Kılıçdaroğlu'na beş senaryo sunuldu: Sadece birinde 'Millet' kazanıyor

Altılı Masa üzerinden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na beş senaryo sunuldu. ‘Altılı Masa’nın kazançlı çıktığı tek senaryoya göre ortak aday belirlenmeli ve ortak listelerle seçime girilmeli.

SHABER3.COM

Altılı Masa'nın ortak adayı ve seçimlere nasıl gireceğine ilişkin tartışmalar da devam ederken CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na seçimlere ilişkin beş ayrı senaryo sunuldu.

Diken'den Altan Sancar'ın haberine göre, beş senaryonun yalnızca biri ‘Altılı Masa’nın hedeflerine ulaşmasını sağlıyor.

CHP’lilerin aktardığına göre Kılıçdaroğlu’na sunulan senaryolar şöyle:

Senaryo 1
Kılıçdaroğlu’na sunulan ve ‘Altılı Masa’nın kazançlı çıktığı tek senaryoya göre masanın ortak bir aday belirlemesi ve belirli seçim bölgelerinde ortak listelerle seçime girilmesi gerekiyor. Bu senaryoda ortak aday için partiler birlikte çalışma yürütüyor ve liderler bazı seçim bölgelerinde ortak mitingler düzenliyor. Partiler aynı zamanda bu seçim bölgelerinde ortak listelerle seçimlere katılıyor. Simülasyonlara göre bu senaryoda ortak aday seçimi kazanırken Meclis’te çoğunluk sağlanıyor. Senaryonun farklı alt başlıklarıyla hangi seçim bölgelerinde nasıl hareket edileceğinin belirlenmesi için çalışmalar ve simülasyonlar düzenlenmesi öngörülüyor.

Senaryo 2
İkinci senaryoda partiler ortak aday belirlerken, seçimlere ortak listeyle girilmiyor. Bu senaryoda ortak aday küçük bir farkla cumhurbaşkanı seçilirken Meclis’te çoğunluk sağlanamıyor. Bu durumda yargı ve bürokraside ağırlık ‘cumhur ittifakı’ndan yana olduğu ve Meclis’te kanun oluşturacak çoğunluk olmadığı için ülkeyi yönetmek zorlaşıyor. Kararnamelerle kısmi düzenlemelere gidilse de bunların da yargıdan dönme ihtimali bulunuyor. Bu senaryonun sonunda kısa sürede erken bir seçim getirmesi olası görünüyor.

Senaryo 3
CHP liderine sunulan bu senaryo en olumsuz sonuçları içeriyor. Masadan ortak aday ve ortak liste kararı çıkmıyor. Partiler ayrı listelerle seçime girerken aynı zamanda kendi cumhurbaşkanı adaylarıyla seçime katılıyor. Bu senaryonun sonucunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yeniden seçilirken AK Parti ve MHP Meclis’te çoğunluğu elde ediyor.

Senaryo 4
‘Altılı Masa’da yer alan partilerden bazıları, masadan ayrılarak yeni bir ittifak kuruyor. Bu ittifaka farklı partiler de dahil ediliyor. Bu ittifak aynı zamanda ortak bir aday çıkarıyor. Masada kalan partiler de ortak liste ve ortak adayla seçime giriyor. Bu senaryoda belirleyici unsurlardan biri HDP olsa da nihayetinde Meclis’te çoğunluk sağlanamıyor ve Erdoğan yeniden seçiliyor.

Senaryo 5
Bu senaryoda Meclis’te çoğunluk elde edilse de anayasa yapacak kadar vekil elde edilemiyor. Bu senaryoda cumhurbaşkanlığını Erdoğan kazanırken, anayasa değiştirilemediği için mevcut sistemde yönetim devam ediyor. Meclis’te kanun yapmak mümkün olsa da karşılığında kararnamelerle sürece müdahale eden bir Erdoğan faktörü ortaya çıkıyor. Kılıçdaroğlu’na sunulan senaryoya göre bu senaryoda da beş yıl tamamlanmadan erken seçim öngörülüyor.
<< Önceki Haber Kılıçdaroğlu'na beş senaryo sunuldu: Sadece birinde... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER