Kirazda Türkiye şampiyonu Konya'da, üretici zor durumda


Kiraz üretiminde Türkiye şampiyonu olan Konya'da üreticiler pazarlama sıkıntısından dolayı emeklerinin karşılığını alamıyor. Ürünlerini aracılar vasıtasıyla ihracatçılara satan kiraz üreticileri, kiraz fiyatlarının bu firmaların iki dudağı arasında olduğunu belirtiyor.

Geçen yıl, 51 bin 201 ton kiraz üreterek Türkiye şampiyonu olan Konya'da çiftçiler, bu üretimin ekonomilerine katkısının olmadığını belirtiyor. Üreticiler sattıkları kiraz ile sadece gündelik işçilerin parasını karşıladıklarını belirtiyor. Kiraz üretiminin yapıldığı Akşehir, Beyşehir, Ereğli, Halkapınar, Hadim, Taşkent gibi ilçelerde bazı çiftçiler topladıkları kirazları fiyatlara kızıp küçükbaş hayvanlarına yediriyor. Bazıları ise geçen yıldan başlayarak kiraz ağaçlarını kesiyor.

İnternet sitesi 'tarimziraat.com' adresinde bir araya gelen kiraz üreticileri sıkıntılarını paylaşıyor. Akşehirli çiftçi Yaşar Doğu ilk alım yapıldığında 5 TL fiyat açıklandığını ama daha sonra kirazın fiyatının düştüğünü çiftçilerin kirazı toplayıp toplamamak konusunda kararsız kaldığını belirtti. Doğu, "Çiftçinin durumu içler acısı. değil verdiği emeğin karşılığını almak, işçilerin parasını bile zor ödüyor çiftçiler." ifadelerini kullandı. Platforma görüş belirten bir başka çiftçi, kirazın kaymağının aracı firmalar tarafından yendiğini belirtirken çiftçinin birlik olarak kendi pazarlamasını yapması gerektiğini değilse hiç bir zaman para kazanamayacağını kaydetti.

Üreticiyi koruyan bir kurumun bulunmadığını belirten Akşehirli Selim Güvendik, ağaçlarını kesen üreticilerden birisi. Güvendik, bahçesinde alternatif ürün yetiştireceğini belirtti. Güvendik, "Kirazın tadı tuzu kalmadı, çiftçiyi kiraz üreticisini koruyan ne bir kurum ne de kuruluş var. Kirazı olgunlaştığı anda satamazsanız elinizde kalır. Aracı firmalar bunu bildiği için çiftçinin satması gerektiği anda az fiyat çekip kirazı ucuz alıyor. Bu durumda bizler zararına iş yapıyoruz." ifadelerini kullandı.

Dünya'daki kiraz pazarları konusunda bir rapor hazırlayan Doç. Dr. Murat Canıtez Küresel rekabet içiresinde etkin olabilmenin en temel adımlarından birinin, ürünler bazında hedef pazarların tespit edilmesi ve bu pazarlara odaklanarak ihracatın daha hızlı ve az masraflı olarak gerçekleştirilmesi gerektiğini kaydetti. Canıtez hazırladığı raporda şunları kaydetti: "Hedef pazar kavramı kaynakların etkin kullanıldığı, daha karlı, daha kalıcı pazarlara girmenin pratik bir anahtarını vermektedir. Bu durum aynı zamanda sürdürülebilir karlılığın da bir anlamda teminatıdır. Burada yapılan araştırmanın en önemli özelliği, tek bir ürün bazında (kiraz) potansiyel hedef pazarların tespit edilmesidir. Ekonomi biliminin bakış açısıyla gerçekleştirilen ve sektörel bazda yapılan potansiyel hedef pazar araştırmaları elbette çokfaydalıdır. Ancak bunlar daha genel kapsamlı dış ticarete yönelik çalışmalar olup, uluslararası ticarette uygulanabilir yaklaşımlardan genellikle uzak olmaktadırlar. Bu noktada bir ürün bazında yapılan pazar araştırması ise daha özeldir ve ürünün hedef pazarlarını daha az hatayla göstermektedir." CİHAN
<< Önceki Haber Kirazda Türkiye şampiyonu Konya'da, üretici zor durumda Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER