Karantina kâr etmedi: Atmosferdeki karbondioksit oranı rekor kırdı
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Salı, Kasım 24 2020
Paylaş
X Post
Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), 2018'de 407,8 ppm (milyon parça başına) olan atmosferdeki karbondioksit konsantrasyonun, yeni rekorla 2019'da 410,5 ppm'e çıktığını belirterek, yeni tip Koronavirüs (Covid-19) salgını kapsamındaki karantina uygulamalarına rağmen artışın bu yıl da devam edeceği uyarısında bulundu.
Birleşmiş Milletlerin (BM) alt kuruluşu WMO'nun yayımladığı yıllık Sera Gazı Bülteninde, iklim değişikliğinin ana unsurlarından atmosferdeki sera gazı yoğunluğunun sanayi devrimi öncesi seviyeye kıyasla yüzde 148 yükseldiği aktarıldı.
Bültende, atmosferdeki karbondioksit yoğunluğunun 2018'de milyonda 407,8 iken bu oranın, 2019'da milyonda 410,5 birime ulaştığı belirtildi.
Kovid-19 salgınıyla pek çok ülkenin aldığı karantina önlemlerinin ve endüstriyel yavaşlamanın sera gazı yoğunluğunu ve hava kirliliğini azalttığı vurgulanan bültende, bu olumlu gelişmeye rağmen 2020'de karbondioksit seviyelerinin yükselmeye devam edeceği uyarısı yapıldı.
Bültende, geçici tahminlere göre, 2020'de karbon emisyonlarında yüzde 4,2 ila 7,5 arasında azalma görüleceği aktarıldı.
WMO, bu miktarın sürekli olarak artan karbon emisyonlarında yalnızca küçük bir düşüş olduğuna vurgu yaptı.
Pek çok bilim insanı bu yıl salgın nedeniyle küresel uçuşların iptal edilmesiyle karbon emisyonunda yıllık bazda en büyük azalmanın gerçekleşeceği tahmininde bunuyordu.
"KARBONDİOKSİT ATMOSFERDE YÜZYILLARCA KALIYOR"
BM Cenevre Ofisinde düzenlenen basın toplantısına video konferans yöntemiyle katılan WMO Atmosfer ve Çevre Araştırma Bölümü Şefi Oksana Tarasova, "Atmosferdeki karbondioksit yoğunluğu 1750 tarihinden bu yana birikmeye devam ediyor. Dolaysıyla, o zamandan beri atmosfere koyduğumuz her bir parça mevcut konsantrasyona şekil veriyor. Bu, dünyada bugünün olayı değil. İktisadi ve insani gelişmişliğin tüm tarihi bizi bu küresel 410,5 ppm'ye seviyesine götürdü." değerlendirmesinde bulundu.
WMO Genel Sekreteri Petteri Taalas da "Karbondioksit atmosferde yüzyı
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Özgür Özel'den operasyon açıklaması: Kasası boş belediyeyi neyle suçlayacaklar acaba?2.Üstad ve Hocaefendi'nin Türkçe'ye bakışı3.Havuzdaki balina ve insanın ebedi yolculuğu4.Evdeki güç mücadelesi: Çocuk, ekran ve ebeveyn5.Türkiye'de de satılan bebek maması markasında fare zehri çıktı
6.CHP'li belediye başkanının evine molotofla saldırmıştı: Polisten kaçarken çatıdan düşüp öldü7.Kiev’de silahlı saldırı: 6 kişi hayatını kaybetti, 14 kişi yaralandı8.Gazze’deki soykırımda görev alan İsrail askerleri Haaretz’e anlattı9.İstanbul Yarı Maratonu kazananları belli oldu: Kenyalı ikizler zirvede; Ali Kaya Türkiye şampiyonu oldu10.Dünyanın en sağlıklı sebzesi seçildi: Yol kenarında yetişiyor, faydaları saymakla bitmiyor

HARUN TOKAK
ESRA BÜYÜKCOMBAK

ŞERİF ALİ TEKALAN

ORHAN KESKİN

NUMAN YILMAZ YİĞİT
ÇOK OKUNAN HABERLER












