Kırşehir KETEM 3 kanser türüne ücretsiz tarama hizmeti veriyor

Kırşehir KETEM 3 kanser türüne ücretsiz tarama hizmeti veriyor

Kırşehir Halk Sağlığı Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezi'nde (KETEM), 30-69 yaş arası tüm vatandaşların meme, kolon ve rahim ağzı kanserine karşı tarama işlemlerini ücretsiz yaptırabileceği belirtildi.

Erken teşhis ile yaşam kalitesinin artırılmasının önemine dikkat çeken Kırşehir Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Bekir Demirbaş, KETEM'de verilen hizmetlerle ilgili, "Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezi'nde yaptığımız bütün hizmetler tamamen ücretsizdir. Üç kanser tipine karşı tarama yapmaktayız. Bunlardan bir tanesi meme kanseri taraması, 40 yaş üstü bayanlarda her iki yılda bir mamografi filmi çekerek meme kanseri taraması yapıyoruz. İki yılda bir mamografi çektiğimizde erken bir şekilde bir kitledir, küçük bir kisttir, bir büyüme, bir farklılık varsa tespit ediyoruz. Erken safhada kanser başlama aşamasında yakalandığı için de küçük bir cerrahi operasyonlarla veya ilaç tedavisiyle hiç ilerlemeden çok konforlu bir şekilde hastalıktan kurtulmuş oluyor." dedi.

Bir diğer tarama yönteminin 50 yaş üzeri hem erkeklerde hem bayanlarda kolon kanseri taraması, yani kalın bağırsak kanseri taraması olduğunu belirten Demirbaş, "Bunu da gaitada gizli kan kiti ile yapıyoruz. Vatandaşlarımız aile hekimliklerine veya KETEM' e müracaat edip gaita gizli kan kiti isteyerek evlerinde bu testi yapabilirler. Çok basit bildiğimiz gebelik testi gibi bir test." şeklinde bilgi verdi.

Üçüncü taramanın bayanlarda rahim ağzı kanser taraması olduğunu ifade eden Demirbaş, şunları kaydetti: "30 yaş üzeri bayanlarda HPV/DNA kitiyle ve beraberinde smear alarak hem aile sağlığı merkezlerimizde, hem KETEM'de yapmaktayız. Bu HPV/DNA 30 yaşından itibaren her 5 yılda bir, gaita gizli kan taramaları ve meme kanseri taramaları da her iki yılda bir yapılmaktadır. Her iki yılda bir tekrarlanması gerekmektedir. Vatandaşlarımız, bu şekilde 3 tane kanser tipine karşı erken safhada tarama yaptırarak, bir oluşum varsa çok küçük cerrahi operasyonlarla sağlığına kavuşmuş olacak."

Bütün vatandaşları hem aile sağlığı merkezine hem KETEM'e ücretsiz taramaya davet eden Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Demirbaş, "Kırşehir'de 2015 yılının 6 ayında 2 bin 122 kişiye meme, 2 bin 175 kişiye rahim ağzı, 3 bin 806 kişiye de kolon kanseri taraması yapıldı. Taramalar sonucunda 3 kişide meme kanseri, 1 kişide kolon kanseri tespit edildi. Kanserden değil, geç kalmaktan korkun." uyarısında bulundu.

Kırşehir'de 25 kişide erken meme kanseri teşhisi yapılarak, tedavi süreci ile yaşam kalitelerinin yüksek olarak devam etmesi sağlanırken, aile hekimleri de KETEM ile işbirliği içinde kendilerine bağlı kişileri telefonla arayarak rahim ağzı, meme ve kolon kanseri ücretsiz taramaya davet ediyor. CİHAN
<< Önceki Haber Kırşehir KETEM 3 kanser türüne ücretsiz tarama hizmeti... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER