Kazakistan başkentinin ismi 'Nursultan' yapıldı, yeni Devlet Başkanı Tokayev oldu

Kazakistan Parlamentosu, başkentin isminin değiştirilerek, Astana yerine, ülkenin ilk devlet başkanı olan ve 28 yıl iktidardan sonra dün istifa eden Nursultan Nazarbayev’in önadının verilmesi teklifini onayladı. Bu arada Kazakistan Senato Başkanı Kasım Cömert Tokayev de yemin ederek göreve başladı.

SHABER3.COM

Kazakistan Parlamentosu, başkentin ismini değiştirdi. Meclis, Astana yerine, ülkenin ilk devlet başkanı olan ve 28 yıl iktidardan sonra dün istifa eden Nursultan Nazarbayev’in önadının verilmesi teklifini onayladı.Buna göre başkentin ad Nursultan oldu.

Diğer yandan Kazakistan Senato Başkanı Tokayev, Parlamentoda yemin ederek, ülkenin yeni devlet başkanı olarak görevine başladı.

Kazakistan Parlamentosu üst kanadı Senato ile alt kanadı Meclisin ortak oturumuna Nursultan Nazarbayev, Kasım Cömert Tokayev, Başbakan Askar Mamin'in yanı sıra kabine üyeleri ve Kazakistan'da faaliyet gösteren büyükelçiler katıldı.

Tokayev yemin ettikten sonra devlet başkanlığı görevini Nazarbayev'den devraldı. Tokayev devlet başkanı olarak yaptığı ilk konuşmasında ülkenin anayasasına uygun şekilde vatandaşlarının haklarını ve özgürlüğünü garanti edeceğini belirterek, kendisine verilen görevi iyi niyetle yerine getireceğini söyledi.

Başkent Astana'ya Nursultan Nazarbayev'in isminin verilmesini burada öneren Tokayev, ayrıca tüm şehirlerin merkez caddelerinin de eski Kazak liderin adını taşıması gerektiğini belirtti. Tokayev ayrıca, Astana'da Nazarbayev'e bir anıt yapılmasını ve kendisine 'onurlu senatör' görevinin verilmesini de önerdi.

Tokayev'in konuşmalarının ardından Nazarbayev'e 'Halk Kahramanı' unvanı ve 'Altın Yıldız' özel simgesi verdi.

<< Önceki Haber Kazakistan başkentinin ismi 'Nursultan' yapıldı, yeni... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER