Koltukların altın sırrı ortaya çıktı

Erdoğan’ın Merkel’le görüşmesinde kullanılan o koltuklardaki sır ortaya çıkarken, Yıldız Sarayı için de büyük bir ‘altın’ masrafı yapıldığı anlaşıldı

Koltukların altın sırrı ortaya çıktı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Almanya Başbakanı Angele Merkel ile yaptığı görüşmede kullanılan, taht görünümlü sandalyelerle ile ilgili detaylar ortaya çıktı. BirGün Gazetesi'nden Erk Acarer'i haberine göre bir koltuk/sandalye için bir pakete yakın altın varak kullanıldığı belirtildi. 

1 pakette 20 defter ve her defterin içerisinde 25 adet 8x8 altın yaprak bulunuyor. Yapraklar, 23.75 ayarında. Yani 24 ayara yakın. Ihlamur ağacından yapılan koltuklar özüne uygun olarak yeniden inşa edildi. Önce zımparalandı, sonra kurtların açtığı delikler macunla kapatıldı ardından da altın varakla kaplandı.

Oturma yerlerine ise yine aslına uygun olarak ipek kumaş döşendi. Bir koltuk/sandalye maliyetinin işçilikle beraber 10 bin TL’yi geçtiği belirtildi. Görüşmede kullanılan koltuk/sandalyelerden 6 adet bulunuyor. Setin 4 büyük kolçaksız koltuğu, 2 büyük kanepesi ve yine altın varaklı sehpaları var. Hepsi bir takım sayılıyor. Sadece bu takım için yapılan ‘altın varaklı’ tadilatın 200 bin TL civarında olduğu tahmin ediliyor. Ancak dahası da var!

Erdoğan’ın saraylarından biri olarak kullanmayı planladığı Yıldız ve önemli bölümü Mabeyn Köşkü için yapılan ‘altın varak’ masrafı bununla da sınırlı kalmadı. Yıldız Sarayı’nın ek binaları ve odalarda da paket paket altın varak kullanıldı. Kornişlerin yanı sıra, kapılarda, masa, sehpa, ayna çerçeveleri ve farklı koltuk, kanepe ile sehpalarda da varak kullanıldı. Altın varak kullanılan eşyaların ise yüz parça civarında olduğu belirtildi.

Takımı bozmuş

Erdoğan’ın Merkel’le yaptığı görüşmede kullandığı koltuk/sandalye Mabeyn Köşkü’nün büyük salonlarından birinde bulunuyordu. Erdoğan özellikle sosyal medyayı yıkan o görüşme için büyük takımın sadece iki koltuk/sandalyesini kullanıldı. Yani taht görümünde olan sandalyeler aslında sarayda yan yana bulunan bir takımın parçasıydı.

***

Kime niyet kime kısmet

Yıldız Sarayı’nın aslında bir önceki Cumhurbaşkanı Abdullah Gül için hazırlandığı aktarılırken, bu konuda ilginç anekdotlar da paylaşıldı: “Çalışanları bir önceki Cumhurbaşkanı’nın eşi Hayrünnisa Gül denetlerdi. Her şeyle ilgilenirdi. Denizi görebildiği bir odaya yerleşmişti. Aslında eşi ve kendisi için denetleyip her detayla uğraşan Hayrünnisa Hanım, sonuç olarak bu uğraşı Erdoğan için vermiş sayıldı.”

* Erdoğan bizi depoya indirdi yanına yanaştırmadılar

Aktarılanlar arasında Abdullah Gül’ün restorasyon aşamasında denetime geldiği de var. Bir önceki Cumhurbaşkanı’nın işçilerin arasında 5-6 saat geçirip bilgi aldığı ifade ediliyor. Gül’ün ardından Erdoğan’ın da restorasyon sırasında bir kez sarayı ziyaret ettiği fakat bir saatten az kaldığı belirtiliyor. Söylenenler ilginç: “Güvenlik nedeniyle hiçbir işçiyi Erdoğan’a yaklaştırmadılar. Çalışıyorduk. ‘Eşyalardan bazılarına sürdüğümüz tutkal kurumadan işi sürdürmeliyiz’ dememize rağmen bizi dinlemediler. Aşağı depoya indirdiler ve Recep Tayyip Erdoğan gidene kadar beklettiler”

BİRGÜN
<< Önceki Haber Koltukların altın sırrı ortaya çıktı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER