KKTC'de mahkemenin 'ezanı susturma' kararına tepki sürüyor

KKTC'de mahkemenin 'ezanı susturma' kararına tepki sürüyor

KKTC'deki Lefke kasabasında, bir avukatın şikayeti üzerine sabah ezanının hoparlörle okunmasını yasaklayan mahkemenin kararına tepkiler büyüyor. Bazı bölgelerden Lefke'de bulunan camilere giden halk , ezan seslerinin susturulduğu camilerde namaz kıldı. Namaz sonrasında da "Ezanıma dokunma" şeklinde pankart açarak mahkemenin kararını kınadı. KKTC Din İşleri Başkanlığı' da mahkemenin kararına uymayarak yasaklanan camilerde hoparlörle ezan okunmasına devam etti.

Kıbrıslı Türk Avukat Feza Güzeloğlu, Lefke'de hoparlörden okunan sabah ezanının rahatsızlık verdiği gerekçesiyle Lefke Kaza Mahkemesi'ne dava açmıştı. Mahkeme görülen dava sonuçlanana kadar, hoparlörle sabah ezanın okunmasının durdurulması için karar vermişti. Bu kararın kamuoyunda tepki görmesi üzerine bir grup vatandaş, ezanın hoparlörle okunmasının yasak olduğu Lefke'deki camilere giderek burada sabah namazını eda etti. Ezan sesinin yasaklı olduğu camilerde hoparlörle ezanın okunmasına devam edildi.

"BİZİ BAĞLAYAN BİR KARAR DEĞİL"

Namaz sonrasında açıklama yapan KKTC Din İşleri Başkanlığı Lefke Temsilcisi Mehmet Genç, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada alınan kararın savunulacak bir tarafı olmadığını kaydetti. Neticede ezandan bahsedildiğini kaydeden Genç, "Çünkü bu vatanda binlerce şehitler verilmiş, dolayısıyla bu karar normal şartlarda eğer alınacaksa Din İşleri Başkanlığı ukdesinde olması lazım. Ama Din İşleri Başkanlığı'nın bu konuda bir haberi yok. Bu bizi bağlayan bir kara değil." dedi

"KKTC'DE KİMSE EZANLARI SUSTURAMAZ"

Mahkeme kararında belirtildiği gibi dünyanın hiç bir yerinde ezanların minareye çıkılarak okunmasının mümkün olmadığını kaydeden Genç, şunları söyledi: "Kimse keyfinden hoparlörden ezan okumuyor. Anayasa'da din ve vicdan özgürlüğü var. Bir insan ezanı sevmeyebilir. Ama karşısında bir insan da ezanı duymak isteyebilir. Bunun önünü alamayız. Burada ortayı bulmak gerekir. Böyle bir kararı tasvip etmemiz mümkün değil. Şu unutulmamalı; bu topraklarda KKTC'de kimse ezanları susturamaz. Neticede bu topraklar için camiler için şehitler verilmiştir. Birilerinin ezan duymak istemiyorum istemesiyle bu ezanlar susmaz. Bu ezanlar bu topraklarda kıyamete kadar inşallah devam edecektir."

"EZAN SESİNE SAYGI DUYULMALI"

Sabah namazını kılmak için bölgedeki camiye gelen Kıbrıslı Türk Reşat Yolaç da ezan seslerine saygı duyulması gerektiğini kaydetti. Genç, "Biz Müslüman bir toplumuz, Müslüman bireyleriz. Herkes etrafına bir baksın. Etrafımızda bütün Müslüman toplumların başlarına gelenleri gördük. Bu bize ders vereceği yerde, bombalarla minarelerimizin susturulamadığı bir dönemde gelip de küçücük bir ses sonucu Müslümanlığın direği olan minarelerimizden çıkan sesi susturmak... Sonuç itibariyle Müslümanız. Biz KKTC Türkü olarak Müslüman doğduk. Müslüman öleceğiz. Bunun dışında Müslümanlığı Kıbrıslı Türkler bilmiyor, ama sonuçta Müslüman olduğumuz için bizim camilerimizdeki ezanlarımıza saygı duymamız gerekiyor." açıklamalarında bulundu.

CİHAN
<< Önceki Haber KKTC'de mahkemenin 'ezanı susturma' kararına tepki sürüyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER