Koltuk değneğiyle çobanlık yapıp ailesini geçindiriyor


Zonguldak'ın Devrek ilçesinde İsmail Durmuş (42), çocuklarının eğitimine katkı sağlamak amacıyla ortopedik engelli olmasına rağmen çobanlık yapıyor. Çobanlığı bütün zorluklarına rağmen severek yaptığını belirten Durmuş, koltuk değnekleriyle peşinden gittiği 40 küçükbaş hayvanın bakımını yaptığını ve ailesini bu şekilde geçindirdiğini söyledi.

Devrek'in Oğuzhan köyünde koltuk değnekleriyle hayvancılık yaparak eğitim gören çocuklarını okutan İsmail Durmuş'un azmi, herkese örnek oluyor. Çocuk felci geçirmesi nedeniyle doğuştan yürüme engelli olan Durmuş, vefat eden babasından kalma aylık 900 TL maaş ve çobanlık yaparak geçinmeye çalışıyor.

İlk başta boş vaktini değerlendirmek için 2 koyun ile işe başlayan İsmail Durmuş, hayvanları sevince işi büyütme kararı almış. 10 yıldır çobanlık mesleğini başarıyla sürdüren Durmuş, koltuk değnekleriyle de olsa evinin önündeki ağılda beslediği 40 adet küçükbaş hayvanın bakımını yapıyor. Yağışlı günlerde ağılda hayvanlara bakan İsmail Durmuş, normal havalarda kırlarda hayvanlarını otlatıyor.

Kendisini engelli gibi görmediğini ifade eden 'engelli çoban' İsmail Durmuş, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde, kendisi gibi engelli olanlara 'kendinizi koyuvermeyin, bir şeylerle uğraşın, kendinize güvenin' tavsiyesinde bulundu.

Severek yaptığı çobanlık sayesinde biri üniversite diğeri lisede okuyan çocuklarının eğitim masrafını karşıladığını belirten İsmail Durmuş, "Engelli halinizde çobanlık yapmak zor olmuyor mu ?" sorusuna, şu cevabı veriyor: "Zor olsa da ben severek yapıyorum. Ben bunları ilk bir iki tane alıp bakmak için başlamıştım. Hoşuma gidince çoğalttım. Hem geçimimiz için iyi oldu. Yatmak iyi bir şey değil. Sonuçta hayatımızı devam ettiriyoruz. Sabah hava yağmurlu ise önlerine ot koyuyoruz ve sularını temin ediyoruz. Yağmur yağmazsa dışarıya salıyoruz. Bugün hava yağışlı odluğu için dışarıya otlatmaya gidemedik. 40 tane hayvana bakıyorum. Yakında kuzuları olacak. Biz bunların kuzusun yetiştirip satarak geçiniyoruz. Kurban bayramlarında hayvan satışı yapıyoruz. Bir koyun 500 ile 800 TL arasında değişiyor."

3 Aralık Dünya Engelliler Günü hatırlatılan İsmail Durmuş, "Engellilerin kendilerine güvenmeleri, kendilerini koyuvermemeleri, bir şeylerle uğraşmaları gerekir. İnsanlar beni hayvan otlatırken görünce şaşırıyorlar. Nasıl yapıyorsun, nasıl çıkıyorsun, nasıl geliyorsun diyorlar. 'Ben severek yapıyorum' diyorum. Dışarıda koyunları salarken hayret ediyorlar. Nasıl çıkıyorsun, nasıl geliyorsun diyorlar. Ama ben hiçbir şey hissetmiyorum. Ben onları seviyorum. Onlar benim yanımda otlarken ben zevk alıyorum. Ben kendimi engelli görmüyorum. Engelli gibi görüp kendimi bırakmıyorum. Günlerim böyle geçiyor." diye konuştu.

Durmuş, engelli olması nedneiyle vefat eden babası üzerinden ayda 900 TL maaş aldığını, ancak çocuklarının eğitimi için çobanlık mesleğini de severek yapmaya devam edeceğini kaydetti.
CİHAN
<< Önceki Haber Koltuk değneğiyle çobanlık yapıp ailesini geçindiriyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER