Kocaeli Üniversitesi'nde kaldırılan bütünleme sınavı Meclis'e taşındı


CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet, Kocaeli Üniversitesi'nde kaldırıldığı açıklanan bütünleme sınavlarını Meclis'e taşıdı. Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü'nün bütünleme uygulamasının kaldırıldığını ve yaz okulu uygulamasının geçerli olduğunun duyurmasının ardından Kocaeli'de okuyan üniversite öğrencileri duruma tepki gösterdi.

CHP'li Hürriyet de konuyu soru önergesiyle Meclis gündemine getirdi. Üniversite öğrencilerinin zaten zor olan eğitim hayatlarının gelen bu uygulamayla daha da zorlaşacağını belirten Fatma Kaplan Hürriyet, Başbakan Ahmet Davutoğlu'na yönelttiği soru önergesiyle duruma el koyulmasının gerektiğini ifade etti. CHP'li vekil, "YÖK, bütünleme sınavlarının yapılıp yapılmama konusunda kararın üniversitelerin senatolarına bırakıldığını açıkladı. Kararının hemen ardından Kocaeli Üniversitesi Senatosu'nda bütünleme sınavlarının kaldırılmasına ve yaz okullarının devam etmesine karar verildi. Alınan bu kararla beraber üniversitelileri yaz okulu uygulamasına zorunlu bırakıldı. Yurt, yemek, harçlık masraflarını bile çıkarmakta zorlanan öğrenciler bu uygulama ile bir de yüksek miktarda yaz okulu ücreti ödemeye ya da bu külfetin altına girmek istemeyerek sınıf tekrar yapmaya zorlanmaktadır. Maddi sıkıntıları nedeniyle yaz okuluna gitmek istemeyen öğrenciler üniversiteyi normal süresinde bitirememeye ve harç ücreti ödemeye zorunlu bırakılmaktadır." dedi.

Yaz okulu fiyatlarına önergesinde yer veren Fatma Kaplan Hürriyet, şunları kaydetti: "Geçtiğimiz sene bir mühendislik öğrencisi sadece tek dersi için 90 lira ödemek zorundaydı. Birkaç dersi bulunan öğrenciler hem yazın üniversitenin bulunduğu kentte konaklama, yemek harçlık gibi masraflarla uğraşacak olurken, hem de bu sene daha da fazla olması beklenen yaz okulu ücretlerini ödeyecek. Oysa bütünleme sınavlarına giren öğrencilerin büyük çoğunluğu sınavlarında başarılı olmakta ve yaz okuluna gitmeye gerek duymamaktaydı. Ancak getirilen bu uygulama ve kaldırılan bütünleme sınavlarıyla öğrencilerin zorla yaz okuluna gitmesi beklenmekte ve üniversite ticarethaneye dönüştürülmektedir. Eğitimin parasız olması konusunda gösterilen çabalar üniversitelerde bütünleme sınavlarının kaldırılması ile anlamını yitirecektir.

CHP Kocaeli Milletvekili Hürriyet'in Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun cevaplaması istemiyle verdiği önergedeki sorular şöyle:

"Kocaeli Üniversitesi'ne ve bütünleme sınavının kaldırıldığı diğer üniversitelere söz konusu sınavın geri getirilmesi mümkün müdür?

YÖK'ün 2012'de kararlaştırdığı, ancak yetkilerini üniversitelere devretmesiyle askıya alınan 'Yaz okulu olup olmamasına bakılmaksızın üniversitelerin final yerine sayılabilecek bütünleme sınavı takvimi hazırlama zorunluluğu' üniversitelere yeniden sunulamaz mı?

Yaz okullarının ücretleri neye göre belirleniyor ve yaz okulu uygulamasının 'parasız eğitim' kıstası altında ücretsiz olamaz mı?"
CİHAN
<< Önceki Haber Kocaeli Üniversitesi'nde kaldırılan bütünleme sınavı... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER