'Keneye etkili çözüm tavuk beslemekten geçiyor'


Türk Veteriner Hekimler Birliği Sakarya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Yıldız, tavuğun doğal bir kene savaşçısı olduğunu belirterek, kenelerin doğadan yayılmasını önlemek için mümkün olan her yerde tavuk beslenmesi gerektiğini söyledi.

Türk Veteriner Hekimler Birliği Sakarya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Yıldız mevsim geçişi sebebiyle sıcaklık ve nem artışının kenelerin yoğun şekilde üremelerine sebep olduğunu anlatarak, dikkatli olunması uyarısında bulundu.

Yıldız, yaptığı açıklamada, kenelerin doğada yaşadığı gibi insanlarla iç içe olan sığır, koyun, keçi, kedi, köpek ve kümes hayvanları gibi bir çok hayvana yapışarak varlığını sürdürdüğünü vurguladı. Bu sebeple bu hayvanların keneden korunması ve arındırılmasının aynı zamanda insan sağlığı için de önemli olduğunu kaydeden Yıldız, şu bilgileri verdi: "Kene ile mücadele başta insana düşmektedir. Ancak kene ile mücadele ediyoruz diye bütün doğa bilinçsizce ilaçlanmamalı. Bu hem diğer canlılara hem de yeraltı sularımız ve topraklarımızın zehirlenmesine sebep oluyor. Kene ile mücadele lokal yapılmalı. Ahırlar ve hayvanlar düzenli şekilde kenelerin henüz direnç göstermediği ilaçlarla ilaçlanmalı. Birlikte yaşadığımız kedi ve de köpeklere düzenli kontrol ve bakım yapılmalı."

'KENE İLAÇLARA DİRENÇ GÖSTERİYOR, MÜCADELEDE EN ETKİN YÖNTEM TAVUK'

Kenenin kimyasal ilaçlara direnç gösterdiğini, bu sebeple bazı ilaçların artık mücadelede etkisiz kalabildiğini vurgulayan Yıldız, kene ile en iyi ve kalıcı mücadelenin tavukla yapılabileceğini dile getirdi. Yıldız şunları kaydetti: "Keneler ilaçlara direnç gösterebiliyor. Örneğin bu yıl atılan ilaçlara ertesi sene bu ilaçlara dayanıklı keneler ürüyor. Bunlara karşı ilaçlar kifayetsiz kalıyor. En etkili ve zararsız yöntem tavuk. Çünkü tavuklar doğal bir kene düşmanı. Köylerde, şehirlerde varsa evlerin bahçelerinde, yeşil alanlarda bol bol tavuk bulundurulmalı. Tavuklar kene yemeyi çok sever ve iyi bir kene tüketicisidir. Ayrıca çevreyi kirletmeden ve ekonomik olarak bunu yaparlar. Üremelerinin ve yayılmalarının büyük ölçüde önüne geçerler." CİHAN
<< Önceki Haber 'Keneye etkili çözüm tavuk beslemekten geçiyor' Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER