Komünist Partili belediye cami inşasına destek verdi


Türkiye'nin tek Komünist Partili (TKP) belediyesi Ovacık Belediye Başkanı Mehmet Fatih Maçoğlu, kendisinden köy camilerinin onarılması için yardım isteyen Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyüne yardım eli uzattı. Komünistler için din hakkında söylenenlerin doğru olmadığını, daima özgürlüklerini savunduklarını belirten Belediye Başkanı Maçoğlu, cami yapımı için Roboski köyüne gönderilmek üzere 1 TIR dolusu çimentoyu yola çıkardı.

Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köylüleri, hasar gören camide namazlarını kılamadığı için birçok yere başvurarak yardım istedi. Bin 200 nüfusa sahip Roboski köyünde 100 yıllık cami beş ay önce çökünce köylüler, yetkili makamlara başvurarak caminin yapılması için talepte bulundu. Birçok kuruma başvuru yapan Roboski köyü muhtarı Suat Encü, hiçbir kurumdan yardım alamayınca çareyi Komünist Partili Ovacık Belediye Başkanı Mehmet Fatih Maçoğlu'na mektup göndermekte buldu. Encü, mektubunda kendilerine yardım eli uzatmasını istedi.

"GEÇMİŞTE SOSYALİSTLERİ, KOMÜNİSTLERİ, DEVRİMCİLERİ DİN DÜŞMANI OLARAK GÖRDÜLER"

Mektubun kısa bir süre önce ellerine geçtiğini belirten Ovacık Belediye Başkanı Mehmet Fatih Maçoğlu, yurt dışında yaşayan işadamlarının da desteği ile Roboski köylülerinin camilerinin onarımı için bir araya geldiklerini ve belediye öncülüğünde ilk etapta 1 TIR dolusu çimentoyu yola çıkardıklarını söyledi.

Türkiye'de artık sosyalistlerin, devrimcilerin halktan yana tavırlarının net olduğunu, şu ana kadarki söylemlerin doğru olmadığının farkına varıldığını belirten TKP'li Ovacık Belediye Başkanı Mehmet Fatih Maçoğlu, "Geçmişte sosyalistleri, komünistleri, devrimcileri din düşmanı olarak gördüler. Biz, insanların, bireylerin, inanç özgürlüklerine, bunun bir kültür olduğuna büyük saygı duyarız." dedi.

"GÜÇLÜ BELEDİYE DEĞİLİZ AMA MAĞDURUN YANINDAYIZ"

Ovacık Belediyesi'nin büyük bir ekonomik gücünün olmadığını ancak mağduriyet konusunda Türkiye'nin neresinde olursa olsun imkanları dahilinde insanların yanında olacaklarını ifade eden Belediye Başkanı Maçoğlu, "Neden bizden yardım istedikleri konusuna gelince; muhtemelen basında Ovacık ile ilgili haberler dünyanın birçok yerinde takip ediliyor. Gönderdikleri mektupta zaten bizi basında takip ettikleri vurgulanıyor. Mektupta 'Sizin birçok fakire, ihtiyacı olana yardım ettiğinizi duyduk. 6 aydır çöken camimiz için hiç kimse bize yardım etmiyor. Katliamdan sonra Roboski için yardım başvurularının hiç biri karşılık bulmadı. Sizin bize yardım edeceğinizi düşünüyoruz.' deniliyor." şeklinde konuştu.

Mektup üzerine Avusturya'daki işadamlarıyla birlikte yardım konusunda bir araya geldiklerini belirten Maçoğlu, şunları söyledi: "Göndereceğimiz malzeme caminin inşaatında kullanılacak. Orada devam eden bir cami inşaatı var. Biz de gücümüz oranında Avusturya'nın Viyana kentindeki iş adamlarından, dostlarımızın da desteği ile devam eden inşaata destek vereceğiz. Cemevi, cami, kilise dinleri ne olursa olsun Alevi ya da solcuların camiye bakışını kötüleyen, topluma öyle lanse eden bir sistemde böyle bir talebin gelmesi beni duygulandırdı. Artık cami veya cem evlerinin sistemle veya devletle değil, aslında her şeyin birlikte yapılabileceği duruma gelmesi iyi. Hele bir de bizim gibi alternatif siyaset üreten belediyelerle veya devrimci belediyelerden böyle bir istekte bulunmaları bizi daha da mutlu etti. Bu anlamda destekte bulunmayı kendime görev edindim çünkü şu ana kadar hiç birimiz böyle bir çalışma içerisine girmedik."

"BURJUVAZİ SOLCULARIN DİNİ DÜŞMAN OLARAK GÖRMESİ HALKI KOPARDI"

Komünist belediye olarak bütün dinlerin, inananların ve inanmayanların haklarının olduğunu ve buna saygılı olduğunu belirten Maçoğlu, burjuvazi solcularının dini yanlış algılamasından kaynaklı halkın bu sistemi anlamamasına neden olduğunu söyledi.
"Biz, inananla inanmayanı ayırt eden insanlar değiliz. İnananın da inanmayanın da bir birey olduğunu ve bütün insanlar gibi haklarının olduğuna inanırız. Bugün devrimciyim veya sosyalistim diyen bir insanın dini inancını yaşamak isteyen birine karşı baskı ya da engelleme gibi bir durumu olmaz zaten. Çünkü sosyalizm, komünizm ya da devrimcilik özgürlüğü savunur. Şu ana kadar burjuvazi maalesef burjuvazi solcuları ve sosyalistleri hep dinsiz, dini düşman olarak gördü. Bundan kaynaklı halkı kopardı. Aksine biz halk için mücadele ediyorsak halkım kültürüne saygı duymak zorundayız. Başka bir alternatif yok." ifadelerini kullandı. CİHAN
<< Önceki Haber Komünist Partili belediye cami inşasına destek verdi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER