Kendi sağlığınız için evcil hayvanlarınızı parazitlere karşı ilaçlatın


Türk Veteriner Hekimler Birliği Sakarya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Yıldız, kedi ve köpeklerin iç ve dış parazitlere karşı aşılanmasının insan sağlığı için hayati önem taşıdığını söyledi.

Yıldız, köpeklerin bağırsaklarında bulunan 'echinococcus' paraziti bulunduğunu, bu parazitin , bulaşıcı bir hastalık olan kist hidatiğine neden olduğunu vurguladı. Kist hidatiğinin hayvan dışkısıyla etrafa yayılan yumurta, doğrudan köpekle temas ve köpeğin dışkısının bulaştığı çiğ yenen meyve ve sebzelerle insana geçtiğine dikkat çeken Yıldız, "Kist hidatiği insanda başta karaciğer olmak üzere, akciğer ve beyinde kist oluşturarak organları tahrip eder. Ölümcül sonuçlar doğurabilir." uyarısında bulundu.

Bu sebeple özellikle köpekler iş ve dış parazitlere karşı mutlaka aşılanması gerektiğini vurgulayan Sakarya Veteriner Odası Başkanı Mustafa Yıldız, şu bilgileri verdi: "Bu parazitler çok küçük olduğu için insan gözüyle görülmesi mümkün değildir. Evcil hayvanlarla; kedi, köpek gibi iç içe yaşadığımız hayvanlar periyodik olarak ilaçlanmalıdır. İç parazitlere karşı veteriner hekim gözetiminde üç ayda bir sefer ilaçlama yeterli olacaktır. Evcil hayvanlarımızda bit, pire ve kene gibi parazitlerde vardır. Bu gibi parazitlerin insan kendi gözüyle gördüğü için tedbir almak daha kolaydır."
CİHAN
<< Önceki Haber Kendi sağlığınız için evcil hayvanlarınızı parazitlere... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER