KOAH'tan kurtulmak isteyenler önce sigarayı bırakmalı


Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH), akciğerde hava yollarında daralma olması nedeniyle havanın rahat bir şekilde giriş çıkışının sağlanamadığı bir hastalık. 19 Kasım Dünya KOAH Günü nedeniyle açıklama yapan Acıbadem Bursa Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Beril Bahadır Erdoğan KOAH'ın kronik ve ilerleyici bir hastalık olduğunu belirterek "Sigara en önemli ve en sık hastalık nedenidir. Hastalık daha az sıklıkla mesleki nedenlerle de gelişebiliyor." dedi.

Öksürük, balgam çıkarma, hırıltılı solunum ve nefes darlığı KOAH'ın en önemli belirtilerini oluşturuyor. Zaman zaman özellikle kış aylarında; öksürükte, nefes darlığında artış, balgam miktarında artış ve renginde koyulaşma ile hırıltıların arttığı alevlenme periyotları görülüyor.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Beril Bahadır Erdoğan, KOAH hastalığının erken tanısının son derece önemli olduğuna dikkat çekerek, "Sigara içiyorsanız, öksürük, balgam çıkarma varsa, nefesiniz daralıyorsa, göğsünüzde zaman zaman hırıltı duyuyorsanız, yaşıtınız insanlara göre efor kapasiteniz daha düşük ise KOAH'dan şüphelenmeli ve mutlaka bir nefes ölçüm testi yaptırmalısınız." uyarısı yaptı.

Dr. Beril Bahadır Erdoğan, hastalığın tedavisi konusunda şunları şöyledi: " İlk ve en önemli tedavinin sigarayı bırakmak olduğunu unutmayın. KOAH da tıpkı astım ve diyabet gibi ömür boyu devam eden bir hastalık. Bu nedenle her şeyden önce KOAH konusunda bilgilenmeyi ve çevrenizi bilgilendirmeyi ihmal etmeyin. Hastalığın ilerlemesini önlemek ve yakınmalarınızı azaltmak için egzersiz kapasitenizi artırmaya çalışın."
CİHAN
<< Önceki Haber KOAH'tan kurtulmak isteyenler önce sigarayı bırakmalı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER