Kendisi teslim oldu; 'kaçma şüphesi'yle 2 yıldır tutuklu

Yolsuzluk operasyonları sonrasında tutuklanan Emniyet Müdürü Kazım Aksoy, hastanedeki annesinin yanından emniyete gidip teslim oldu. 'Kaçma şüphesi' ile tutuklanan Aksoy, nezarete de kendisi indi. Avukatı, AİHM kriterlerinde makul şüphenin tutukluluk için yeterli olmadığını belirtti.

Gözaltına alınan polislerden sahur duası

VİDEO-ARŞİV

17-25 Aralık yolsuzluk operasyonları sonrasında başlatılan soruşturmalarda tutuklanan birçok polisin avukatlığını yapan Sıddık Filiz, AİHM'in artık tutuklama için makul şüpheyi tek başına yeterli saymadığını hatırlattı. Filiz, “Müvekkilim tutuklanması için bırakın kuvvetli suç şüphesini makul şüphe bile yok” dedi. 

HASTANEDE REFAKATÇİYDİ

Bunun kanıtının Emniyet Müdürü Kazım Aksoy'un tutuklandığı sırada eline geçen kaçma fırsatlarını örnek gösteren Filiz, sosyal medya hesabından bu olayı şöyle anlattı:  “İstanbul Mali Şube Müdür Yardımcısı Kazım Aksoy, 22 Temmuz 2014 sahur operasyonu ile hakkında gözaltı kararı çıktığında memleketinde ve hastanede yatan annesine refakatçi idi. Polisler, gözaltı için eve gittiklerinde kız kardeşi hastanede refakatçi olan ağabeyini aramış. Kazım Bey, arayan kız kardeşine der ki, 'Sen anneme refakatçi olarak gel, ben teslim olmaya giderim.' Dediğini de yapar. Kaçacak durumda olmasına rağmen kaçmaz ve emniyete teslim olur. 

İSTESE KAÇABİLİRDİ 

Maalesef mükafat olarak nezarethaneye atarlar. 4 gün İstanbul TEM Şube nezarethanesi, akabinde 4 günlük adliye süreci. Üstelik ramazan ve temmuz sıcağında. Savcılık ifadesinden çıktığında, İstanbul Adliyesi koridoru bomboştur. İftar saatine denk gelen savcılık ifadesinin bitiminde, tüm emniyet birimleri muhtemelen iftar yemeğine gitmiş. İfadesi bitip de adliye koridorunda yalnız kalan Kazım Aksoy. istese elini kolunu sallayarak adliyeden kaçabilirdi. Ancak yapmadı.”

YÜRÜYEREK NEZARETE İNDİ 


Savcılık sonrasında müvekkilinin kendisi gibi gözaltına alınan İstihbarat Şube'de görevli bir polisle yürüyerek nezarethaneye indiklerini anlatan Filiz, şöyle devam etti: “Nezarethaneye inerler. Başlarında kimse yok. Birlikte iftar ederler. Geç saatte Kazım Aksoy, görevli polisleri uyarır. Kendi bölümüne geçmek ister. Memur şaşkın şaşkın bakar. Memur inanmaz. Önce listeye bakar Aksoy'un ismi yok. Sonra TEM nezarethanesine sorduktan sonra durum anlaşılır ve yerine geçer.” 

AİHM SOMUT DELİL ARIYOR 

Kazım Aksoy'un gözaltına alınmak istediğinde, nezarethanedeyken de kaçma imkanı olmasına rağmen adalete teslim olduğunu vurgulayan Sıddık Filiz, “Kaçmadığı gibi teslim olmuştur. Kazım Aksoy'un durumu böyle olmasına rağmen tam 2 yıldır ‘kaçma şüphesi var' denilerek tutuklu. Kazım Aksoy'un tutuklanması için bizim CMK'nın aradığı kuvvetli suç şüphesini gösteren somut delil var mı? Ehli vicdan, tutuklama için yasamızın öngördüğü kuvvetli suç şüphesi değil, AİHM'nin aradığı makul şüphe bile yok der. Kaldı ki AİHM artık soyut makul şüpheyi tutuklama için yeterli görmüyor. Bunun yanında kaçma şüphesini gösterecek somut delil arıyor” ifadelerini kullandı. 

ÖZGÜR DÜŞÜNCE GAZETESİ
<< Önceki Haber Kendisi teslim oldu; 'kaçma şüphesi'yle 2 yıldır tutuklu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER