Kanunlaşırsa aylık 50 TL kesilecek
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Pazar, Nisan 24 2016
Kaynak sıkıntısı çeken hükümet, gözünü çalışanın maaşına dikti. TBMM’de gelen tasarının kanunlaşması halinde her çalışandan aylık 50 TL para kesilecek.

Tasarıya göre yeni işe girenler ve iş değiştirenler ‘Bireysel EmeklilikSistemi’ne (BES) katılma zorunda. Çalışanın aldığı maaşa bakılmaksızın herkesten alınacak 50 lira bu fona aktarılacak. Fonda biriken para ise 10 yıl sonra devlet katkısıyla birlikte çekilebilecek.
Şu anda uygulanmakta olan isteğe bağlı Birey sel Emeklilik Sistemi’ne dahil olanlar da bu ücreti vermek zorunda kalacak. Çalışanlar için SGK, işsizlik fonu, gelir vergisi ve damga vergisinden sonra BES ile extra bir kesinti yapılmış olacak. 1300 TL olan asgari ücret otomatikmen 1.250 TL’ye düşecek.
Devleti zorla BES’leyeceğiz
Ortalama bir çalışanın maaşının 3’te 1’ini vergi ve ücret olarak kesen, harcamasından yüzde 70’e yakın dolaylı vergi alıp dünya rekoru kıran hükümet, yandaş ekonomiyi destekleyecek para kalmayınca akla ziyan tasarruf tedbirleri almaya başladı. Hükümetin iç tüketimle ve kamu ihaleleriyle beslenen yandaş işadamlarının para darlığı nedeniyle kredi bulamamasının ardından kaynak için göz diktiği yeni alan Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) oldu. Bugüne kadar vatandaşların gönüllü olarak girdiği BES zorunlu hale getiriliyor. Böylece 1300 TL asgari ücretle işe başlayan bir çalışanını net maaşı 1250 TL’ye gerileyecek. Zaten maaşından SGK’ya para ödeyen işçi bir de bireysel emeklilik şirketlerine ödeme yapmak zorunda kalacak.
KESİNTİ PATRON DEĞİL İŞÇİDEN
Kısa süre sonra TBMM’ye gelmesi beklenen yasa tasarısıyla işe yeni giren ve iş değişikliği yapan 45 yaşın altındaki herkes zorunlu olarak Bireysel Emeklilik Sistemi’ne girecek. Yasa zorunlu BES için “50 kişinin üzerinde eleman çalıştıran işyerleri”ni kapsarken işçilerden ilk etapta ayda 50 yani yılda 600 TL kesinti öngörülüyor. Düzenlemede kesintinin işverenden değil, işçinin ücretinden olacak.
Öte yandan çalışanların 8 aylık zorunluluk süresi dolduktan sonra sistemden çıkarken paralarının BES’te
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.İran'da devam eden protestolarda can kayıpları yaşandı2.İsrail 37 yardım kuruluşunun Gazze'ye erişimini yasakladı3.Bulgaristan 1 Ocak itibariyle Euro’ya geçti4.Yalova’daki IŞİD saldırısı sonrası yakalanan 25 şüpheli adliyeye sevk edildi5.Artvin’de çığdan ölenlerin sayısı 2'ye yükseldi 1 kayıp aranıyor
6.Bilal Erdoğan hakkında şaşırtan kulis! Meğer 'eşkal'i benzediği için...7.50 bin kişiye daha af geliyor: Kimler yararlanacak?8.İhraç edildikten sonra kemoterapi ilaçları ödenmeyen KHK’lı memur vefat etti9.Almanya'ya giren sığınmacı sayısında büyük düşüş! Tedbirlerin daha da artırılması tartışılıyor10.Trump'tan İran'a müdahale sinyali

NUMAN YILMAZ YİĞİT

PROF. DR. OSMAN ŞAHİN

SAFVET SENİH

ERTUĞRUL İNCEKUL

ABDULLAH AYMAZ
ÇOK OKUNAN HABERLER

İran'da devam eden protestolarda can kayıpları yaş...

İsrail 37 yardım kuruluşunun Gazze'ye erişimini ya...

Bulgaristan 1 Ocak itibariyle Euro’ya geçti

Yalova’daki IŞİD saldırısı sonrası yakalanan 25 şü...

Artvin’de çığdan ölenlerin sayısı 2'ye yükseldi 1 ...


