KOAH kaynaklı ölümlerin yüzde 90'ının sebebi sigara


Etkin Eczacılık Derneği, 9 Şubat 'ta kutlanacak Dünya Sigarayı Bırakma Günü öncesinde sigara tiryakilerini KOAH konusunda uyardı. Zamanla nefes almayı zorlaştıran ciddi bir akciğer hastalığı olan KOAH'ın genellikle 40 yaş üstü kişilerde ortaya çıktığına dikkat çeken dernek, KOAH hastalarının çoğunun ya geçmişte, ya da halen sigara içtiğine dikkat çekti. Sigaranın KOAH'ın en yaygın sebebi olduğunu, KOAH kaynaklı ölümlerin 10'da 9'undan sigaranın sorumlu olduğuna işaret edilen dernek açıklamasında, akciğerlerdeki hasarın artmasını önlemek için KOAH hastalarının yapacağı en iyi şeyin sigarayı bırakmak olduğunun altı çizildi.

Etkin Eczacılık Derneği, zaman zaman amfizem veya kronik bronşit gibi başka isimlerle de adlandırılabilen KOAH'ın (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) havanın akciğerlere girişini ve akciğerlerden çıkışını sağlayan hava kanallarının kısmen kapanmasına ve sonuçta nefes almanın zorlaşmasına sebep olduğunu bildirdi. KOAH riski taşıyan pek çok insanın daha önce bu hastalığın adını bile duymadığını belirtirken, "Hatta çoğu vakada yaşadıkları sorunların bir ismi olduğunu bilmezler. KOAH hastalarının çoğu nefes darlığı nedeniyle, daha önce severek yaptıkları bazı faaliyetlerden kaçınmak zorunda kalır." ifadelerini kullandı.

Derneğin açıklamasına göre KOAH belirtileri şunlar: "Sigara öksürüğü olarak da adlandırılan sürekli öksürük. Daha önceden kolayca yapılan aktiviteler sırasında nefes darlığı çekme. Balgam üretiminde artış. Nefes alamıyormuş gibi hissetme. Derin nefes alamama. Hırıltılı nefes."

KOAH riski taşıyanların vakit kaybetmeden test yaptırmalarını isteyen dernek açıklamasında şu tavsiyelerde bulunuldu: "KOAH riski taşıyan ve öksürük, balgam artışı ve nefes darlığı gibi şikâyetleri olan herkes spirometri adı verilen KOAH testini yaptırmalı. Spirometri testi sayesinde KOAH hastalığı, semptomlar ağırlaşmadan önce teşhis edilebilir ve hekimler KOAH hastalığının var olup olmadığını ve varsa hangi derecede olduğunu belirleyebilir. Basit bir nefes testi olan spirometri ile kişinin verebildiği nefes miktarı (nefes hacmi) ve bu nefesi ne kadar hızlı verebildiği (akış) ölçülür. Hekimler spirometri sonuçlarına göre KOAH hastasına en uygun tedavi yöntemini belirler."

KOAH'ın en yaygın sebebinin sigara olduğu vurgulanırken şöyle denildi: "KOAH genellikle 40 yaş üstü kişilerde ortaya çıkar ve bunların çoğu ya geçmişte sigara içmiştir ya da halen içmektedir. Hayatında hiç sigara içmeden KOAH'a yakalananların oranı 6'da 1'i geçmez. Sigara, KOAH'ın en yaygın nedenidir ve KOAH kaynaklı ölümlerin 10'da 9'undan sigara sorumludur. Akciğerlerdeki hasarın daha da artmasını önlemek için KOAH hastalarının yapacağı en iyi şey, eğer içiyorlarsa sigarayı bırakmalarıdır."

Etkin Eczacılık Derneği, KOAH hastalarının yapması gerekenleri şöyle sıraladı: "Sigarayı bırakmak. Akciğerlerdeki hasarın daha da artmasını önlemek için KOAH hastalarının yapacağı en iyi şey, eğer içiyorlarsa sigarayı bırakmalarıdır. Kirleticilerden uzak durmak. Toz ve yoğun duman gibi, akciğerlere zarar verebilecek diğer etkenlerden uzak durulması ve hava kirliliğinin yüksek olduğu durumlarda evden çıkmamak gerekebilir. Ayrıca sigara dumanı olan yerlerde de bulunulmamalı. Doktor muayenelerini aksatmamak. Kendinizi iyi hissetseniz bile muayenelerinizi aksatmayın. Gribe karşı dikkatli olmak."

CİHAN
<< Önceki Haber KOAH kaynaklı ölümlerin yüzde 90'ının sebebi sigara Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER