Kışın kilo almak istemiyorsanız C vitamini ve su tüketin


Sonbahar ve özellikle kış aylarında kilo almaya eğilimi artıyor. Bunun birçok sebebi bulunuyor. Bazı uzmanlara göre kilo elmanın sebebi 'vücudun kendini koruması'. 'Trifti gen hipotezi' denilen hipoteze göre atalarımız için kış ayları bir çeşit kıtlık dönemi anlamına geliyordu ve bu aylarda vücudumuz kendini korumak için daha fazla açlık hissediyor ve yağ depolamaya eğilimli oluyor. Vücut ısısının korunması amaçlı olduğu düşünülen bu adaptasyon mekanizması bilimsel bir karşılık bulmamıştır. Çünkü vücut mevsimsel değişim göstermeksizin oldukça hassas bir aralıkta ısısını düzenleyebiliyor. Acıbadem Bursa Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Oğuz Kaan Ünal kış mevsiminde kilo almanın 3 önemli nedeninin bulunduğunu söyledi.

Uzmanı Dr. Oğuz Kaan Ünal kilo elmanın 3 sebebini şöyle sıraladı:

Depresyon: Kış ayları özellikle genetik olarak yatkın kişilerde depresyona eğilimi oluşturabiliyor.Bu durumdan serotonin hormonunun sorumlu olduğu düşünülüyor.Refleks olarak bu olumsuz hisleri iyileştirmek ve daha mutlu hissedebilmek için yazın tükettiğimizden daha kalorili ve yağlı yiyecekler tüketme ihtiyaç artıyor.Buna kontrolsüz gece atıştırmaları daeklenebiliyor. Kalori alımı bizzat kilo almaya sebep olmanın yanında kan şekerimizde ciddi dalgalanmalara da yol açabiliyor.

D vitamini eksikliği: Bazı çalışmalarda obez ve metabolik sendromlu kişilerde D vitamin eksikliğinin ortaya konması, kas ve kemik sağlığımızda temel bir rolü olan bu vitaminin, yağ metabolizmasında da rolü olabileceğini ortaya koyuyor. Kışın güneş ışığının daha zayıf olması, dışarıya daha az çıkma eğilimi ve soğuktan korunmak için kalın giysiler giyiyor olmamız D vitamini eksikliğini tetikleyerek kilo almamıza olumsuz katkıda bulunuyor olabilir.

Günlerin kısa olması: Günlerin kısa olması yeme düzeninin bozularak öğünlerin atlanmasına yol açabiliyor. Soğuk havalarda egzersiz yapma isteğinin sıcak ortamlarda oturma ve televizyon seyrederek bir şeyler atıştırmaya dönüşmesi de önemli bir sorun. Genel olarak kış aylarında metabolizmamızın da bu tür değişikliklere adapte olarak daha tutumlu davranmaya eğilimli olması kilo almamızı kolaylaştıran sosyal faktörler arasında yer alıyor.

Dr. Ünal, kıs mevsiminde kilo almanın önlenmesi için C vitamini ve bol su tüketilmesinin önemli olduğunu söyledi. Ünal, önlemleri şöyle sıraladı: "Kışın ihmal edilen yeterli sıvı alımına özen gösterin. Özellikle C vitamininden zengin gıdaları tüketin. Vücut direncinizi arttırın. Süt ve süt ürünlerini, balık yağını daha çok tüketin. Günlük 20-30 dakikalık yürüyüşler yapın. Düzenli ve sık beslenin. Kış depresyonu temel olarak güneşe daha fazla maruz kalmakla önlenebilir ve/veya tedavi edilebilir bir durum. Eğer bu tedbir yetersiz kalırsabir hekim kontrolünde olmak kaydıyla serotonin hormonu üzerinden etki eden duygu durum düzenleyici ilaçların kullanımı da yeme davranışını etkin olarak düzeltmeye yardımcı olabiliyor." CİHAN
<< Önceki Haber Kışın kilo almak istemiyorsanız C vitamini ve su tüketin Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER