Kerry: Türkiye, Rus uçağını düşürebilirdi

ABD yönetiminden Türkiye'nin hava sahasına giren Rus uçağıyla ilgili sert açıklamalar geldi.

Kerry: Türkiye, Rus uçağını düşürebilirdi

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Türkiye'nin hakları doğrultusunda karşılık vererek uçağı düşürebileceğini söyledi. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Toner da ihlali "pervasızca" olarak nitelendirdi.

Bakan Kerry, Şili ziyareti sırasında konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Türk hava sahasının ihlal edilmesinin kendisini "fazlasıyla endişelendirdiğini" belirtti. Olayın hemen ardından Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu'nun kendisini aradığını hatırlatan Kerry, konuyla ilgili olarak Savunma Bakanı Carter ile Başkan Barack Obama'nın Ulusal Güvenlik Danışmanı ile temasa geçtiğini kaydetti. Kerry, "Bu ve buna benzer olaylarda Türkiye, hakları doğrultusunda uçağı düşürebilirdi. Biz de daha önce tam da bu gibi konularda uyarıda bulunmuştuk. Bundan dolayı Rusya ile konuşarak yanlışlıkla çatışma, yanlışlıkla yüzleşme olmaması için görüşmeler yapmıştık" dedi. Kerry, Rusya'nın uluslararası standartlara uygun olarak hareket etmek gibi temel bir sorumluluğu olduğuna inandığını dile getirdi.

TONER: İHLALİ PROVOKATİF OLARAK GÖRÜYORUZ


Rus uçağının Türk hava sahasını ihlali, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın günlük bilgilendirme toplantısında da soruldu. Konuyla ilgili bir soru üzerine Bakanlık Sözcüsü Mark Toner, olayı "provokatif" ve "pervasızca" olarak nitelendirildi. Toner, açıklamasında, "Türk hava sahasının ihlali, danışma ve uluslararası tepkinin verilmesinde itidalin önemini ortaya koyuyor. Açıkçası bu saldırıyı pervasız, tehlikeli ve provokatif olarak görüyoruz. Bu, kazalara ve yanlış hesaplamalara neden olabilir ve Türkiye ve diğer yerlerdeki pilotların (kadın-erkek) güvenliğini riske atabilir" diye konuştu.
<< Önceki Haber Kerry: Türkiye, Rus uçağını düşürebilirdi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER