Kılıçdaroğlu seçim bildirgesini açıkladı

CHP, 1 Kasım seçimleri için hazırladığı seçim bildirgesini bugün Ankara'da ATO Congresium'da açıklıyor.

Kılıçdaroğlu seçim bildirgesini açıkladı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara ATO Kongre Merkezi'nde 'Önce Türkiye' başlıklı seçim bildirgesini açıkladı. CHP'nin 227 sayfalık seçim beyannamesinin bugün açıklamasının ardından yarın HDP, 3 Ekim'de MHP ve son olarak 4 Ekim'de de AK Parti seçim beyannamelerini kamuoyu ile paylaşacak.

İşte Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından satır başları:

- Gençleri bu ülkenin umudu olmasının yanında ortağı yapacağız. Siyasette ekonomide her alanda bunu yapacağız. Mevcut yurtlar üniversite öğrencilerinin yüzde 10'unun ihtiyacını karşılamıyor, sorunu çözmek için adım atılmıyor.

- Gençleri olağan şüpheli sınıfından çıkaracağız, onlar düşüncelerini özgürce söyleyecekler, olağan yürtsever olarak göreceğiz. Gençlerden beklentim, siyasete ilgi gösterin, siyaseti dinozorlardan temizleyin. Siyasete ilgi gösterirse bugün Türkiye'de yaşananların hiçbiri olmaz. Çünkü emeğin hakkını gençler verir, barışı gençler getirir. Mücadele ruhunuzu asla kaybetmeyin, sonunda mutlaka başaracaksınız. Bütün gençlere sesleniyorum, gelin partimize üye olun, önünüzde siyaset için hiçbir engel yok.

- İşsizliği çözebilmek için iş garantili eğitim yapacağız. Öğrenciler 3. sınıftan itibaren staj yapacak, mezun olduğunda işi hazır olacak. Oğlunuzu meslek lisesine gönderdiniz ama işsiz. Bizim getireceiğimiz sistemde asla işsiz olmayacaklar. İsteyen ünivertiseye de devam edebilecek.

- 800 bin taşeron işçi var. Yüzde 80'i genç ve güvenceleri yok. Taşeron işçilerin tamamı kadro alacak, tamamının sosyal güvenliği olacak, sendikal hak kanacak.

- Asgari ücret CHP iktidarında net 1.500 lira olacak. Asgari ücreti 1.500 liraya çıkararak rahat nefes almanızı sağlayacağız.

- Sevgili gençler, CHP iktidarında iş buluncaya kadar burs geri ödemeleri yapılmayacak, faiz de alınmayacak. Diktatöre diz çöktüren gençler, bizim dönemimizde bütün sokaklar sizin olacak. Biber gazı olmadan özgürce gezip düşüncelerinizi dile getirebileceksiniz. 1 yıl içinde hiçbir üniversite öğrencisi "Benim yurdum yok" demeyecek. Koğuş sistemi de değil, 2'şer kişilik odalar olacak.

- Gençler maça gitmek istiyor, Passolig nedeniyle maça gidemiyor, söz kaldıracağım bu belayı.

- YÖK'ü kaldıracağız, öğrencilere üniversite yönetiminde söz hakkı vereceğiz.

- Aile sigortası kapsamında son sınıf lise öğrencilerine Lise kart uygulaması getiriyoruz. Öğrencilerin tüm harcamalarını sosyal devlet karşılacak. Eğitimi parasız yapacağız. Anne babaya yük olunmayacak.

- Atama bekleyen öğretmenler, sizi çocuklarınız ile yan yana getireceğiz. İkinci öğrenimde harçları kaldıracağız.

- Gençler sakın tuzağa düşmeyin, ünivertisede tarlada, meydanda inanç üzerinden siyaset yapan ülkeye en büyük ihaneti yapan insandır. Biri etnik kimlik üzerinden siyaset yaparsa bilin ki o ayrımcıdır. Herkesin yaşam tarzına kimliğine inancına saygılı olacağız. Siyasette kullanılan araç olmaktan çıkaracağız. En büyük tehlike, inanç etnik kimlik ve yaşam tarzı üzerinden siyasettir.

- 19 Nisan'da açıkladığımız ilk bildirgemizin çok yankıları oldu. Çünkü ciddi ve tutarlı çözüm önerileri üretmiştik. Önceki seçim bildirgemizi diğer partiler örnek almıştı. Bunu da alacaklar. Buna kızmıyoruz. Demek ki en iyi çözüm üereten parti biziz. Her kuruşun hesabını yaptık, uygulanması mümkün olmayan bir projeyi asla gündeme getirmedi.

- Biz de milli iradeye saygılıyız. Milli iradeyi en iyi okuyan parti biziz. Oyunuza saygı gösterdik, hemen seçim demedik. Bu seçimde sloganımız "ÖNCE TÜRKİYE"

- Parti içinde seçim sonucunu değerlendirdik, yeni bir anlayış ile yol almamız gerektiğini düşündük, "Ülkenin koalisyona ihtiyacı var, halk istiyor" dedik.

- Koalisyon görüşmelerinde, 10 günün sonunda "3 aylık seçim hükümeti kuralım" dediler, milli iradeye duyduğumuz saygı nedeniyle kabul etmedik. Koalisyon neden kurulamadı? Eğer bir siyasi lider özgür iradeye sahip değilse, o lider koasilyon kuramaz ve ülkeyö yönetemez.

- Ülkenin Cumhurbaşkanı "400 vekil verin, vermezseniz bu talbo çıkar" dedi. CHP olarak biz üstümezi düşeni yeni getirdik. Ama onlar seçmenin önüne şantaj tablosu koydular.

- Bugün koalisyon kurulsaydı, geçen Kurban Bayramı'nda emeklilerimiz ilk ikramiyelerini almış olacaktı.

- Türkiye'nin 5 temel sorununu çözmek istiyorduk. Demokrasi, ekonomi, dış politika, eğitim, toplumsal uzlaşma, barış, Kürt sorunu. Bu ülkeye birinci sınıf demokrasiyi getireceğiz. Bu, üretimin, hakça bölüşmenin, birlikte yaşamanın temel koşuludur. İş dünyasına sesleniyorum, üretmek, çalışmak istiyorsanız, CHP'ye oy vermek zorundasınız.

- Türkiye ekonomide iki temel sorun ile korşa karşıya: Biri orta gelir tuzağı, diğeri orta teknoloji tuzağı. Türkiye, güçlü ve kaynağı olan bir ülke, ama iki başlı yönetim olduğu için Türkiye toparlanamıyor. Kendisi sorun olan bir iktidar, sorunlara çözüm bulamaz.

- CHP iktidarında, tüketici kredisi ve kredi kartı ile size yüklenen borcun faizinin en az yüzde 80'ini sileceğiz.

- Cumhuriyet tarihinin en büyük bürokratik devrimini yapacağız.

- CHP iktidarında, Çiftçi Kayıt Sistemine göre mazotu çiftçiye 1.80 liradan vereceğiz. Orman köylüsüne sigorta yaptıracağız. Türkiye nasıl rekabetçi bir ülke olacak? Yanıtı basit: Katma değeri yüksek ürün üretilmesi gerekiyor.

- Sigorta ve prim borcu olmayan KOBİ'lere ve esnafa, ödediği vergi kadar faizsiz kredi açacağız. Tahsilat sorunu kalkacak, yakıtdışılık azalacak, yatırım artacak, işsizlik azalacak, Devlet daha az borçlanacak, daha çok yatırım yapacak.

- Üçüncü sorun Milli Eğitim. Ama ne kadar milli o tartışılır. Milli olan şey kolay kolay değişmez. Eğer 12 senede 13 kez eğitim politikası değişmişse, millilikte problem var demektir. Hiçbir anne-baba sistemden memnun değil.  Bugünkü Milli Eğitim, milli olmaktan çıkmıştır. Öğretmen bizim dönemimizde toplumun lideri olacak.

- Eğitim bir ülkenin geleceği demektir. Eğitimsiz bir toplumun demokrasiyi özgürlüğü yakalama, dünyayı sorgulama şansı yoktur. Siyaseti bulaştırdıkları için Türkiye eğitimde kan kaybediyor. Siyasilerin değil, eğitimcilerin belirlediği yeni bir politika izleyeceğiz, taşımalı eğitime son vereceğiz. Tam gün eğitim olacak. Devlet öğrencisine öğle yemeği verecek. Okul aile birliklerini yasal statüye kavuşturacağız.

- Bize gelen en büyük sorulardan bir tanesi de İmam Hatip'ler. Bize geliyorlar, "Efendim, siz iktidar olunca İmam Hatip'leri kapatacakmışsınız" Hayatımda duyduğum en büyük iftira. İmam'lei açan parti CHP'dir. Onlar da bizim çocuklarımız. Bütün çocuklarımız özgürce düşünecekler. O çocukların da nitelikli eğitim almasını isteriz. Hiçbir okulun başka bir okula üstünlüğü yoktur.

- Dış politikanın değişmesi lazım. Yapılan hataların bedelini halk ödüyor. Suriye'de de, Ortadoğu'da da barışı sağlayacağız. Türkiye trenden ayrıldı, Ortadoğu'da itibar kaybetti, herkesle kavgalı bir Türkiye var. Cumhuriyet tarihinde bir ilk, 5 ülkede büyükelçiliğimiz yok, gönderiyoruz, almıyorlar. Avrupa Birliği yetkilileri ile görüştüm, taşıdığımız tüm kaygıları onlar da taşıyor.

- Kürt sorunu Türkiye'de bir siyasi partinin tek başına çözebileceği bir sorun olmaktan çıkmıştı. Daha ciddi, daha tutarlı ele alınması gereken bir sorundur. Kürt sorununu toplumsaz uzlaşma ile birlikte çözeceğiz. Toplumsaz uzlaşmanın merkezi TBMM'dir, orada çözülecek. Kürt sorununu Cumhuriyet Halk Partisi dışında hiçbir parti çözemez.

- Şehit yakınları ve gazilerimiz, sağlık hakları açısından milletvekilleri ile aynı haklara sahip olacak. Başbakanlığa bağlı Şehit ve Gaziler Yüksek Kurulu oluşturalacak.

- AKP 13 yılda ülkeyi bu hale getirdi, MHP her şeye "hayır" diyor, HDP Türkiye yönetmeye hazır değil, geri bir tek CHP kalıyor. Saray'a değil, halka hizmet edecek birine ihtiyacınız varsa adres CHP'dir.

Öte yandan, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), 1 Kasım'da iktidara gelmesi halinde ilk 100 günde ve ilk 1 yılda yapacaklarını sıraladı. İlk 100 günde yapacakları arasında Siyasi Ahlak Yasası çıkarılması, Passolig'in iptali, emeklilere 2 maaş bayram ikramiyesi yer alırken, 1 yıl içinde yapılacaklar arasında mazotun çiftçilere 1 lira 80 kuruştan verilmesinden seçim barajının yüzde 10'dan aşağıya çekilmesine kadar bir dizi vaatler bulunuyor.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara ATO Kongre Merkezi'nde 'Önce Türkiye' başlıklı seçim bildirgesini açıklayacak. Bu arada CHP'nin iktidara gelmesi durumunda ilk 100 gün ve ilk bir yılda yapacakları açıklandı.

CHP iktidarının ilk 100 gününde yapmayı vaat ettiği konular şöyle sıralandı:"Emeklilere Ramazan ve Kurban Bayramı'nda birer maaş ikramiye,

Aile Sigortası Kanunu TBMM'den çıkacak,

Kamuda taşeron işçiliğe son verilecek, mevcut taşeron işçiler kadroya alınacak,

Kredi kartı ve tüketici kredisi borçlarında faizlerin en az yüzde 80'nin silinmesine dönük düzenleme yapılacak,

Siyasi Ahlak Yasası çıkacak,

TBMM'de kesin hesap komisyonu kurulacak,

Passolig uygulaması kalkacak,

Üniversite mezunlarının okurken aldıkları kredilerin geri ödenmesi iş buluncaya kadar ertelenecek."

YÜZDE 10 SEÇİM BARAJI 1 YIL İÇİNDE KALKACAK

CHP iktidarında ilk 1 yılında yapılacaklar ise şöyle sıralandı:"Çiftçiye mazot 1 lira 80 kuruştan verilmeye başlanacak,

Asgari ücretin vergisi kalkacak, net asgari ücret 1500 liraya çıkacak,

Esnafın emekli aylığından kesilen Sosyal Güvenlik Destek Primi kaldırılacak,

Yüzde 10 seçim barajı kalkacak,

Bir yıl içinde öğrencilerin yurt sorunu çözülecek,

Teşvik sistemi değişecek, katma değeri yüksek üretimi özendiren sektörel teşvik politikası uygulanacak,

Vergi ve sigorta borcu olmayan KOBİ'lerin ödedikleri vergi ve sigorta primi kadar sıfır faizli krediye erişimini sağlayacak düzenleme çıkarılacak,

Vahidi fiyat uygulamasına son verilecek, orman köylüsü sigortalı işçi statüsüyle çalıştırılacak. Böylece emeklilik hakkı kazanacak."

<< Önceki Haber Kılıçdaroğlu seçim bildirgesini açıkladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER