Kavaklıdereli hanımlar ekmeklerini mermerden çıkarıyor


Türkiye'de ağır iş kollarından sayılan mermer sektöründe çalışan kadın sayısı, gün geçtikçe artıyor. Muğla'nın Kavaklıdere ilçesindeki bir mermer fabrikasında çalışan kadın işçilerin de çalışma azmi hayranlıkla karşılanıyor. Buradaki ağır işleri yine erkekler yaparken kadınlar paketleme, mozaik ve seleksiyon gibi kısımlarda çalışıyor.

Fabrika içindeki yoğun sesten dolayı kulaklık takan, güvenlik önlemlerini alan kadın işçilerin çalışması, fabrika sahipleri tarafından da çok beğeniliyor. Mermer işçilerinden Neşe Şahin, "Mermer sektörü, çalışmak isteyen için gerçekten de zor bir meslek değil. Bu sektörde kendi alanlarına göre zor yerler var ancak kadınlar, zor dahi olsa işin üstesinden gelebiliyor." dedi. Gülderen Dağ ise, "Çocuklarımıza iyi gelecek sağlamak, yaşlılıkta emeklilik elde etmek için çalışıyoruz. Alıştık artık, zor gelmiyor." şeklinde konuştu.

Muğla Mermerciler Derneği Başkanı ve Çobanlar Mermer Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Çoban da şunları kaydetti: "Muğla genelinde sektör, 60 ocak ve 100 fabrikayla faaliyet gösteriyor. Bu işyerlerinde toplam 10 binin üzerinde çalışan var. Firmalar, üretimin büyük bir bölümünü dünyanın her tarafına ihracat yapmaktadır. 10 sene önce tek bir bayan bile iş kollarımızda çalışmazken şu anda çalışanlarımızın yüzde 20'den fazlası bayan işçilerden oluşmaktadır. Bayan çalışanlar işinden, biz de onlardan memnunuz. Bayanların sektörde yer alması Muğla Valiliği, İş-Kur, Muğla Ticaret Odası ve diğer ilgili kurumlarca desteklenmektedir." CİHAN
<< Önceki Haber Kavaklıdereli hanımlar ekmeklerini mermerden çıkarıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER