Kılıçdaroğlu'ndan kadınlarla ilgili 6 vaat

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, daha önce gençler için duyurduğu çözüm önerilerini bu kez kadınlar için sıraladı.

SHABER3.COM

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, daha önce gençler için duyurduğu çözüm önerilerini bu kez kadınlar için sıraladı.

Twitter hesabından bir video yayımlayan Kılıçdaroğlu, kadına yönelik şiddetle mücadelenin hemen başlayacağını bildirdi. Kılıçdaroğlu, iktidara geldiklerinin ilk haftası içinde İstanbul Sözleşmesi'ni yeniden yürürlüğe koyacaklarını söyleyerek "Kadına şiddet davalarına bakan özel yetkili mahkemeler ve Yargıtay’da ayrı bir ceza dairesi kurulacak. Tüm adli kurumlarda çalışanlar bu konuda özel eğitim alacak" ifadelerine yer verdi.

Kılıçdaroğlu, sosyal medya hesabından yayımladığı videoyu, "İktidarımızın ilk 6 ayında gençler için telafi edeceklerimizi özetlemiştim. Şimdi sıra, kadınlar için atacağımız hızlı adımları duyurmaya geldi. Bu videoda ilk 6 ay içinde kadınlara yönelik uygulamaya geçireceğimiz çözümleri açıklıyorum, milletimizi de şahit olmaya davet ediyorum" notuyla paylaştı.

Kılıçdaroğlu, kadınlara yönelik altı vaadini şöyle sıraladı:

ALTI AYDA ALTI KOLAYLIK

Sevgili halkım, iyi akşamlar. Yine önemli bir meselede şahitliğinize ihtiyacım var. Biliyorsunuz, iktidara gelişimizin ilk altı ayında gençlere sağlayacağımız kolaylıkları sizlerle paylaşmıştım. Yine tekrar ediyorum: Bunlar reformlar değil. Uzun vadeli reformlar zaten programlarımızda yer alıyor ve yer alacak. Bunlar halkımıza nefes aldıracak ilk altı ay kolaylıkları.

Gençlerin ardından şimdi de kadın başlığına geçiyorum. Birazdan anlatacağım; ‘Altı Ayda, Altı Kolaylık’ başlığı, ülkemizin kadınlarına nefes aldıracaktır. Başlıyorum.

KADINLAR ADALETİ VE GÜVENLİĞİ SOSYAL MEDYADAN ARAMAK ZORUNDA KALMAYACAK

Bir: Kadına yönelik şiddetle mücadelemiz hemen başlayacak. İstanbul Sözleşmesi’ni ilk bir hafta içerisinde yeniden yürürlüğe koyacağız. Kadına şiddet davalarına bakan özel yetkili mahkemeler ve Yargıtay’da ayrı bir ceza dairesi kurulacak, altı ay içinde. Tüm savcı, hâkim ve adli kurumlarda çalışanlar, bu konuda özel eğitim alacak. Her polis karakolunda ev içi şiddet konusunda eğitim almış ekipler bulunacak. Ve içlerinden en az biri kadın olacak. Şiddet bildiriminin aile hekimleri tarafından da yapılması için, polis ve aile hekimi arasında bir iletişim kanalı oluşturulması sağlanacak. Kadınlara şiddet uygulayan şahıslara indirimsiz bir şekilde, bakın altını önemle çiziyorum, indirimsiz bir şekilde hukuki yaptırımlar uygulanacak. Kadına iş yerinde uygulanan ayrımcılığa yönelik de ilk altı ayda net adımlar atacağız. İşte veya evde, her nerede olursa olsun, kadına uygulanan fiziki şiddet gibi psikolojik ve ekonomik şiddet de aynı kapsamda suç sayılacak. Umuyorum ki artık kadınlar, adaleti ve güvenliği sosyal medyada aramak zorunda kalmayacak.

EV KADINLIĞINA KANUNİ STATÜ

İki: Ev kadınlarının sosyal güvence meselesini ilk altı ayda çözeceğim. 1971 yılından bu yana Türkiye’nin taahhüt ettiği ama yasalaştıramadığı Aile Destekleri Sigortası’nın yasalaştırılmasını, ilk altı ayda sağlayacağım. Evet, ilk altı ayda ev kadınlığını, kanuni iş tanımına dahil edeceğiz. Çalışmayan kadınların sosyal haklarını güvence altına alacağız. Hane geliri asgari ücretin altında olan aileler için Aile Destekleri Sigortası’ndan mali destek sağlanacak. Önce hanedeki kadın adına bankada bir hesap açılacak, sonra da para o kadının banka hesabına yatmaya devam edecek. Ev kadınları güçlendikçe aileler de güçlenecek.

İSTİHDAMA YÖNELİK TEŞVİK

Üç: Kadın istihdamını arttırmaya yönelik adımları ilk altı ayda atacağım. Tabii önemli bir hedefimiz de çalışmak isteyen ev kadınlarına destek olmaktır. KOBİ’lerin yarı zamanlı kadın istihdamını arttırmak için sloganımız, ‘Ev kadınlarına iş, eve aş olacak’. Ev kadınlarını yarı veya tam zamanlı işe alan KOBİ’lerin vereceği maaş, ödeyeceği vergide, devlet Aile Destekleri Sigortası kapsamında destek verecek. Devlet memuriyetine ev kadınlarının da alınmasını teşvik edeceğim. Ayrıca kamuda yönetim kademelerinde en az yüzde 35 kadın kotasının uygulanmasını sağlayacağım. Devlet, yönetim kademelerinde çalışan kadın oranı yüzde 35 veya üzeri olan özel sektör şirketlerine de vergi teşviki verecek.

NAFAKA GERGİNLİĞİNİ KESİNLİKLE BİTİRECEĞİM

Dört: Eşinden boşanan kadınlar için ilk altı ayda Yeni Başlangıçlar Fonu oluşturacağım. Kadın ve erkek arasındaki nafaka gerginliğini kesinlikle bitireceğim. Eşinden boşanan kadınlara, Aile Destekleri Sigortası kapsamında kuracağımız Yeni Başlangıçlar Fonu sayesinde, boşanıp başvuran her kadına taşınma ve ev kurma desteği verdirecek. Kadın çalışmıyorsa istihdama katılımı için belediyeler tarafından eğitim ve iş bulma desteği verilecek. Kadınlar güçlenecek ve kimseye muhtaç olmadan hayatlarına yeniden başlayacaklar. Amacımız, bu konuda tam adalet düzenini kurmak.

DOĞUM İZNİ YENİDEN DÜZENLENECEK

Beş: Doğum izni kanununu ilk altı ayda değiştireceğim. Doğum iznine ayrılmış ve kanuni süre içinde işine dönememiş veya işinden ayrılmak zorunda kalmış kadınların ileri yıllarda yeniden iş hayatına dönmeleri halinde, istihdam eden kurum ve kuruluşlara yönelik özel vergi teşvikini ilk altı ayda getireceğim. Böylelikle tüm dünyadaki trendin aksine Türk kadınları, iş hayatına dönmek istediklerinde pozitif ayrımcılık uygulamalarından yararlanmış olacak.

ÖNLEYİCİ SAĞLIK HİZMETLERİ SAĞLANACAK

Altı: Güçlü bir kadın sağlığı projesini hemen başlatacağım. Kadın sağlığı programı sayesinde kadınların sağlık, bakım ve hijyen konusundaki en büyük güvencesi devlet olacak. Ergenlik çağına giren kız çocuklarının sağlık harcamaları ücretsiz olacak. Rahim kanserini önleyen HPV aşısı da dahil olmak üzere bu konudaki tüm önleyici sağlık harcamaları da devlet tarafından ücretsiz olarak karşılanacak.

"YAPMAZSAM HESABINI SORUN"

Sevgili halkım, bunlar iktidara gelişimizin ilk altı ayında kadınlar için uygulamaya geçireceğimiz nefes alma kolaylıklarıdır. Videomu buraya bırakıyorum. Siz de şahit olun. Söylediklerimi yapmaz isem hesabını doğal olarak soracaksınız”.

<< Önceki Haber Kılıçdaroğlu'ndan kadınlarla ilgili 6 vaat Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER