Kırım Tatarları Hareketi Başkanı: Kırımoğlu, Rusya yerine Ukrayna'yı tercih etti

Kırım Tatarları Hareketi Başkanı: Kırımoğlu, Rusya yerine Ukrayna'yı tercih etti

Kırım Parlamentosu Başkan Yardımcısı ve Bölgelerarası Kırım Tatarları Hareketi "Kırım" Başkanı Remzi İlyasov, Cemil Kırımoğlu'nun, Putin'in teklifini reddettiğini söyledi. Rusya'nın Uluslararası Haber Asjansı Rossiya Segodnya'nın organize ettiği program çerçevesinde Türk gazeteciler Kırım'ın Simferepol kentinde Remzi İlyasov ile bir araya geldi.

İlyasov, Kırım'ın Ukrayna bünyesinde bulunduğu dönemde Tatarların durumunu ve Rusya'ya katıldıktan sonraki gelişmelerle ilgili bilgi verdi. Cemil Kırımoğlu'na saygı duyduğunu ifade eden İlyasov, "Kırımoğlu, SSCB döneminde çok şey yaptı. İnsanları ayaklandırdı ve kimseyi dinlemeden Kırım'a taşındı. Bize ait olan toprakları geri almaya başladı, kimseden de korkmadı. Onun sayesinde insanlar gelmeye başladı buraya." dedi.

Kırımoğlu'nun 13 Mart 2014 tarihimde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir görüşmesi olduğunu söyleyen İlyasov, "Putin tarafından Kırımoğlu'na Kırım Tatarlarına yönelik bazı çalışmaların olacağı ve kendisine bazı tekliflerde bulundu. Süreci beraber takip etmelerini istedi. Ancak Kırımoğlu teklifi reddederek Ukrayna tarafını tercih etti." diye konuştu.

UKRAYNA, BİZE VERDİĞİ SÖZLERİ HİÇ TUTMADI

Kırım'ın Ukrayna'ya bağlıyken Tatarların ayrımcılığa ve baskılara maruz kaldığını savunan İlyasov, ilk geldikleri dönemlerde toprak, vatandaşlık verilmediğini ve işe alınmadıklarını söyledi. İlyasov, "Ben Petro Poroşenko ve Arseniy Yatsenyuk'u da tanıyorum sorunlarımızı biliyorlardı; ama bir adım atmıyorlardı. Yuşçenko da öyle; onun için kavga ettik. İlk toplantımızdan sonra söz verilenleri yerine getirmedi. Kendi siyasi çıkarları için bizi bir politik nesne olarak kullandılar." diye konuştu. Rusya'ya katılmadan önceki son 4 yılda Kırım Tatarlarının devlet kurumlarından tasfiye edildiğini belirten İlyasov, kendilerinin birlik oluşturmaması için sistematik mücadele başlatıldığını söyledi.

"GERİ DÖNEN TATARLARA ÜCRETSİZ TOPRAK VERİLİYOR"

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Tatarcanın Kırım'da resmi dil olması yönündeki kanunu imzaladığını hatırlatan İlyasov, "Biz bunun için 23 yıl boyunca uğraşmıştık, ama bize bunun imkansız olduğu söyleniyordu her defasında. 23 yıldan beri kurmak istediğimiz okulun inşaatı yapılıyor ve yıl sonuna kadar tamamlanması planlanıyor." bilgisini verdi.

Yeni dönemde, dini bayramların resmi tatil ilan edildiğini söyleyen İlyasov, "Sürgün edilen Kırım Tatarlarının geri dönmelerini sağlayacak kanunu da imzaladı. Sürgün olan ve Kırım'a tekrar dönmek isteyenler ve sorunlarının çözümü için özel komisyon kuruldu. Toprak verilmesi ve yerleşim bölgeleri için özel kanun çıkartıldı. Yine siyasi nedenlerle sürgüne maruz kalanlara bir seferliğine konut inşası için ücretsiz arsa tahsis ediliyor." şeklinde konuştu.

"BİZE KİMSE BASKI KURMUYOR"

Halihazırda hiçbir baskıyla karşılaşmadıklarını savunan İlyasov, "Şu anda Tatarca konuşuyoruz, ofisimde Tatar bayrağı asılı; camilerimizi görebilirsiniz kimse bir şey demiyor. Bir araya geliyoruz etkinliklerimiz oluyor, kimse neden siz Tatarca konuşuyorsunuz gibi sorular da sormuyor, kimse bize baskı kurmuyor. Tam tersine bizim sorunlarımız Tatarca olarak konuşuluyor ve çözmek istiyorlar." diye konuştu.

"KIRIM, TATARLARIN TOPRAĞIDIR"

Kırım'ın, Kırımlı Tatarların vatanı olduğunu vurgulayan İlyasov, "Sürgündeyken ecdadımız bize, zorluklara rağmen her zaman vatanımıza dönmemizi söylerdi. Biz geldik ve burada olmalıyız. Bir halk kendi topraklarında yükselebilir ancak. Herkes de biliyor ki Kırım Tatarların vatanıdır ve bu anlamda burada herkes anlayış içinde birbirine bakıyor." dedi.

Türkiye'nin Kırım Tatarları ile yakından ilgilendiğini söyleyen İlyasov, "Türk politikacılar bize hep sabretmemizi tavsiye ettiler ve neler yapmamız gerektiğini de söylediler. Biz hem siyasi hem de politik anlamda Türkiye'den büyük destekler aldık; bundan dolayı teşekkür etmek istiyorum." diye konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber Kırım Tatarları Hareketi Başkanı: Kırımoğlu, Rusya... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER