Komşudaki ekonomik kriz Edirne esnafını da vurdu


Yunanistan'da yaşanan ekonomik kriz Edirne esnafını olumsuz yönde etkiledi.

Türkiye'nin Yunanistan ve Bulgaristan'a sınır ili Edirne'ye bu ülkelerden her gün günü birlik olarak yüzlerce insan geliyor. Ülkelerindeki hayat pahalılığı nedeniyle alışveriş için Edirne'ye tercih eden komşuları akşam saatlerinde çıkış yapıyor. Şehre gelen Yunanlılar yaptıkları alışverişle esnafın yüzünü güldürüyor.

Ancak son yıllarda Yunanistan'da yaşanan ekonomik kriz insanların alım gücünü düşürdü.
Daha önceleri beğendikleri her şeyi alabilen komşular yaşanan ekonomik krizle birlikte esnafla çetin pazarlık yapıyor. Eskiden farklı sektörlerde yaptıkları alışverişle önemli paralar bırakan Yunanlılar şu anda ise sadece bakınmakla yetiniyor. Son aylarda daha ağırlaşan ekonomik koşullar nedeniyle Yunanlı halkının ayağı tamamen kesildi.

Bankalardan günlük sadece 60 Euro çekebilen Yunanlılar, ülkelerinden dışarı çıkamıyor.
Yunanlıların alışveriş için en fazla tercih ettiği mekanlardan birisi olan Tarihi Alipaşa Çarşısı Dernek Başkanı Yılmaz Sanış, Yunanistan'da yaşanan ekonomik krizin kendilerini direkt olarak etkilediğini söyledi. Krizin son iki yıldan etkisini hissettiklerini kaydeden Sanış, "Eskiden Yunanlılar çok fazla pazarlık yapmazlardır. Fakat son yıllarda öyle bir pazarlık yapıyorlar ki, 'pazarlık sünnettir' kültürümüz var ama onlar da öyle bir şey yok. Bilmedikleri için bir malda yüzde 50-60-70 indirim istiyorlar. Tabii onlar da biz de zor durumda kalıyoruz. Yunanlıların bir an önce bu krizden çıkmalarını istiyoruz." dedi.

Pastane işleten Cumali Polatbilek, Yunanistan'da pazartesi gününden bu yana bankaların kapalı olduğunu ifade ederek bu nedenle Türkiye'ye girişin fazla olmadığını kaydetti. Bu durumun kendilerini etkilediğini anlatan Polatbilek, "Müşterilerimizin büyük bir kısmını Yunanlılar oluşturuyor. Onlar Edirne'ye girmedikçe esnaf etkilenecek. İnşallah bir an önce bu krizden kurtuluyorlar. Yüzde 80 oranında bir düşüş yaşadık." diye konuştu.

Müzik aletleri satan Gazanfer Denizeri, daha önce fazla gelen Yunanlıların son aylarda Edirne'de fazla görünmediğini söyledi. Orada ciddi bir ekonomik krizin yaşandığını vurgulayan Denizeri, Yunanlıların gelmemesi nedeniyle işlerinin durgun geçtiğini belirtti.

Yunanistan'ın Orestiada kentinden gelen Kyriakos Amaxopoulos ise ekonomik krizin yaşandığı ülkesinin düzeleceğini söyledi. Yarın seçim olacağını ve Avrupa'da kalıp kalmayacaklarının belirleneceğini söyleyen Amaxapoulos, sonucun hayır olacağını tahmin ettiğini kaydetti. CİHAN
<< Önceki Haber Komşudaki ekonomik kriz Edirne esnafını da vurdu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER