Kazakistan'da, Nazarbayev oyunu kullandı


Kazakistan'da halk, 5 yıl boyunca görev yapacak Cumhurbaşkanını seçmek için sandık başına gitti. Kazakistan'da Cumhurbaşkanı Nazarbayev'in ailesinden ilk oyu büyük kızı Dariga Nazarbayeva kullandı. Daha sonraki oyu ise ortanca kızı Dinara Nazarbayeva ve damadı Timur Kulubayev ailesi ile birlikte kullandı. Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev de oyunu yerel saat ile 11.00'da Çocuklar Sarayı'nda kullandı.

Basın mensuplarının sorularını cevaplayan Nazarbayev, Kazakistan'da tarihi bir gün yaşandığını söyledi. Halklar Asamblesi'nin teklifi ve Kazak halkının isteği ve desteği üzerine yeniden aday olduğunu belirten Nazarbayev, Kazakistan'ın açık ve demokratik bir seçime ev sahipliği yaptığını ve buna dünyanın her yerinden gelen gözlemcilerin de şahitlik ettiğini söyledi.

Yerel saat ile 07.00'da başlayan oy verme işlemi akşam 20.00'da sona erecek. Yaklaşık 9.5 milyon seçmen 9 bin 741 sandıkta oy kullanıyor. Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in kazanacağına kesin gözüyle bakılan seçime, halk yoğun ilgi gösteriyor. Seçime katılan vatandaşlar yaptıkları açıklamalarda, oylarını ülkenin geleceği ve istikrarı adına Nazarbayev'e verdiklerini söyledi.

Kazakistan'ın istikrarı ve güveni tazelemek adına seçimi erkene almasını doğru bulduğunu kaydeden Sırbistan'dan gelen gözetmen Dragomir Kariç ise halkın seçime olan ilgisinin kendisini şaşırttığını söyledi. Seçmenin sadece kayıtlı olduğu belde de değil de herhangi bir sandıkta oy kullanabilmesinin ise seçmen adına büyük bir kolaylık olduğunu vurgulayan Kariç, Kazakistan'ın demokrasi adına Avrupa'dan geri kalmadığını ifade etti.

Yerli ve yabancı 200'den fazla basın mensubunun takip ettiği seçimi, uluslararası örgütlerin de aralarında bulunduğu 850 yabancı gözlemci izliyor. Seçimi Türkiye'den Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi Türk Gurubu üyesi Haluk İpek izliyor.

Kazakistan'da kesin olmayan seçim sonuçları yarın, resmi sonuçlar ise Cuma günü açıklanacak. CİHAN
<< Önceki Haber Kazakistan'da, Nazarbayev oyunu kullandı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER