Kış günlerinde trafiğe çıkmadan önce yapılması gerekenler


Havaların soğuması ve kar yağışlarının gelmesiyle yollar da görülen buzlanmalar kazaların artmasına sebep oluyor. Kara Yolları Genel Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre; sürücülerin trafiğe çıkmadan önce ALO 159 hattından ve ya KGM web sitesi www.kgm.gov.tr adresinden güzergah analizi programı ile yol kullanıcıların en uygun güzergahı ve alternatiflerini, kapalı ve çalışma yapılan yolları, internetten görsel olarak sorgulamaları gerekmektedir.

Kış Mevsiminde Yol Kullanıcılarının Bilmesi ve Yapması Gerekenler,

• Yolda kar yağışı ve tipi nedeniyle görüş mesafesinin düşmesi ile araçların önünü göremez hale geldiği durumlarda trafik güvenliği, kazaların önlenmesi, can ve mal güvenliği açısından yollar geçici süre trafiğe kapatılabilir.
• Tipili ve uzun kar yağışlarında kar ve buzla mücadele ekiplerinin yolu açmak ve güvenli hale getirmek için en yüksek performanslarını gösterseler bile, karayolunun normal duruma gelmesinde gecikmeler olabilir.
• Olumsuz hava şartlarının artması, kar yağışı, tipi ve aşırı buzlanmanın sürekliliği karayolunun kapanmasına sebep olabilir.
• Yol sathına atılan tuzun -12 °C' nin altındaki sıcaklıklarda buz ve karı eritme etkisi yoktur.
• Seyahat edilen yol güzergahında, bölgesel olarak hava koşulları hızlı değişkenlik gösterebilir.
• Olumsuz kötü hava şartları nedeniyle kapatılan yol kesimlerinde yola girmek için ısrarcı olunmamalı, mahsur kalan araçların şerit ihlali yapmadan bulundukları şeridi terk edilmemeli ve görevlilere yardımcı olunmalıdır.
• Kar ve buzla mücadele araçları görüldüğü zaman yavaşlayıp geride kalınmalı ve sollama yapılmamalıdır. Çünkü önünüzdeki yolda kar temizlenmemiş olabilir.
• Kışın seyahate çıkmadan önce seyahat güzergahı yol durumu ve hava durumu ile ilgili bilgi toplanmalı, araçta mutlaka zincir, çekme halatı ve takoz bulundurulmalıdır.
Kış lastiği olmayan ve donanımsız araçlarla yola çıkıldığında özellikle rampalarda lastiklere zincir takmak için durulduğunda, tır tabir edilen kamyonların kayarak yolu kapattıklarına sıkça rastlanmaktadır.

Sürücülerin yağış esnasında;

*Araç takip mesafelerin artırılmalı,
*Hız azaltmalı,
*Trafik işaret ve işaretçilerine uyulmalı,
*Şerit ihlali yapmamalı,
*Buzlanma olan kesimlerde, çok daha tedbirli ve dikkatli olunmalı,
*Hava, yol, araç ve psikolojik durumlar dikkate almaları, yorgun ve uykusuz yola çıkmamaları,
*Direksiyon başında cep telefonu ile görüşme, sigara içme gibi dikkat dağıtıcı davranışlardan kaçınmaları ve görevlilerin önerilerine uymaları gerektiği belirtildi
CİHAN
<< Önceki Haber Kış günlerinde trafiğe çıkmadan önce yapılması... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER