'Kış lastiğini yazın kullanmak tehlikeli'


Ticari araçlarda 1 Aralık 2014'te başlayan kış lastiği takma zorunluluğu, 1 Nisan itibariyle sona ererken, uzmanlar, mevsimine uygun lastik kullanmanın güvenli sürüş, yakıt tasarrufu, performans ve lastik ömrü açısından hayati önemde olduğu uyarısında bulunuyor. MASFED Başkanı Aydın Erkoç sürücülerin dikkatini çekip, "Yazın kış lastiği kullanmak fren mesafesini uzatır, kuru zeminde hızlı alınan virajlarda savrulmaya, hatta takla atmaya yol açar, sürüş emniyetini tehdit eder." dedi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın halen yürürlükteki yönetmeliğine göre şehirler arası yük ve yolcu taşıyan ticari araçların, 1 Aralık- 1 Nisan arasında kış lastiği taşıması zorunlu. Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu Başkanı Aydın Erkoç, Nisan ayıyla birlikte sıcaklıkların artması üzerine de kış lastiğinden yaz lastiğine geçmek gerektiğine dikkat çekti. Kış aylarında yazlık lastik kullanımının yol açtığı risklerin benzerinin, sıcak havalarda kışlık lastikle trafiğe çıkma durumunda yaşandığına vurgu yapan Aydın, "Bu nedenle mevsimine göre lastik kullanımı araç sahiplerine güvenli bir sürüş sağlıyor, ayrıca yakıt, performans ve lastik ömrü konusunda önemli avantajlar sağlıyor." ifadesinde bulundu.

"GÜVENLİ SÜRÜŞ İÇİN YAZIN YAZLIK, KIŞIN KIŞLIK LASTİK"

Erkoç, bir araçta kazaya yol açan unsurların en başında lastiklerin geldiğini belirtti. Mevsime uygun lastik kullanımının hayati önemde olduğunu ve mevsim dönümlerinde lastik değişiminin ihmal edilmemesi gerektiğini vurgulayan Erkoç, şunları söyledi:

'VİRAJLARDA SAVRULMAYA, HATTA TAKLA ATMAYA YOL AÇAR'

"Yazın kış lastiği kullanmak fren mesafesini uzatır, kuru zeminde hızlı alınan virajlarda savrulmaya, hatta takla atmaya yol açar, sürüş emniyetini tehdit eder. Mevsime uygun olmayan lastikler kazalara davetiye çıkarır. Bu yüzden mevsime göre lastik kullanımı hayati önemde. Ayrıca yaz mevsiminde kış lastiği hızlı aşınır, çabuk yıpranır. Mevsime uygun olmayan lastik kullanımı, lastiğin ömrünü de kısaltan bir faktördür. Özellikle binek otomobillerde lastik türü, yakıt tüketimini de büyük oranda etkiler. Yaz lastiklerinin dönme direnci kış lastiklerine oranla daha düşüktür. Bu da daha az yakıt ve daha az aşınma, güç ve yakıt tüketiminde artış demektir. Kış lastikleri yapısal özelliklerinden dolayı yaz lastiklerine göre daha fazla ses çıkartır. Bu nedenlerle araç sahiplerinin mutlaka yazlık ve kışlık olmak üzere iki takım lastiği olması, hava sıcaklıkları takip edilerek mevsime göre lastik değişimlerinin zamanında yapılması gerekiyor. Güvenli, konforlu ve ekonomik sürüş için yazın yazlık, kışın kışlık lastik kullanmak şart. Şimdi havalar ısındı, artık yazlık lastikleri takmanın zamanı geldi. Nasıl ki kışa girerken sürücülerimizi kışlık lastik takmaları konusunda uyardıysak, şimdi de o lastikleri yazlıklarla değiştirmeyi ihmal etmemeleri konusunda uyarmayı bir görev biliyoruz. Tüm araç sahiplerine kazasız, güvenli, konforlu ve keyifli sürüşler diliyoruz." CİHAN
<< Önceki Haber 'Kış lastiğini yazın kullanmak tehlikeli' Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER