Kirazın faydaları nelerdir? Kirazda hangi vitaminler var?

Güçlü bir antioksidan kaynağı olan kiraz, bahar mevsiminin ardından tezgahlardaki yerini almaya başladı. Yaz meyvelerinin en gözdeleri arasında yer alan ve vitamin deposu olan kirazın faydaları saymakla bitmiyor. Susuzluğa iyi gelen ve her yaştan kişinin iştahla tükettiği bu meyve, böbrek ve karaciğer üzerindeki etkileri ile biliniyor. Peki, kirazın faydaları nelerdir? Kiraz nelere iyi gelir?

SHABER3.COM

Kiraz, yaz mevsiminin olmazsa olmaz meyvelerinden biri. Tatlılardan, meyve suyunun sıkılmasına ve reçelinin yapılmasına kadar her şekilde tüketilen kiraz, zengin içeriğiyle de öne çıkıyor. Antioksidan özelliğiyle kansere karşı koruma sağlayan kirazın aynı zamanda kalp ve damar sağlığına da iyi geldiği biliniyor. Peki yaz mevsiminin favorilerinden kirazın faydaları nelerdir?

YAŞLANMAYA KARŞI ETKİLİ
Kiraz, C vitamini, karotenoidler ve flavonoidler (antosiyaninler) gibi antioksidan deposudur. Antioksidanlar serbest radikalleri etkisiz hale getirirler ve bizi yaşlanma ile ilgili hastalıklardan korurlar. Ayrıca, kalp ve sinir sisteminin zayıflaması, görme kaybı, maküler dejenerasyon, saç dökülmesi, cildin kırışması, libido kaybı, kolon ve prostat kanseri gibi oksidanların olumsuz etkilerini önler.

BAĞIŞIKLIĞI ARTIRIYOR
Serbest radikallerin zararlarına karşı korunmanın yanı sıra, antioksidanlar (C vitamini, karotenoidler ve flavonoidler) ayrıca bağışıklığı arttırır ve bizi özellikle bakteriyel, viral ve mantar enfeksiyonlarından korur. Kirazlar ayrıca artrit ve iltihaplanmanın önlenmesinde, grip, ateş ve gut hastalığına karşı da çok etkilidirler.

DİYABETLE MÜCADELE EDİYOR
Kirazlar sadece antienflamatuar özelliklere sahip değil, aynı zamanda glisemik indekste pek çok meyveden daha düşük seviyededirler. Şeker hastaları veya risk altındakiler için, kiraz kan şekeri ve insülin seviyelerini düzenleyerek ani yükselmeleri ve çökmeleri önler. Antosiyaninlerin diyabet riskini önemli ölçüde azalttığı gösterilmiştir. Çeşitli çalışmalar, bu güçlü antioksidan ile tip 2 diyabetle ilgili anahtar enzimleri inhibe etme kabiliyeti arasında güçlü bir bağlantı olduğunu, böylece glikoz emilimini kontrol ederek vücuttaki ilişkili hipertansiyonu ve iltihabı azalttığını göstermiştir.

BEYİN GÜCÜNÜ ARTIRIYOR
Kirazlar, beyin güçlendirme yetenekleriyle bilinir. Kirazlardaki antosiyaninlerin bilişsel işlevi artırdığı, hafıza kaybını önlediği ve Alzheimer hastalığına karşı koruduğu düşünülmektedir. Kirazlardaki polifenoller, yeni bilgileri etkili bir şekilde işlememize ve beynimizle vücudumuzun geri kalanı arasındaki iletişimi geliştirmemize yardımcı olmaktadır. Ayrıca kirazlar, ruh halini ve kaygıyı düzenlediği bilinen bir hormon olan nadir bir serotonin kaynağıdır.


UYKU KALİTESİNİ ARTIRIYOR
Kirazdaki serotonin, melatonin ile birlikte çalışarak uyku kalitesini arttırmanın yanı sıra uykusuzluk ve uyku bozukluğu gibi hastalıklara karşı savaşmaya yardımcı olur.

SAĞLIKLI KASLAR VE KEMİKLER İÇİN BİREBİR
Kirazın, romatizma, eklem, kas ve kemik ağrılarına karşı da büyük fayda sağladığı belirtilmiştir. Kas iltihapları ve kas ağrılarını geçirmeye yardım eder. 40 ile 70 yaş aralığındaki kadınlar üzerinde yapılan bir çalışmaya göre, eklemlerdeki ağrı ve şişliği azalttığı, osteoartrite karşı koruma sağladığı belirtilmiştir.

YÜKSEK TANSİYONU DÜŞÜRÜR
Kirazlar önemli miktarda potasyum içerir ve bu nedenle vücuttan fazla sodyum içeriğinin uzaklaştırılmasına yardımcı olur ve bu da, kan basıncı seviyelerinizin korunmasına otomatik olarak yardımcı olan hem potasyum hem de sodyum miktarını dengeler.

SAÇLARI BESLİYOR
Kirazlar, saçların zarar görmesini ve kırılmasını önleyen ve saç derisinin nemli kalmasını sağlayan B vitamini ve C vitamini içerir. C vitamini ayrıca cildinize doğal bir parlaklık verir.

SİNDİRİME YARDIMCI OLUYOR
Kirazdaki lif kabızlığın giderilmesine yardımcı olurken, içlerindeki asit de sindirime yardımcı olur. Yine, kirazdaki antioksidanlar sindirim sistemini düzenli tutar. Flavonoidler, mide sularını yiyecek parçacıklarının ve safranın parçalanması için uyarır, bu da daha iyi emilim ve kullanım için yağların ve yağda çözünen vitaminlerin parçalanmasına yardım eder.

KİRAZDA HANGİ VİTAMİNLER VAR?
C,A ve K vitamini bakımından oldukça zengin olan kiraz, uzmanlar tarafından tüketilmesi tavsiye edilen sağlıklı bir meyve, özellikle ödem atma ve idrar söktürme özelliği olan kiraz sapı da son günlerde oldukça revaçta olmaya başladı.
<< Önceki Haber Kirazın faydaları nelerdir? Kirazda hangi vitaminler var? Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER