Kırgızistan-İran ilişkilerinde yeni dönem


Tahran'ı ziyaret eden Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile bir araya geldi. Atambayev, Kırgızistan ile İran arasındaki diplomatik ilişkilerin kurulmasının üzerinden 23 yıl geçtiğini hatırlatarak, geçen zamanda iki ülkenin ortak çabalarıyla siyasi, ekonomik ve kültürel alanlarda, güvenli ve dostane ilişkilerin kurulduğunu belirtti. Görüşmede Çin-Kırgızistan-Tacikistan-Afganista-İran demiryolu inşaatı projesi de detaylı olarak ele alındı.

Atambayev, İran'ın Şanghay İşbirliği Örgütü'ne (ŞİÖ) tam üye olmasını desteklediğini bildirerek, böylece ŞİÖ'nün daha da gelişeceğini ve ekonomik potansiyelinin de güçleneceğini kaydetti.
Atambayev, " Ülkemiz Avrasya Ekonomik Birliği'ne katılarak 170 milyon nüfuslu pazarın bir parçası oldu." dedi.

Görüşmede Ruhani ise, İran şirketlerinin Kırgızistan'daki hidroelektrik santrallerin inşaatında yer almasını arzu ettikleri belirtti. Ruhani," İran bu projelere mühendislik ve teknik şartları sağlamaya hazır. Kırgızistan'daki elektrik enerjisi potansiyeli çok büyük. Elektrik enerjisi üretiminde sadece kendi ihtiyaçlarını sağlamakla kalmaz, aynı zamanda İran da olmak üzere başka ülkelere de ihracat yapabileceğinize inanıyorum." dedi.

İran Cumhurbaşkanı, Kırgızistan ve İran'ın ortak tarih ve kültürel zenginliğe sahip olduğunu aktardı. "İki ülke arasındaki işbirliklerini derinleştirmek için herhangi bir engelin olmadığını görüyoruz" diyen İran Cumhurbaşkanı, Tahran ile Bişkek arasındaki; ticari, ekonomik, kültürel, güvenlik, eğitim ve teknoloji alanlarındaki işbirliklerini daha da genişletmek için birçok fırsatın bulunduğunu aktardı.

İran Cumhurbaşkanı Kırgızistan'ın denize açılmak için, İran'ın limanlarını kullanabileceğini belirtti.
İki ülke arasında geniş kapsamlı işbirliği anlaşmaları imzalandı.
CİHAN
<< Önceki Haber Kırgızistan-İran ilişkilerinde yeni dönem Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER