Koalisyon ortağı, aşırı sağın güçlenmesinin faturasını Merkel'e çıkardı


Alman Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı Sigmar Gabriel, Berlin'de düzenlenen Kurultay'da yeniden seçildi. Dün delegelerin yüzde 74,3'ünün oyunu alabilen Gabriel'in seçimlerin sonuçlarından çok da memnun olmadığı gözlemlendi. Gabriel, "Yarınki gazetelerde 'Gabriel cezalandırıldı' diye başlıklar atılacak, ki bu doğru." dedi.

İçişleri politikalarında güvenliği sağlamak için kişisel verilerin kaydedilmesi ve ABD ile ticaret ve ortaklığı anlaşması (TTIP) konusundaki tavrının partinin bir kısmı tarafından 'yeterince solcu' bulunmadığının farkında olduğunu vurgulayan Gabriel, ancak üçte dörtlük bir çoğunluğun kendisini ve böylece çizgisini desteklediği anlamına geldiğine dikkat çekti. Gabriel, 2009'daki seçimlerde delegelerin yüzde 94,2, iki yıl sonra yüzde 93, 2013'de ise yüzde 83,6'lık oyu ile parti lideri seçilmişti.

KRAFT YÜZDE 91,4 OY TOPLADI

Genel Başkan Yardımcısı seçimlerine ise Federal Aile Bakanı Manuela Schwesig ve Kuzey Ren Vestfalya (NRW) Başbakanı Hannelore Kraft damgasını vurdu. Schwesig yüzde 92,2, Kraft ise yüzde 91,4 ile parti yönetimindeki görevlerine devam edecek. Hükümetin Uyum Sorumlusu Aydan Özoğuz yüzde 83,6, SPD'nin Hessen lideri Thorsten Schaefer-Gümberl yüzde 88, Hamburg Başbakanı Olaf Scholz yüzde 80,2, partinin sol kanadının tanınmış siması Ralf Stegner ise yüzde 77,3 oy aldı. Böylece genel başkan yardımcıların hepsi liderlerinden daha fazla oy topladı. SPD'nin yeni genel sekreteri ise Katarina Barley oldu.

MERKEL VE BİRLİK'E YÜKLENDİ

Dördüncü kez parti liderliğine adaylığını koyan Gabriel'in konuşması yaklaşık iki saat sürdü. Gabriel, ele aldığı konu yelpazesi mülteci politikalarının yanı sıra iç ve dış politikadan önümüzdeki genel seçimlere kadar uzandı. Avrupa Birliği'nin (AB) kurucu ülkelerinden Fransa'da aşırı sağcın güçlenmesine değinen Gabriel, Avrupa'da aşırı sağcın güçlenmesinin Başbakan Angela Merkel'in (CDU) kemer sıkma politikasıyla ilgisi olduğunu savundu.

SURİYE'DE MUHTEMEL KARA OPERASYONUNU PARTİ ÜYELERİNE OYLATACAK

Alman Ordusu'nun Suriye'de görev almasının doğru karar olduğunu ifade eden Gabriel, "Ne tür gereksinimlerle karşı karşıya kalacağımızı bugün bilemeyiz." dedi. Kara operasyonlara da katılımın söz konusu olması ihtimalini dile getiren Gabriel, "Tezkerede değişiklik yapılması durumunda, SPD Genel Başkanı olarak bunu parti üyelerinin oylamasına sunacağıma söz veriyorum." diye devam etti. Gabriel, parti üyelerinin savaş ile barış arasında seçim kararı verebilecek tek merci olduğunu vurguladı.

GENÇLİK KOLLARINDAN AĞIR ELEŞTİRİ

SPD'nin gençlik kolları teşkilatı JUSO Başkanı Johanna Ueckermann ise partisini inandırıcı politika yürütmemekle suçladı. 'SPD'nin yaptığına ve söylediğine inanmıyorum' diyen insanları anlayışla karşılayabildiğini söyleyen Ueckermann, partisinin asgari ücret gibi konularda başarılara imza atığını, ancak kişisel verilerin kaydedilmesi gibi konularda vaatlerin tersi yapıldığını örnek gösterdi. Ueckermann, "Konuşmak güzel, asıl mesele söyleneni yerine getirmektir." diyerek parti liderini kızdırdı. CİHAN
<< Önceki Haber Koalisyon ortağı, aşırı sağın güçlenmesinin faturasını... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER