarelerinin kiraladığı taşıtlar da eklenince rakam 1 milyar lirayı aşıyor. Geçen yıl hava taşıtı kiralamak için 177 milyon lira harcandı.

902 milyon lirası kara taşıtı, 569 milyon lirası da hava yolu taşıt alımları olmak üzere geçen yıl taşıt alımları için 1 milyar 479 milyon lira ödeme yapıldı. Kamudaki araçların akaryakıt ve yağ alımları için ise geçen yıl 1 milyar 540 milyon lira harcandı. 2013'te hizmet binası kiralamaları için bütçeden 278 milyon lira harcama yapılırken, bu rakam 2014'te 357 milyon liraya, geçen yıl ise yüzde 44 artışla 513 milyon liraya çıktı.

KAMU LOJMAN ZENGİNİ

Türkiye, kamunun elindeki lojmanlar ile dünyada en fazla lojmanı olan ülkelerin başında geliyor. Milli Emlak Genel Müdürlüğü verilerine göre Türkiye genelinde 236 bin lojman var Ayrıca Türkiye genelinde 2 binin üzerinde sosyal tesis bulunuyor. Kamudaki atıl dinlenme tesisleri 2 ay hizmet verip 10 ay boş duruyor. Bu da önemli oranda israfa sebep oluyor.

Sezer 7 yılda 167 milyon, Erdoğan 1,5 yılda 2,8 milyar harcadı

Cumhurbaşkanı Sezer, bütçe artırıp iade ederken Abdullah Gül ve Recep Tayyip Erdoğan dönemlerinde cumhurbaşkanlığı harcamalarının artması dikkat çekti. 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, 7 yıllık görev süresi boyunca toplam 167,4 milyon TL ödenek kullandı. 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresi boyunca kullandığı ödenek ise 722,3 milyon TL oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise  1,5 yılda 2,8 milyar lira harcadı.

ÖRTÜLÜ ÖDENEKTEN 10 MİLYAR LİRA KULLANDI

Başbakan'ın emrine verilen ve geçen yıl Cumhurbaşkanı'nın da kullanımına açılan örtülü ödenek harcamaları, AKP döneminde önemli oranda arttı. 2003 yılında 103 milyon lira olan örtülü ödenek 2015 yılında ise 1,78 milyar TL'ye ulaştı. Bu yılın ilk 5 ayında örtülü ödenekten yapılan harcama ise 735 milyon lira oldu. AKP iktidarı döneminde yaklaşık 10 milyar TL örtülü ödenek kullanıldı.

EN TASARRUFLİ LİDER SEZER ÇIKTI

Kamuda tasarruf konusuna en fazla dikkat eden isimlerin başında ise 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in olduğu ortaya çıktı. 7 yıllık cumhurbaşkanlığı görevi döneminde Cumhurbaşkanlığı'na 167 milyon TL bütçe ayrılırken, Sezer bunun 46 milyon TL'sini harcamayarak Maliye'ye iade etti. 



<< Önceki Haber Kamuda tasarruf lafta kalmış Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER