'Kız çocukları okusun' diye proje hazırlayan 3 emniyet müdürü tutuklandı


Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'nün, 2010 yılında yoksul kız çocukların okumasını amaçlayan SBS projesini uygulayan üç emniyet müdürü tutuklanarak cezaevine gönderildi. Dönemin Diyarbakır Emniyet Müdür Yardımcısı Metin Murat Arslan, dönemin Toplum Destekli Şube Müdürü Halim İltaş ile projede görevli başka bir müdür hiçbir delil olmadan tutuklandı.

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü ile Uluslararası Polis Birliği (İPA) Diyarbakır Şube Başkanlığı adına Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü tarafından 2010 yılında 'Bilinçli Kadın Aydınlık Gelecek Projesi' hayata geçirildi. Proje kapsamında dezavantajlı ailalelere mensup kız çocukları dershaneye gönderilirken, yoksul kadınların da meslek edinmeleri sağlandı. Açılışı dönemin Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak tarafından yapılan proje kapsamında, okullarında başarılı olan fakat maddi imkânsızlıklar yüzünden dershaneye gitme imkanı olmayan dezavantajlı 250 kız çocuğu tespit edildi. Başarılı kız çocuklarının dershaneye gönderilmesi için ihale yapıldı. İhaleyi üç dershane kazandı. Öğrenciler bu üç dershaneye gönderildi. 2010 yılında Diyarbakır'daki bir dershane sahibi, ihalenin usulsüz yapıldığını iddia ederek suç duyurusunda bulundu. Hem idari hem adli soruşturma açıldı. Yapılan tahkikat sonucunda herhangi bir usulsüzlük tespit edilmeyince Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı takipsizlik kararı verdi.

Olayın üzerinden 5 yıl geçtikten sonra Sabah gazetesinde bir haber yayınlanarak konu yeniden gündeme getirildi. Gazete, meseleyi sözde 'paralel yapı'ya bağladı. 5 yıl önce takipsizlik kararı veren Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı da yeniden soruşturma başlattı. Dönemin Diyarbakır Emniyet Müdür Yardımcısı, projeyi uygulayan Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü çalışanları ve ihaleyi kazanan dershanelerinin öğretmenleri ve yöneticileri hakkında gözaltı kararı çıkartıldı. Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Şube Müdürlüğü ekiplerince 8 ilde düzenlenen eş zamanlı operasyonda aralarında 3 emniyet müdürünün de olduğu 10 kişi cumartesi günü gözaltına alındı. Emniyetteki sorgularının ardından savcılığa çıkarılan şüpheliler, ifadeleri bile alınmadan dün gece sulh ceza hâkimliğine sevk edildi.
Mahkeme, aralarında DİGİAD Başkanı Alaaddin Korkutata'nın da olduğu 7 kişiyi serbest bırakırken, 3 polis müdürünü tutukladı. Cezaevine gönderilen emniyet müdürlerinden birinin, BBP İstanbul milletvekili adayı Metin Murat Arslan olduğu öğrenildi.

BAŞSAVCILIK AÇIKLAMA YAPTI

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, konuyla ilgili yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, şüphelilerin ev ve işyerinde yapılan aramada, hard diskler, flash bellekler, dokümanlar ve senetler ele geçirildiği, gerekli incelemelere başlanıldığı belirtildi. Açıklamada şöyle denildi: "Şüpheliler A.A., S.İ.Y., E.Ö., E.Ç., A.K., A.K. ve A.C. hakkında Türk Ceza Kanunu'nun 158/1,d (Kamu Kurum ve Kuruluşları, v.b. Tüzel Kişiliklerin Araç Olarak Kullanılması Suretiyle Dolandırıcılık.) eylemleri iddiasından Adli Kontrol Hükümlerinin Uygulanmasına karar verilmiş olup, şüpheliler M.M.A., H.İ. ve Y.K. hakkında ise Türk Ceza Kanunu'nun 158/1,d (Kamu Kurum ve Kuruluşları, v.b. Tüzel Kişiliklerin Araç Olarak Kullanılması Suretiyle Dolandırıcılık.) eylemleri iddiasından Tutuklanmalarına karar verilerek konumlarına uygun Kapalı Ceza İnfaz Kurumuna gönderilmişlerdir."

TEK: ÇOCUKLAR OKUSUN DİYE ÇIRPINAN MÜDÜRLER SUÇLU GÖSTERİLDİ

Projenin uygulandığı dönemde Diyarbakır Emniyet Müdür Yardımcısı olan ve geçtiğimiz aylarda emekliye sevk edilen müdürler arasında yer alan Metin Murat Arslan'ın avukatı Zeki Tek, çocukların okuması için çaba gösteren, proje uygulayan emniyet müdürlerinin bugün suçluymuş gibi gösterildiğini söyledi. Tutuklanan müdürlerle ilgili hiçbir somut delilin olmadığını anlatan Tek, "O dönemde ihale yapılmış ve dershaneler başvurmuş. Müdürler, dershanelerin belirttiği şartlara bakarak öğrencileri okumaları için göndermiş. Sıkıntı dershanelerden kaynaklansa bile müdürler suçlu gösterilemez. Müdürler, çocuklar okusun diye büyük gayret göstermiş bugün ise o gayreti gösterdikleri için adeta cezalandırılmışlardır." diye konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber 'Kız çocukları okusun' diye proje hazırlayan 3 emniyet... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER