Kılıçdaroğlu, seçim bildirgesini açıkladı

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, ATO Kongre Merkezi'nde düzenlenen aday tanıtım toplantısında Seçim Bildirgesini açıkladı.

Kılıçdaroğlu, seçim bildirgesini açıkladı

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, ATO Kongre Merkezi'nde düzenlenen aday tanıtım toplantısında Seçim Bildirgesini açıkladı.

CHP'nin Seçim Bildirgesi 2015 kitapçığında şu vurgular yer aldı:

Atatürk devrimleri ve Altı Ok ilkesi

CHP özgürlükçüdür

CHP eşitlikçidir

CHP dayanışmacıdır

CHP çoğulcudur.




YOLSUZLUKLA MÜCADELE

Kamu yönetimi şeffaf ve hesap verebilir olacak, kamu idaresinde uzmanlık kurumlarının özerklikleri korunacaktır. Yolsuzlukla mücadele, kamu yönetiminin öncelikli hedefleri arasında yer alacaktır.

ASGARİ ÜCRET VE EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI 1500 TL OLACAK

Sadece asgari ücret değil, en düşük emekli maaşı da 1500 TL olacak emeklilere, dini bayramlarda birer maaş ikramiye geliyor emeklilere de banka promosyonunun önü açılacak emeklilikte yaşa takılanların sorunları çözülecek. Emeklilere yönelik diğer detaylarsa şöyle:

Emeklilere, her iki dini bayramda, birer maaş ikramiye verilecek, Emekli maaşları ile çalışan maaşları arasındaki "uçurum" kapanacak, Emekli maaşları, gıda fiyat artışına ve refah payı artışına bağlı olarak yükselecek, Bakıma muhtaç emekliler ve yakınlarının sağlık, barınma ve beslenme ihtiyaçları karşılanacak, Bankalara emeklilere, kamu çalışanları ile aynı oranda promosyon ödeyecek, Emeklilere uygun fiyatla gezi ve tatil olanağı sağlanacak,

Emekliler arasındaki eşitsizliği giderecek adil bir intibak yasası çıkarılacak, Emeklilikte yaşa takılanların sorunları çözülecek, Emekliden alınan muayene ve katılım payı kalkacak,

Çalışan emeklilerden kesilen sosyal güvenlik destek primi kalkacak

KİRA VE FATURA DESTEĞİ

CHP'nin, ailelere ilişkin seçim vaatleri arasında en çok dikkat çekeni, hanelere yönelik kira ve fatura desteği sözü oldu. Ailelere ilişkin CHP'nin vaatleri şöyle;

Hanelere, 360 TL'ye kadar kira ve fatura desteği sağlanacak, Sosyal destekler iki katına çıkacak, yardım çeşitleri artacak, 5 milyon yurttaş sosyal yardım kapsamına alınacak, Hiçbir hanenin geliri 720 TL'nin altında olmayacak, 16, 7 milyon kişi ve 3.75 haneye sosyal destek sağlanacak, Yoksul yetişkinlere 240 TL'ye kadar muhtaçlık desteği verilecek, Engellilere, 400 ile 600 TL arasına destek sağlanacak, Kadınlara 400 TL kreş desteği gelecek, 3,2 milyon yurttaş ücretsiz Genel Sağlık Sigortası kapsamına alınacak, Askerdeki gençlere, 360 TL destek sağlanacak, Yaşlılara üç ayda bir 900 TL yaşlılık desteği verilecek, Çocuk destekleri gebelikle birlikte başlayacak, Aile sigortası ödemeleri kadınların hesabına yatırılacak, Öğrencilere her ders yılı başında eğitim araç gereç desteği verilecek, Kronik hastalığı bulunan vatandaşlara 'engelli desteği' düzeyinde, destek sağlanacak

LAİKLİK VURGUSU

Laiklik ve inanç özgürlüğü korunacak ve geliştirilecektir. Laiklik, demokrasi ve toplumsal barış için bir zorunluluktur. Devlet, tüm inançlara eşit mesafede duracak, tüm inançlara saygı gösterecektir. Din ve vicdan özgürlüğü tam güvence altına alınacaktır. Din ve siyaset işleri ayrı tutulacak, dinin siyasete alet edilmesine izin verilmeyecektir. Özgürlük desteklenecektir.

KÜRT SORUNU

Kürt sorunu, birinci sınıf demokrasiyle, daha fazla özgürlükle ve siyaset yoluyla çözülecektir. Çözüm, TBMM'de tüm siyasi partilerin katılımıyla, geniş bir uzlaşı ve mutabakatla sağlanacaktır. Atılacak adımlarda hukuk kurallarının bağlayıcılığı gözetilecek ve kamu vicdanının yaralanmasına izin verilmeyecektir. Büyük dönüşüm hedeflerine ulaşmak için yapılacak siyasete uzlaşmacı ve birleştirici bir dil kullanılacaktır. Biz korkunun yerine umudun ülkesini kurmak için çalışanların partisiyiz."

HSYK YENİDEN YAPILANDIRILACAK

Seçim Bildirgesinde, keyfi tutuklama ve gözaltılarına son verileceği, Sulh Ceza Hakimliklerinin kaldırılacağı, İnsan Hakları Ulusal Denetim Kurumu kurulacağı ifade edildi. Gizli tanık uygulamasına son verileceği belirtilen bildirgede, HSYK'nın Hakimler Yüksek Kurulu ve Savcılar Yüksek Kurulu olarak ikiye ayrılacağı kaydedilerek şöyle denildi: "Hakimler Yüksek Kurulu ve Savcılar Yüksek Kurulu seçimlerinde kadınların temsilini artırmak için cinsiyet kotası getireceğiz. Yargıç ve savcıları idari olarak Adalet Bakanlığına bağlı olmaktan çıkaracağız."

SEMBOLİK YETKİLERLE DONATILMIŞ CUMHURBAŞKANI

"Tarafsız Cumhurbaşkanı" vurgusu yapılan bildirgede şu ifadeler yer aldı: "Partiler üstü, sembolik yetkilerle donatılmış, yürütme ve yasama üzerindeki etkisi sınırlandırılmış bir Cumhurbaşkanlığı modelini yeniden tesis edeceğiz. Cumhurbaşkanının yargı ve diğer üst düzey bürokrasi atamalarındaki yetkilerini kısıtlayacağız. Cumhurbaşkanlığının bütçesini anayasal tanımlara uygun olarak mütevazı ve hesap verebilir hale getireceğiz.

Örtülü ödeneğin keyfi biçimde ve siyasi amaçlarla kullanılmasını engelleyecek şekilde yasal düzenlemeleri yapacağız.

Cumhurbaşkanına hakaret suçunun, yurttaşları sindirme amacıyla kullanılmasını mümkün kılan yasaları kaldıracağız."

Medya kuruluşları ve emekçileri üzerindeki baskıların kaldırılacağı kaydedilen bildirgede, internet ve sosyal medya kullanımının özgürleştirileceği ifade edildi.

CEMEVLERİ YASAL STATÜYE KAVUŞACAK

Diyanet İşleri Başkanlığının tüm inançlara eşit mesafede duracak şekilde yeniden yapılandırılacağı kaydedilen bildirgede, cemevlerinin diğer ibadethaneler gibi yasal statüye kavuşturulacağı belirtildi.

"ZORUNLU DİN DERSLERİNİ KALDIRACAĞIZ"

Bildirgede, "Zorunlu din derslerini kaldıracağız. Bu dersleri çoğulcu bir içeriğe kavuşturacak ve seçmeli hale getireceğiz. Din ve inanç temelli ayrımcılık ve nefret suçlarına karşı yasal yaptırım uygulayacağız" denildi.

ANADİL

Talep eden tüm yurttaşlarımıza anadil öğrenimi olanağı sunacağız. Suriye sınırındaki mayınlı arazileri temizleyecek, tarım amaçlı kullanım için yoksul köylülere dağıtacağız.

Koruculuk sistemi kaldırılacak.

Adları değiştirilen yerleşim yerlerinin eski adlarının yeni adlarıyla birlikte kullanılmasına olanak tanıyacağız.

Faili meçhul cinayetlerde zaman aşımını kaldıracağız.

Dersim arşivlerini tarihçilerin erişimine açacağız.

Madımak Oteli'ni Hoşgörü Müzesi yapacağız.

Diyarbakır Cezaevini İnsan Hakları ve Demokrasi Müzesine dönüştüreceğiz.
<< Önceki Haber Kılıçdaroğlu, seçim bildirgesini açıkladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER