Kenya'da yolsuzluk ulusal güvenliği tehdit kapsamına alınıyor

Kenya'da yolsuzluk ulusal güvenliği tehdit kapsamına alınıyor

Kenya Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta, yolsuzlukla etkili mücadele için yeni kararlar aldıklarını açıkladı. Kenyatta, yakında yürürlüğe girecek yolsuzluk paketine göre devleti zarara uğratanların 'ulusal güvenliği tehdit' kapsamında yargılanacaklarını söyledi.

Kenyatta'nın bugün açıkladığı yolsuzlukla mücadele paketine göre muhasebesinin hesabını veremeyen devlet görevlileri ve firmalar kara listeye alınacak. Kara para aklayan bankaların lisansları iptal edilecek.

Kenya'da son dönemlerde yaşanan yolsuzluk skandallarına sessiz kaldığı için üzerinde baskılar artan Kenyatta, radikal kararları ilan ettiği bugünkü televizyon konuşmasında şunları söyledi: "Kenya hükümetinin parasını çalanlar ülkemizin kalkınmasını engelliyorlar. Ulusal Yolsuzlukla Mücadele Programı'nı bizzat ben koordine edeceğim. Mevzuatı uygun hale getirerek para çalanları hızlıca adalete teslim edeceğiz."

Kenya'nın en büyük telekom firması Safaricom CEO'su Bob Collymore da Kenyatta'ya özel sektör tarafından hazırlanmış "rüşvetle mücadele taslağı" nı sundu.

Kenya hükümetinin yolsuzlukla mücadele paketine göre bütün firmalar ve resmi görevliler yeni hazırlanan 'etik kodu'nu imzalayacak ve imzaladıkları kurallara uymadıkları takdirde 5 yıl boyunca kara listeye alınarak bütün ticari faaliyetlerden men edilecek. Kenyatta, ülkede yolsuzlukların büyük kısmı devlet ihalelerinde yapıldığı için kara listeye alınanlarla hükümetin hiç bir ticari faaliyete girmeyeceğini vurguladı.

"RÜŞVET ALAN GÖREVLİLER TERÖRİSTLERE İMKÂN TANIMIŞ OLUYOR"

Kara para aklayan bankaların lisansını iptal etmekte ciddi olduklarını söyleyen Kenyatta, "Biz hükümet olarak vatandaşlarımızın paralarına daha iyi sahip çıkmak durumundayız. Sizlerden vergi istemeden önce ilan ediyoruz ki, gelecek yıl vergi artırımı olmayacak." dedi.

Geçen hafta Veraset ve Planlama'dan sorumlu Kabine Sekreteri Anne Waiguru'nun istifasının ardından konuşan Kenyatta, "Rüşvet alan resmi görevliler teröristlerin Kenyalıları öldürmelerine imkân tanımış oluyor. Ekonomi zarar görünce terörizm faaliyetleri artıyor, bu yüzden yolsuzluğu 'ulusal güvenlik' kapsamına alıyorum" diye konuştu.

Doğu Afrika'nın giriş kapısı olarak bilinen Kenya'da, Anne Waiguru'nun istifasıyla 19 bakankabinenin 6'sı koltuğunu bırakmış oldu.Waiguru, açıktan istifa eden tek bakan oldu. CİHAN
<< Önceki Haber Kenya'da yolsuzluk ulusal güvenliği tehdit kapsamına... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER