Kocabaş: Çiftçinin sıkıntılarının çözümü için yeni hükümet kurulmalı


Söke Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kemal Kocabaş, çiftçilerin sıkıntılarının çözümü için bir an önce yeni hükümet kurulması gerektiğini söyledi. Genel seçimden sonra halkın iradesiyle oluşan yeni Meclis'ten henüz bir hükümet çıkmadığını belirten Kocabaş, "Tarım sektörünün bilinen ve kronikleşen sorunları var. Bu sorunların çözümü için ortaya bir program koyulması gerekiyor. Bu yeni dönemde yeni bir tarım bakanına, en azından bir kısmının çözülmesi için sorunlarımızı yeniden hatırlatmakta fayda var." dedi.

İlk ve en büyük sıkıntılarının, girdi fiyatlarının yüksekliği olduğunu belirten Oda Başkanı Kocabaş, yaptığı açıklamada şunları kaydetti: "Seçim meydanlarında söylenen ucuz mazot vaadi, tek başına girdilerin ağır yükünü üzerimizden kaldıramaz. Mazotun yanısıra gübre, tohum, ilaç ve hayvancılıkta yem gibi pek çok girdinin fiyatları yüksektir. Bu girdilerin tamamının önemli maddeleri yurtdışından ithal ediliyor. Bu nedenle sürekli olarak fiyatlar yükseliyor. Bu arada gıda fiyatlarındaki artış bazı kesimlerce üreticiye fatura edilirken üretici, yüksek girdi maliyetlerinin altında eziliyor. Gıda fiyatlarındaki artış konusunda üretici ile tüketici karşı karşıya getirilmek isteniyor ancak gerçek balçıkla sıvanmıyor. Geçen yıl narenciyenin kilosu 30 kuruşa kadar düştü. Bir kısım üreticimizin ürünü dalında kaldı. Üreticiden alınan çiğ süt bir yıldır aynı fiyatta, hattâ bu günlerde bazı şirketler, bir yıl önceki fiyatı da daha geriye çekmeye başladı. Tüketici, pazarda ve marketlerde bu ürünleri pahalıya aldı, almaya da devam ediyor. Gıdadaki pahalılığın sorumlusu biz değiliz. Gıda fiyatlarındaki artışın en önemli nedenlerinden biri de gittikçe etkisizleştiren tarım örgütleri. Tarımda örgütlenme maalesef zayıf. Üreticinin kooperatif örgüleri, üretici birlikleri, yasal düzenlemelerin yetersizliği, mevcut geriden gelen borçları nedeniyle etkin olamıyorlar."

Çiftçi desteklemelerin yetersizliğinden dert yanan Söke Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kemal Kocabaş, "Mevcut destekleme sisteminde de aksaklıklar var. Yılda 3 milyar destekleme veriliyor ama hayvancılıkta ithalata bağımlılık artarak sürüyor. Eğer çok destek veriliyorsa hem de hayvancılıkta dışa bağımlılık artıyorsa sık sık ithalata başvuruyorsa ve hayvancık yapan üreticiler şikâyetçiyse burada bir yanlış var demektir. Yeni tarım bakanının kronikleşen sorunlara nasıl çözümler üreteceğini merakla bekliyoruz. Yeni hükümetten girdi fiyatlarının düşürüleceği tarımda üretici örgütlerin daha etkin hale getirileceği desteklemelerin üreticiyi memnun edecek düzeye yükseltileceği bir programı ortaya koymasını bekliyoruz." dedi.

CİHAN
<< Önceki Haber Kocabaş: Çiftçinin sıkıntılarının çözümü için... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER