Köln Radyosu'nun sesinin kısılması planına tepki yağıyor


Almanya'ya Türk işgücü göçü ile özdeşleşen, sembolik önemi de olan Köln Radyosu'nun Türkçe yayınları haftalık 8 saatten 2,5 saate düşürülmesinin planlanmasına tepki yağıyor. WDR Radyo Yayınları Kurulu (Rundfunkrat) Göçmenler Temsilcisi Tayfun Keltek, sadece KRV eyaletinde 1 milyon Türk kökenlinin yayın vergisi GEZ ödediğini ve hakkı olan Türkçe yayın hizmetlerinin sürdürülmesini talep ettiğini vurguladı.

Almanya'ya Türk işgücü göçüyle özdeşleşen Köln Radyosu'nun haftalık yayın saatinin 8 saatten 2,5 saate düşürülmesi planları, Radyo Televizyon Vergisi GEZ ödeyen ülkedeki binlerce Türk kökenlinin tepkisini çekiyor. Tasarruf tedbirleri gerekçesiyle her taraftan yüzde 10'luk tasarruf planlayan Batı Almanya Radyo Televizyon Kurumu WDR yönetimi, Funkhaus Europa'nın Türkçe radyo yayınlarında ise çok daha büyük oranda kısıtlamayı öngörüyor.

WDR Radyo Yayınları Kurulu (Rundfunkrat) alt komisyonu, Türkçe yayınların haftalık 8 saatten 2,5 saate, günlük 30 dakikaya düşürülmesini oy çokluğuyla kabul etti. Konuyla ilgili bağlayıcı kararı ise Pazartesi günü toplanacak WDR Rundfunkrat verecek. Köln Radyosu'nun Türkçe yayınlarının kısılmasını engellemek için https://www.change.org/ ve https://www.openpetition.de/petition/online/der-wdr-muss-die-geplanten-kuerzungen-der-muttersprachlichen-sendungen-zurueckzunehmen gibi internet sayfaları üzerinden imza kampanyaları başlatıldı.

WDR Funkhaus Europa'da göçmen dillerinde yayınların kısılmasına Yeni Alman Medya Yapıcıları (Die Neuen deutschen Medienmacher) organizasyonu da yazılı bir açıklamayla karşı çıktı, "kısıtlamalar geri alınsın, göçmen kotası getirilsin" dedi. Organizasyon, "Biz tam tersini düşünüyoruz. Göç almış bir toplum ve çok kültürlülük, kamu yayınlarında da çeşitliliği ve diğer dilleri desteklemeyi gerektirir. WDR, kısıtlamaların yerine, toplumdaki göçmen oranına uygun şekilde göçmen kökenlilerin payını artırmalı." açıklamasını yaptı.

ÖNCE DİĞER EYALETLERDE GÖÇMEN DİLLERİNDE YAYINLAR KALDIRILDI

İmza kampanyası başlatan kurumlardan Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Eyalet Uyum Meclisi Başkanı ve WDR Radyo Yayınları Kurulu Göçmenler Temsilcisi Tayfun Keltek, Köln Radyosu ile ilgili gelişmeleri anlattı. "Diğer eyaletlerde bizim gibi anadilde yayınları savunacak pek kimse olmadığı için Berlin, Bremen ve Kuzey Almanya Radyo Televizyonu NDR'de kaldırdılar." diyen Keltek, " WDR Radyolar Müdürü Valerie Weber bana, 'Sayın Keltek siz olmasaydınız bu yayınlar tamamen kalkmıştı' dedi." şeklinde konuştu.

KÖLN RADYOSU TÜRKLER İÇİN BİR MEDYA MARKASI

Köln Radyosu'nun, Türk iş gücü göçüyle özdeşleştiğini, Türk televizyonlarının hiç biri Almanya'dan izlenemediği o dönemde Türklerin, Türkiye ile ilgili haberleri Köln Radyosu'ndan dinlediklerini hatırlatan Keltek, "Köln Radyosu Türkler için geleneksel bir marka" dedi. Keltek, "Radyo Televizyon Vergisi'ni (GEZ) vermelerine rağmen Türklerin WDR'le pek işi olmaz. Ama anadilde yayınlar ve çocuklarının WDR'de çalışmasıyla bir köprü kuruyor." ifadelerini kullandı.

"KRV eyaletinde Radyo Televizyon Vergisi (GEZ) verenlerin dörtte biri göçmen kökenli." diyen Keltek, şöyle devam etti: "Bunların yaklaşık 1 milyonu Türkçe konuşan insanlar. Buna rağmen Türkçe yayınlarda kısma çalışmaları 2010 yılında başladı. Haftalık 11,5 saatlik Türkçe yayın saati kısılmaya çalışılırken mücadele vere vere bunun 8 saate indirilmesiyle kurtarmıştık. O zaten bir sinyaldi, 'bunu bitireceğiz' yönünde. Diğer eyaletlerden de bir sinyal gelmeyince, WDR'de de tasarruf tedbirleri olunca, en çok yayın yapılan anadili kısıtlamaya gidiyorlar. Her taraftan yüzde 10 kısıtlama yapılıyor. Ben diyorum ki; anadilimizin bizim için önemi var. Bizim için yapılan programların sayısı çok az. Siz bizim vergimizin karşılığında lütfen bunu çoğaltın."

Geçen yılın başında WDR yasasının yenilendiğini hatırlatan Keltek, Uyum Meclisi olarak göçmen dernekleriyle kampanya yürüterek WDR Yasası'na "Göçmenlerin dil ve kültürünün ciddiye alınacağı" maddesini koydurmayı başardıklarını kaydetti. WDR Radyo Yayınlar Müdürü Valerie Weber'in çok iyi niyetli olduğunu ve aktardıklarına değer verdiğini bildiren Keltek, "Haftada 2,5 saati kurtaran da Bayan Weber. Ancak onun altındaki müdür ve müdür yardımcıları bu hassasiyetlere sahip değil." diye konuştu.

KARAR PAZARTESİ KESİNLEŞİYOR

Almanya'da Türkçenin Almancadan sonra en çok konuşulan ikinci dil olduğunu hatırlatan Keltek, "Program Komisyonu'nda, tek benim ret oyum, üç çekimser oy dışında 13 kabul oyu ile Türkçe yayınların 8 saatten 2,5 saate indirilmesi kabul edildi. Rusça, Lehçe, Arapça, İtalyanca gibi günlük yarım saate düşürülüyor. Esas karar Pazartesi günü Rundfunkrat'ta çıkacak. Aynı sözleri orda da söyleyeceğim." açıklamasında bulundu.

İMZA KAMPANYASINA DESTEK ÇAĞRISI

Sonucu tersine çevirmenin çok zor olduğunu kaydeden Keltek, başlattıkları imza kampanyasını hatırlatarak destek çağrısı yaptı. Radyonun Türkçe yayınlarının yeterince dinlenmediği gibi gerekçeleri "palavra" olarak nitelendiren Keltek, "WDR 3, WDR 5 gibi sadece konser dinlemek isteyen entelektüeller için yayınlar bile var. Onların da dinleyicisi az. Üstelik Türkçe programlarının ekstra araştırması yapılmıyor, Funkhaus Europa radyosunun genel yapılıyor. Bir de bu yayınların sembolik önemi ve uyuma katkıları var. Bizim asıl zorluğumuz vatandaşlarımızın kendi sorunlarına sahip çıkmaması!" dedi. CİHAN
<< Önceki Haber Köln Radyosu'nun sesinin kısılması planına tepki yağıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER