Kira davalarında rekor artış
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Perşembe, Eylül 23 2021
Paylaş
X Post
Evini daha yüksek bir tutara kiraya vermek amacıyla mevcut kiracısını çıkarma yoluna giden ev sahibi sayısı arttı. İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Nizamettin Aşa, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.
Vatandaşın başı yüksek kira fiyatlarından sonra kendisine dava açmak isteyen ev sahibiyle dertte. İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Nizamettin Aşa, evini daha yüksek bir tutara kiraya vermek amacıyla mevcut kiracılarını çıkarma yoluna giden ev sahibi sayısının arttığına dikkat çekerek, kiracılara açılmaya başlanan tespit ya da tahliye davalarında patlama yaşanacağını söyledi.
“Önümüzdeki günlerde ev sahiplerinin kiracılarına açtığı davalar daha da artacak” diyen Aşa, “Gidişata baktığımızda mahkemelerin kitleneceğini, herkesin birbiriyle davalık olmasını öngörüyoruz” diye konuştu.
‘DAVA AÇMAK İÇİN GEREKEN SÜRE UZATILMALI’
Aşa’nın verdiği bilgilere göre, ev sahibinin 5 yılın sonunda günün koşullarına uygun bir kira talep etme hakkı bulunuyor. Bunun dışında bir de, ev sahibinin 10. yılın sonunda hiçbir sebep göstermeksizin tahliye davası açma hakkı var.
Mağduriyetleri engellemek için tespit davası açılma süresinin 5 yıldan 7-8 yıla; tahliye davalarının süresinin de 10 yılın üzerine çıkarılmasını öneren Aşa, “Bunu yapmak bir kararnameye bakar. Vatandaşın mağdur olmaması için bu dava sürelerinin açılması için gerekli sürelerin uzatılması gerek” dedi.
Aşa, bunlara ek olarak TÜFE’ye göre belirlenen yıllık kira artışlarının oranında da iyileştirmeye gidilmesi gerektiğini ifade etti.
‘TEBLİGAT GÖNDERMEDEN ÇIKARAMAZ’
Ancak kirada oturan yurttaşın da hakları mevcut. Bu kapsamda, mal sahibinin, çıkarmak istediği kiracıya kira kontratının süresi dolmadan bir ay önce tebligat göndermesi gerekiyor.
Nizamettin Aşa, bu tebligatın kiracının eline 30 gün önceden geçmemesi durumunda kira kontratının otomatik olarak bir yıl daha uzadığının bilgi
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.İran'ın ağır misillemesinin ardından Netanyahu'dan 'zor akşam' itirafı2.Alman Bakan'dan korkutan yapay zeka uyarısı: 'Muazzam bir istihdam kaybı olacak!'3.Evrensel Bayramlara Doğru4.MSB acı haberi duyurdu: Katar'daki helikopter kazasında 7 kişi hayatını kaybetti5.İstanbul'da patlama: 2 bina çöktü, 1 kişinin cansız bedenine ulaşıldı

KADİR GÜRCAN

ABDULLAH AYMAZ

HARUN TOKAK
ESRA BÜYÜKCOMBAK

ŞERİF ALİ TEKALAN
ÇOK OKUNAN HABERLER









