Kilo almamak için bunu yapın

Fazla kilolarıyla başı dertte olanlara uzmanlar dikkat çeken bir öneride bulunuyor.

Kilo almamak için bunu yapın

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Füsun Salgür, son yıllarda yapılan hayvan deneylerinde ghrelin (açlık) hormonunun artışının anksiyeteyi tetiklediğinin ortaya çıktığını söyledi. 

Uzun süre açlık içeren diyetlerin stresi, yine yoğun açlığın ghrelin hormonunun salgılanmasını artırdığını belirten Uzm. Dr. Salgür, "Bu hormon artınca iştah da artıyor. Bu kısır döngünün sonucu obezite. Bu tip diyetler etkin ve kalıcı kilo verme için hiç uygun değil. Stres olma, kilo alma" dedi.


Yemek yemenin, günlük yaşantının en basit ama en zevkli anlarını oluşturduğunu belirten Endokrinolog Füsun Salgür, insanları acıktıran faktörlere dikkat çekti. Birçok çevresel etkenle birlikte açlık ve tokluk üzerine birçok hormonun etkisi olduğunu kaydeden Uzm. Dr. Salgür, "Açlık hormonu olarak da bilinen ghrelin, iştahımızı ve metabolizmamızı düzenleyen hormonlardan birisi hatta en önemlisidir. Esas olarak mide ve bağırsaklardan olmak üzere bu hormonun beyindeki hipotalamus ve hipofiz dahil birçok organdan salınımı vardır. Uzun süren açlıktan sonra vücutta ghrelin salınımı yoğun olarak artar ve böylece de iştah artar" dedi


UZUN SÜRELİ AÇLIK DİYETLERİ KISIR DÖNGÜ YARATIYOR


Ghrelin'in iştahı artırmasıyla birlikte, metabolizmanın düzenlenmesi, inflamasyonun azaltılması, kardiyak hassasiyetin artması, büyüme hormonunun artışıyla da ilişkilili olduğunu belirten Uzm. Dr. şunları söyledi:


"Bunların ışığında ghrelin enerji metabolizmasında çok önemli yeri olan bir hormondur. Ghrelinin yeme alışkanlığı, insülin direnci ve enerji depolanmasında önemli rol oynar. Uzun süren açlıkla birlikte gelişen stres ve yoğun açlıkla birlikte artan ghrelin seviyesinin, iştahı ve yeme miktarını artırdığı ve obeziteyi tetiklediği biliniyordu. Son yıllarda yapılan hayvan deneylerinde ghrelin (açlık) hormonunun artışının anksiyeteyi tetiklediği ortaya çıktı. Uzun süre açlık içeren diyetler stresi, yine yoğun açlık ghrelin hormonunun salgılanmasını artırıyor. Vücutta bu hormon artınca iştah da artıyor. Bu kısır döngünün sonucu obezite. Bu tip diyetler etkin ve kalıcı kilo verme için hiç uygun değil. Sonuçta, birçok hastalığın hem sebebi hem de sonucu olan obezitenin günümüzün en popüler sağlık problemlerinin başında gelmesi nedeniyle, stresten uzak durmanın obezite riskini azalttığı bir gerçektir. Her ne kadar bu konuda başarılı oluruz bilinmez ama stressiz yaşam, düzenli bedensel aktiviteyle birlikte daha sağlıklı ve ideal bir bedene kavuşabileceğimiz çok açık."

<< Önceki Haber Kilo almamak için bunu yapın Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER