Kimya Mühendisleri Odası'ndan 'temizlenmeyen havuzda kanser olma' uyarısı


Kimya Mühendisleri Odası Denizli Şubesi Başkanı Ömer Duysal, yağışlarla birlikte bir türlü girilemeyen yüzme havuzları, havuz suları ve havuz kimyasallarının tehlike saçmaya devam ettiğini söyledi. Havuz ve havuz suyunun temizlenmesi, şartlandırılması ve dezenfeksiyonu ile ilgili özellikle sıcakların artmasına paralel olarak neredeyse her gün insan ve çevre sağlığını tehdit eden kazalar yaşandığını ifade eden Duysal, "Bu kazalar çoğunlukla havuz kimyasallarından kaynaklanan, yetişkinleri ciddi ve hayati biçimde etkilediği gibi özellikle çocuklar için çok tehlikeli sonuçlar doğurmaktadır. Bu kazaların çoğunluğu, yeterli bilgi ve donanıma sahip olunmamasından kaynaklanmaktadır." dedi.

Sağlık Bakanlığı'nın yönetmeliğine göre her yıl özellikle turizm bölgelerinde havuz ve havuz sularının temizlenmesi, şartlandırılması ve dezenfeksiyonuyla ilgili kullanılmakta olan havuz kimyasallarına bağlı önemli sorunlar yaşandığını ifade eden Duysal,"İnsanların sağlığı ciddi olarak etkilenmektedir. Yüzme havuzlarında; dezenfektanlar, söktürücüler, yosunla mücadele ürünleri, PH düzenleyiciler, sertlik stabilizörleri, filtre ve yüzey temizleyiciler gibi değişik kimyasal maddeler kullanılmaktadır. Bu amaçla kullanılan kimyasallar birbirinden farklı özellikte olup eksik ya da aşırı kullanımı veya birbirleri ile etkileşimleri sonucu ortaya çıkan zararlı–zehirleyici gazların çevreye yayılması ya da havuz ve havuz sularının gerçek anlamda temizlenememesi sonucunda insan sağlığı tehlikeye düşmektedir." diye konuştu.

Havuz ve havuz suyunun yetersiz temizlenmesi ile gerektiği kadar dezenfekte edilememesi durumunda; mantar, hepatit A, gözlerin kızarması, orta kulak enfeksiyonları, akciğer hastalıkları, zehirlenmeler ve alerji gibi sağlık sorunlarını ortaya çıkardığını belirten Duysal, "Bu kanser riskini de yükseltmektedir. Bunlara örnek olarak da yaklaşık 15 gün önce Bursa'da bir yüzme havuzunda kullanılan kimyasallardan çıkan klor gazından 35 çocuk zehirlenmiştir. Havuz ve havuz suyu temizliği başlı başına bir mühendislik hizmetidir. Yönetmelik, havuzların kullanıma hazırlanması için bu konuda eğitim almış en az lise mezunu Havuz Suyu Operatörünü tanımlamaktadır. Yaşanılan sorunlar bu operatörlerin eğitiminden başlamaktadır." şeklinde konuştu.

Meslek uzmanı olmayan kişiler tarafından verilen eğitim sonrası yetiştiği farz edilerek yetkilendirildiğini vurgulayan Duysal, "Bu kişiler tarafından havuz suyunun dezenfekte edilmesinde, şartlandırılmasında ve gerekli olan diğer durumlarda kullanılan kimyasal maddeler nedeniyle her yıl binlerce sağlık vakası yaşanmaktadır. Biri biriyle asla karıştırılmaması gereken kimyasal maddelerin bilgisizlik nedeniyle veya kaza sonucu karıştırılmaları sonucunda zehirli gaz çıkması ile ciddi zehirlenmeler olduğu gibi, hepatit, mantar, alerjik hastalıklar, gözlerin kızarması, orta kulak enfeksiyonları, akciğer hastalıkları, yüzücülerin saç renklerinin değişmesi ve havuz giysilerinin ağarıp yıpranması en sık görülen sorunlardır." ifadelerini kullandı. CİHAN
<< Önceki Haber Kimya Mühendisleri Odası'ndan 'temizlenmeyen havuzda kanser... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER