Kıbrıslı çiftçiler Başbakanlık kapısına arpa döktü

Kıbrıslı çiftçiler Başbakanlık kapısına arpa döktü

KKTC Çiftçiler Birliği, Bakanlar Kurulu toplantısı sürerken Başbakanlık önünde eylem yaptı. Çiftçiler, Başbakanlığın kapısına siyah çelenk bıraktı ve bir torba arpa döktü.

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle basına yaptığı açıklamada, 2 yıldır tarımdaki sıkıntıların bitmediği, eylemlerin arkasının kesilmediği bir ortamda hükümet edenlerin bunu sorgulaması gerektiğini söyledi. Çiftçilerin, narenciye üreticilerinin ve hayvan yetiştiricilerinin 2015 bütçesinden tek kalem alamadığına işaret eden Kelle, bu yıl için ayrılan 135 milyon TL'lık desteğin nereye gittiğini sordu.

Hüseyin Çavuş Kelle, kendilerinin 34 milyon TL doğrudan gelir desteği ve 12,5 milyon TL mazot alacağı olduğunu vurgulayarak, hükümetin sanki büyük bir özveriymiş gibi bunu 2016 yılı bütçesine atmaya çalışarak üreticinin emeğini çalmaya çalışmasının doğru olmadığını söyledi.

2016 yılının reform yılı olacağıyla ilgili söylemler bulunduğunu ifade eden Kelle, "Sanki 2015'i hallettik de 2016 eksik kaldı! 2015'i borçlarla kapatanlar 2016 için güvenilir değildir." dedi.

"DOĞRUDAN GELİR DESTEĞİ VE ÜRÜN BEDELİNİ ÖDEMEYENİ İLK KEZ GÖRDÜK"

Kelle, yetkililerin ayaklarını sadece oy istemek için toprağa bastığını savunarak, "Bu ülke arpayla buğdayı ayırt edemeyen bakanı da, patatesi toprağın üstünde arayan tarım bakanını da gördü ama tüm yılda doğrudan gelir desteğini de ürün bedelini de ödeyemeyeni ilk kez gördü." ifadelerini kullandı.

İSTİFA ÇAĞRISI

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı Kelle, tarımı yöneten kişileri istifaya çağırarak, "Bakanlar Kurulu'ndan çıkarken lütfen istifa kağıdını yazıp teslim etsin. Aksi takdirde bugün burada başlayan eylem farklı şekilde devam edecek." dedi. Bütün yıldır tarımı yöneten kişilerin üreticilere hiçbir şey vermediğini, herkesi kandırdığını iddia eden Kelle, "İlk önce 2015 yılı borçlarını ödesinler, ondan sonra 2016 yılında reformu birlikte yapalım." dedi.

2016 yılı için hazırlanan paketten üreticilerin hiçbir şekilde haberi ve bilgisi olmadığını söyleyen Kelle, yetkililerin 15 gün sonra başlayacak ekim sezonunda borçlarını ödeyemeyen çiftçinin sorunlarıyla ilgilenilmesi gerektiğini belirtti. Kelle, hizmet için geldiğini söyleyen ve bu işi yapamayanların bir an önce gitmesini ve yerine yapabilecek olanların gelmesini talep etti. CİHAN
<< Önceki Haber Kıbrıslı çiftçiler Başbakanlık kapısına arpa döktü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER