Kılıçdaroğlu: Kürt sorunu, güvenlik politikalarıyla çözülmez

Kılıçdaroğlu: Kürt sorunu, güvenlik politikalarıyla çözülmez

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kürt sorununun güvenlik politikalarıyla çözülemeyeceğini söyledi. Kılıçdaroğlu, "30 yıllık tecrübe bunu gösterdi bize. Birilerinin halka hesabını veremeyeceği yükümlülüklerin altına girdiğini görüyoruz. Çünkü tutanakları açıklayamıyorlar, korkuyorlar. Kürt sorununu Cumhuriyet Halk Partisi dışında hiçbir parti çözemez. Biz bu sorunu çözmeye talibiz." dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ATO Kongre Merkezi'nde seçim bildirgesini okudu. Kılıçdaroğlu, ilk olarak milletvekili adayları ve partililerle tokalaştı. Daha sonra konuşan Kılıçdaroğlu, 7 Haziran'daki seçim bildirgesini siyasi partilerin örnek aldığını söyledi. Kılıçdaroğlu, bu seçim de bildirgenin örnek alınacağını aktaran Kılıçdaroğlu, "Demek ki, ülkenin sorunların en iyi analiz eden parti CHP. Politikamızı açıkladık, 'önce kaynak nerede' diye sordular. Onlar da baktılar ki, kaynak var, o zaman en iyisi biz de bunu alalım, biraz değiştirerek kendi seçim bildirgemiz olarak biz de bunu uygulamaya koyalım dediler." diye konuştu.

"EĞER BİR SİYASİ LİDER ÖZGÜR İRADEYE SAHİP DEĞİLSE HÜKÜMET KURAMAZ"

Koalisyon görüşmelerinde 10 günün sonunda 3 aylık seçim hükümeti teklifi aldıklarını aktaran Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: "Biz bunu kabul etmedik. Milli iradeye duyduğumuz saygı gereği kabul etmedik. Koalisyon hükümeti niye kurulamadı? Eğer bir siyasi lider özgür iradeye sahip değilse, eğer bir siyasi lider kendi iradesini bir başka otoriteye ipotek etmişse o lider koalisyon kuramaz ve ülkeyi yönetemez. Sarayda oturan zatın baskısını sırtında, düşüncesinde yaşamının her döneminde hissediyorsa o kişi lider olamaz. Arkadaşlarıma söyledim, görüşmelerde ne soruyorlarsa bütün samimiyetinizle cevap verin. Görüşmenin tamamını tutanaklara aldık. Tutanakları aldık kimse bize yönelik bir eleştiri getirmiyor. Ülkenin cumhurbaşkanı meydan meydan dolaşıp '400 vekil verin' diyor. Toplumun önüne acı, kan ve göz yaşı şantaj malzemesi olarak konulmuştur. Bütün vatandaşlarıma sesleniyorum. CHP olarak biz üstümüze düşen bütün görevi yerine getirdik. Senin iradene hep saygılı olduk. Ama onlar senin iradeni kabul etmediler. Şantaj tablosu koydular, 'ya oyunu verirsin ya seçime giderim' diye. Eğer bugün koalisyon kurulsaydı geçen Kurban Bayramı emeklilerimiz ikramiyelerini almış olacaktı."

Ülkenin 5 temel sorununa 14 ilkede çözüm ürettiklerini kaydeden CHP lideri, Türkiye'deki temel sorunların demokrasi, ekonomi, dış politika, eğitim ve Kürt sorunu olduğunu ifade etti. Kılıçdaroğlu, "Bizim dışımızda Türkiye'nin 5 temel sorununu dillendiren kaç siyasi parti var? Herkes işin ucundan tutuyor, körün fili tarif ettiği gibi. Neden bizim seçim bildirgemiz örnek oluyor, çünkü bunları yapacak kadrolarımız var." dedi.

"ÜNİVERSİTELERİN ÜZERİNDEKİ BELA YÖK'E TAMAMEN SON VERECEĞİZ"

'Darbe hukukunu tahkir ederseniz hangi demokrasiden söz edeceksiniz' diyen Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti: "Yargı bağımsızlığının olmadığı ülkede demokrasiden mi söz edeceğiz? Bir kişi konuştuğu zaman bütün savcıların harekete geçtiği dönemde hukuktan mı söz edeceksiniz? Darbe hukukundan ülkeyi temizleyeceğiz. Yüzde 10 seçim barajını kaldıracağız. Üniversitelerin üzerindeki bela YÖK'e tamamen son vereceğiz. Anayasayı değiştireceğiz. Siyasi ahlak yasasını getireceğiz. Her kuruşun hesabını siyasetçi vermek zorundadır. Biri başbakan biri cumhurbaşkanı olmak üzere iki örtülü ödenek kullanan makam var. Cumhurbaşkanı, Başbakan'dan gizli örtülü ödeneği nasıl kullanacak? Halkımız kabul ediyorsa bir sorun yok. Bu garabete beraber son vereceğiz."

"DEMOKRASİNİN OLMADIĞI YERDE ÜRETİM OLMAZ"

Demokrasinin olmadığı yerde üretimin olamayacağını söyleyen Kılıçdaroğlu, "İş adamının ensesinde vergi sopasıyla üretim olmaz. Makul şüpheyle iş adamını içeri atacaksın, öğrenciyi içeri atacaksın, mallarına el koyacaksın, avukat tutacak nasıl savunacağını bilmeyecek, bunun adına da ileri demokrasi diyorlar. Bu ülkeye birinci sınıf demokrasiyi ülkeye getireceğiz. Bakın, yabancı sermaye Türkiye'den kaçıyor. Milyarlarca lira gitti. Hatta bazı Türk iş adamları şirketlerinin merkezlerini yabancı ülkelere taşıdılar. Neden, her an baskınla karşılaşabilir diye. Buradan iş dünyasına sesleniyorum. Bu seçimlerde CHP'ye oy vermek zorundasınız. Çok açık söylüyorum, üretmek istiyorsanız, çalışmak istiyorsanız, düşüncelerinizi özgürce dile getirmek istiyorsanız oy vermek zorundasınız. Bize bir şey olmaz, nasıl olsa vergiyi sen ödüyorsun. Sıkıntıyı sen çekeceksin." ifadelerini kullandı.

"MAZOTU, DOLARDAKİ ARTIŞ NEDENİYLE 1 LİRA 80 KURUŞTAN VERECEĞİZ"

Ekonomide güvenin olmadığını söyleyen Kılıçdaroğlu, şu ifadeleri kullandı: "Haziran 2015'te tüketici kredisi ve kredi kartı borcu 396 milyar lira, bankalara borcu olan vatandaş 24 milyon 800 bin kişi. Kim ödüyor, bizim vatandaşımız. CHP'ye oy vermeyin, verirseniz dolar fırlar' diyorlar. Dolar yükseldi, kim iktidarda? Kendisi sorun olan siyasi iktidar sorunlara çözüm bulamaz. Vatandaş borç batağında. Buradan, tüketici kredisi kredi kartı borcu dolayısıyla sizin omuzlarınıza yüklenen faizlerin en az yüzde 802ini silmek sözü veriyorum. Emekli çalışanlarının aylığından Sosyal güvenlik primi kesiliyor. Esnaf kardeşim sosyal güvenlik priminin tamamen kaldırılmasını istiyorsan, maaşını tam almak istiyorsan oyunu CHP'ye vereceksin. Cumhuriyet tarihinin en büyük bürokratik devrimini yapacağız. Milyonlarca kağıt harcanıyor. Biz bütün gelirleri sadece gelir idaresi başkanlığının toplayacağı bir düze getireceğiz. Çiftçi kardeşim, mazotu sana 1,5 liradan vereceğimizi söylemiştik. Çiftçi kayıt sistemine göre mazotu sana dolardaki artış nedeniyle 1 lira 80 kuruştan vereceğiz. Her kuruşun hesabını yapıyoruz. Orman köylüsünü Orman Genel Müdürlüğü yıllardır kaçak işçi gibi çalıştırır. Bu uygulamaya son vereceğiz. Orman Genel Müdürlüğü seni çalıştıracak, sigortan da yatacak. Zamanı geldiğinde de emekli olacaksın." açıklamasında bulundu.

"İMAM HATİPLERİ KAPATMA GİBİ BİR DÜŞÜNCEMİZ ASLA YOK"

Milli Eğitim'deki sorunlara de değinen Kılıçdaroğlu, "Ne kadar milli onu bilmiyorum. 12 yılda 13 kez eğitim politikaları değişmişse millilikte sorun vardır. Hiçbir anne ve baba bu eğitim sisteminden memnun değil. Öğretmenleri bu ülkenin birinci sınıf yurttaşı yapacağız. Taşımalı eğitime son vereceğiz. Tam gün eğitim yapacağız. Öğrenci öğretmenle oturup ücretsiz öğle yemeklerini yiyecekler. Ankara'daki beyler öğle yemeği yer, taşradaki öğretmene öğle yemeği yasak. Her yıl en az 15 bin, üniversite bitiren çocuğumuzu yurt dışına göndereceğiz. CHP'ye imam hatibi kapatacak, diyorlar. Oralarda okuyan çocuklar bizim çocuklarımız. Oraların bir siyasal partinin arka bahçesine dönüşmesini kabul etmeyiz. Bizim imam hatipleri kapatma gibi bir düşüncemiz asla yok." diye devam etti.

"TÜRKİYE'DEKİ DIŞ POLİTİKANIN 180 DERECE DEĞİŞMESİ LAZIM"

'Türkiye'deki dış politikanın 180 derece değişmesi lazım' diyen Kılıçdaroğlu, "Dış politika ülkelerin çıkarları üzerine inşa edilir. Türkiye'nin Ortadoğu'yu karıştırmasına gerek yoktur. Karıştırırsanız işte faturası böyle çıkar. Biz Reyhanlı'yı, Niğde'yi, Suruç'u unutmadık. Suriye'de de, Ortadoğu'da da barışı sağlayacağız. Yurtta sulh, cihanda sulh." diye konuştu.

"KÜRT SORUNU GÜVENLİK POLİTİKALARIYLA ÇÖZÜLMEZ"

Kürt sorununun bir siyasal partinin tek başına çözebileceği bir sorunun olmadığını kaydederek, şunları söyledi :"Kürt sorunu güvenlik politikalarıyla çözülmez. 30 yıllık tecrübe bunu gösterdi bize. Bu sorunların çözümlerinde siyasal partilerin ilk duruşları nasıl olmalıdır? İlk duruşları bütün siyasi partilerin teröre karşı ortak tavır takınmasıdır. Kürt sorunun toplumsal uzlaşmayla çözeceğiz. Toplumsal uzlaşmanın merkezi Türkiye Büyük Millet Meclisi olacak. Bu sorunu çözerken samimi ve dürüst olacaksınız. İki, gizli kişisel bir ajandanız olamayacak. Halka hesabını veremeyeceğiniz angajmanlara girmeyeceksiniz. Muhalefete ve topluma bilgi vereceksiniz. Birilerinin halka hesabını veremeyeceği yükümlülüklerin altına girdiğini görüyoruz. Çünkü tutanakları açıklayamıyorlar, korkuyorlar. Kürt sorununu Cumhuriyet Halk Partisi dışında hiçbir parti çözemez. Biz bu sorunu çözmeye talibiz."
CİHAN
<< Önceki Haber Kılıçdaroğlu: Kürt sorunu, güvenlik politikalarıyla... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER