Koalisyon güçleri, Yemen'de Bab El-Mendeb Körfezi'ni ablukaya aldı


Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri, Yemen'de Husi milislerin elinde bulunan Bab El-Mendeb Körfezi'ni abluka altına aldı.

Taiz ile Aden kentinin buluştuğu noktada, stratejik öneme sahip Bab El-Mendeb Körfezi'nin, Suud önderliğindeki hava kuvvetleri tarafından abluka altına alındığı duyuruldu. Ayrıca koalisyon güçlerini destekleyen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'yi destekleyen Yemen Halk Gücü de operasyona karadan destek verdi. Hadi taraftarları, Husi ve eski lider Ali Abdullah Salih milisleriyle çatıştı. Çıkan çatışmalarda, Hadi yanlısı 6 kişinin öldüğü yedi de yaralı olduğu kaydedildi.

Özellikle İran'ın Hüsiler üzerinden kontrolü altında tutmak istediği iddia edilen Bab El-Mendep Körfezi'nin, bölgedeki Arap ülkeleri tarafından hayati önem taşıdığı biliniyor. Kızıldeniz'in giriş kapısı olarak da bilinen Bab El-Mendeb, Yemen'i bölgedeki stratejik ülke konumuna getiren en önemli etkenlerden biri olduğu ileri sürülüyor. Körfezi, Nisan ayında kontrolü altına alan Husiler, buradan Cumhurbaşkanı Hadi taraftarlarının elinde olan Aden şehrine ilerlemek istemişti.

Öte yandan Aden'i tamamen güvenlik çemberine alan koalisyon güçleri, Riyad'da bulunan Yemen yönetiminin ülkelerine geri döneceğini ve artık bu şehirde operasyonları takip edeceğini duyurmuştu. Akabinde Cumhurbaşkanı Hadi, beraberinde hükümet üyelerini de alarak Aden'e dönmüştü. Hadi, başkent Sana'yı kısa zamanda geri alacaklarını açıklamıştı. Bab El-Mendeb Körfezi'nin ablukaya alınmasının amacının, Husilere, İran'dan deniz yoluyla geldiği iddia edilen silah yardımının önünü kesmek olduğu ileri sürülüyor.

Dün de Suudi Arabistan'ın öncülüğündeki koalisyon güçleri, Husi milislere silah yardımı yaptığı gerekçesiyle 12 İranlı balıkçının bulunduğu bota Umman Körfezi açıklarında ateş açmıştı. CİHAN
<< Önceki Haber Koalisyon güçleri, Yemen'de Bab El-Mendeb Körfezi'ni... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER