Kayseri'de kuş gribi iddiası


Kayseri Veteriner Hekimler Odası Başkanı Akgün Ergül, tavuk ölümleri ile ilgili çiftliklerden alınan numuneler de kuş gribinin pozitif çıktığını iddia etti. Başkan, 11 Haziran tarihi itibarıyla özellikle yumurta üretimi için tavuk çiftliklerinin bulunduğu Kocasinan ilçesi Elagöz bölgesinin karantinaya alınması ve takibinin yapılması gerektiğini iddia etti.

Veteriner Hekimler Odası Başkanı Akgün Ergül, oda hizmet binasında düzenlediği basın toplantısında kuş gribi vakası ile ilgili bilgi verdi. Ergün, kuş gribinin tavuklarda ve diğer kanatlı hayvanlarda görülen viral bir hastalık olup yüksek düzeyde tavuk ölümleri ve yumurta verimi düşüklüğüne sebebiyet veren önemli bir hastalık olduğunu aktardı.

"Tavuklarda sıklıkla görülen 5HN1 virüsü insan gribinin virüsü ile temas ettiğinde virüs hızla değişikliğe uğrayarak insanda ölümlere sebebiyet verebilmektedir." diyen Ergül, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'ne tepki göstererek, şu açıklamayı yaptı: "Kuş gribi insan ve hayvan sağlığı için bu kadar riskli ve ülke ekonomisi içinde çok önem arz ederken ve her şeyden önemlisi güvenilir gıda güvenilir hayvandan elde ediliyor iken; mayıs ayından itibaren ülkemizde Manisa, Konya, Kocaeli, Kastamonu, Balıkesir gibi birçok ilimizde kuş gribi salgınları ve ciddi tavuk ölümleri ve itlafları gerçekleştirilirken Kayseri Tarım İl Müdürlüğü'müz ne gibi önlemler almıştır. Malumunuz Kayseri yumurta tavukçuluğunda söz sahibi bir ilimiz olup yaklaşık 3-3,5 milyon arası ticari olarak tavuk bulunmaktadır. Kayseri Veteriner Hekimler Odası Başkanı olarak Kayseri Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Özkan Kayacan'a soruyorum; Ülkemizde mayıs ayından itibaren görülen kuş gribine karşı il müdürlüğü Kayseri tavukçuluğu için neler yapmış, hangi önlemleri almıştır. Alınan önlemler tavuk üreticileri ile paylaşılarak gerekli eğitimler verilmiş midir? Kayseri kamuoyu konu hakkında Özkan Kayacan tarafından bilgilendirilmiş midir? İl Müdürü Özkan Kayacan, yakın tarih de yapılan genel seçimler hakkında kendine ait sosyal medya üzerinden siyasi içerikli ve Müslüman Türk kültürüne aykırı küfürlü demeçler vereceğine halk sağlığını ilgilendiren konular hakkında sosyal medyada yazması gerekmez miydi?"

İl müdürünü görevini yapmamakla suçlayan Veteriner Hekimler Odası Başkanı Ergül, daha önceden yaşanan bir başka olayı da hatırlatarak, şunları söyledi: "Kayseri Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nde görevli veteriner hekimler bulaşıcı salgın hayvan hastalıkları konusunda çalışmaları gerekiyordu. Ama Kayseri veteriner hekimleri odasının il müdürlüğü aleyhine açmış olduğu küpeleme davasından dolayı intikam alırcasına Kayseri'de çalışan veteriner hekimler in denetlenmesi için kaç adet resmi veteriner görevlendirilmiştir bunu da açıklamalıdır. Ciddi şekilde halk ve hayvan sağlığını etkileyen kuş gribinde kaç adet veteriner hekim görevlendirilmiştir? Bu konuda ne gibi tedbirler almıştır? Serbest veteriner hekimlerin hayvan ve insan sağlığı ile hiç bir alakası olmayan basit bir evrakı zamanında teslim etmediler diye adeta canlarından bezdirircesine denetleyen il müdürlüğü hayvan ve insan sağlığını ciddi şekilde etkileyen ve ekonomik kayıplara yol açan kuş gribi hastalığına karşı neden pasif kalmıştır. Yoksa serbest veteriner hekimlerle uğraşmaktan kuş gribi ile ilgilenilmesi için Özkan Kayacan tarafından talimat verilmemiş midir? Bu vurdumduymazlık neticesinde bir yurttaşımız kuş gribinden ölse idi bunun sorumlusu kim olacaktı."

Oda Başkanı Ergül, 'mızrağın çuvala sığmadığını' belirterek, "İlimizde kuş gribi patlak verdi yaklaşık 2 milyon civarında kanatlının ve ürünlerinin itlaf edilmesi riski olması, konunun hassas olması ve halkımızın bu konu hakkında bilgilendirilmesini Kayseri Veteriner Hekimleri Odası Başkanı olarak kendime bir borç biliyorum. Konu hakkında yeterli açıklama yapmayan ve gerekli önlemleri ve kontrolleri zamanında yaptırmayanları esefle kınıyorum ve konunun önemine binayen gerekli tedbirlerin alınmasını sayın yetkililerden talep ediyorum. Çünkü tavuk çiftliklerinin olduğu bölgede karantina uygulanmalı ve takibi yapılmalı. Gerekirse 2 milyon tavuk itlaf edilmesi, alınacak önlemler sonucunda belki buna da gerek kalmayacağını biliyoruz." diye konuştu.
CİHAN
<< Önceki Haber Kayseri'de kuş gribi iddiası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER