Koalisyon görüşmelerinde sıcak gelişme: Merz hangi partiyle anlaştı?
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Pazar, Mart 9 2025
Almanya’da 23 Şubat’taki erken genel seçimlerde sandıktan birinci çıkan Hristiyan Birlik Partilerinin (CDU/CSU), koalisyon hükümetinin kurulabilmesi için Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile gerçekleştirdiği ön görüşmelerde, partilerin genel prensiplerde anlaşmaya vardıkları duyuruldu.
Almanya’da 23 Şubat Pazar günü yapılan erken genel seçimler sonrası sandıktan birinci çıkan Hristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU)ile Sosyal Demokrat Parti (SPD) arasında başlayan koalisyon hükümetinin kurulabilmesine yönelik ön görüşmelerin ikinci haftasında uzlaşma sağlandı.
Cumhuriyet'te yer alan habere göre parti liderleri Hristiyan Demokrat Birlik Partisi Genel Başkanı (CDU) Friedrich Merz, Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) Genel Başkanı Markus Söder, SPD eş genel başkanları Lars Klingbeil ve Saskia Esken öğleden sonra kameraların karşısına geçti, genel prensipler üzerinde anlaşmaya vardıklarını duyurdu.
Yeni hükümetin Başbakanı olması beklenen CDU Genel Başkanı Friedrich Merz, "Gelecek hafta başlayacak koalisyon görüşmelerinin temelini oluşturan ortak bir belgemiz var" dedi.
Merz, göç politikasında varılan mutabakata göre Almanya’ya yasa dışı girişleri önlemeye yönelik sınır kontrollerinin büyük ölçüde artırılacağını, geri gönderme mekanizmasının işler hale getirileceğini söyledi.
Ayrıca mültecilerin aile birleşiminin daha fazla kısıtlanacağını ifade etti. Afganistan’dan gelenler de dahil olmak üzere kabul programlarının sona erdirilmesinin de planlandığını belirtti.
EKONOMİ
CDU lideri Merz, ekonomiyi canlandırmaya yönelik adımlar atılacağını da söyledi. Bunun kapsamını da enerji maliyetlerini düşürmek için kilovatsaat başına 5 sent indirim, makul yatırım teşvikleri sağlamak ve kurumlar vergisini yeniden düzenlemek olduğunu belirtti.
Merz, vatandaşlık ödeneğinin kaldırılarak yeni bir düzenlemeye gidileceğini de kaydetti. Buna göre çalışabilecek durumda olup da makul bir iş yapmayı sürekli reddedenlerin vatandaşlık parası alma hakları tamamen kesilecek.
Partiler, a
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Amerika rüyasını bitiren karar: Trump 36 yıllık vize uygulamasını kaldırıyor2.Cem Küçük de battı: Ayakkabı firması ekonomik krize direnemedi3.Düşen uçak ile kule arasındaki son konuşmalar netleşti! İşte o anlar!4.Gözaltına alınmaktan kurtulamadı: Özel laboratuvara test yaptırmıştı!5.AKP'li Şamil Tayyar'ın dediği çıkacak mı?
6.Kara para soruşturması saraya uzandı: Erdoğan'ın danışmanı şüpheli olarak...7.Adli Tıp sonuçları pozitif çıkan Sadettin Saran özel bir laboratuvara test verdi!8.Bahçeli'nin düşen uçakla ilgili şüphesi ne? 'Böyle bir dönemde düşündürücü...'9.TBB Başkanı Sağkan'dan Sadettin Saran tepkisi: 'Hukuka aykırı'10.11. Yargı paketi tamam 50 Bin Mahkuma af geliyor: Siyasiler hariç

SAFVET SENİH

CUMA KARAMAN

ERTUĞRUL İNCEKUL

HÜSEYİN ODABAŞI

ABDULLAH AYMAZ
ÇOK OKUNAN HABERLER

Amerika rüyasını bitiren karar: Trump 36 yıllık vi...

Cem Küçük de battı: Ayakkabı firması ekonomik kriz...

Düşen uçak ile kule arasındaki son konuşmalar netl...

Gözaltına alınmaktan kurtulamadı: Özel laboratuvar...

AKP'li Şamil Tayyar'ın dediği çıkacak mı?


