Konak Tramvayı'nın rayları çim zemin üzerine döşenecek


Tramvay projesinde Karşıyaka hattının ray döşeme çalışmalarının yüzde 40'ını tamamlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Konak hattına yarın Hava Eğitim Komutanlığı önünden başlıyor. Mustafa Kemal Sahil Bulvarı'nın kara ve deniz tarafında olmak üzere yola dördüncü şerit olarak eklenecek Konak Tramvayı, çim zemin üzerinde ilerleyecek. Orta refüjde, Ankara Asfaltı'ndaki gibi "yeşil yol" oluşturulacak.

Şehiriçi trafiğine nefes aldırmak ve ulaşımı çevreci yatırımlarla desteklemek amacıyla hazırlanan Karşıyaka-Konak tramvay projesinde yeni bir adım daha atılıyor. Bir yandan vagonlarla atölye ve destek binalarını inşa ederken bir yandan Karşıyaka'da ray döşeyen Büyükşehir Belediyesi, Konak hattı için yarın Mustafa Kemal Sahil Bulvarı'nda, Hava Eğitim Komutanlığı önünden ray döşemeye başlıyor. Fahrettin Altay Meydanı-Konak-Halkapınar arasında 12.7 kilometrelik mesafede, 19 durakta 21 araçla hizmet verecek Konak Tramvayı, pik saatlerde 3, diğer saatlerde ise 4–5 dakika aralıklarla çalışacak. Fahrettin Altay Meydanı'ndaki pazaryerinin yanından başlayacak Konak Tramvayı hattı, vergi dairesinin bulunduğu Şehit Binbaşı Ali Resmi Tufan Caddesi'ni takiben sahile çıkacak, Mustafa Kemal Sahil Bulvarı'nda kara ve deniz tarafı olmak üzere iki hat olarak, trafiğe müdahale olmadan ve üç gidiş üç geliş çalışan karayolu trafiğinin sürekliliğini bozmaksızın, ilave yeşil şerit olarak devam edecek. Göztepe yaya üst geçidinin altından geçecek hat, sahil boyunca devam ederek Konak Meydanı'na ulaşacak. Belediye, ray döşenmesi sırasında alan güvenliği için gerekli görüldüğünde, çalışma yapılan kısımlarda yolun bir şeridini kısmi olarak trafiğe kapatacak.

Mustafa Kemal Sahil Bulvarı'ndaki çalışmalarla koordineli olarak orta refüj kaydırılıp mevcut haliyle tuzlu zemin ve dar alanda gelişemeyen düzensiz bitkiler, yeni yol profiline uygun olarak düzenlenecek ve rehabilite edilecek. Bu bölgede, Bornova ilçesindeki Ankara Asfaltı'nda yapılan uygulama gibi "yeşil yol" oluşturulacak. Sahil bulvarı, üç şerit gidiş ve üç şerit geliş trafik yolu olarak hizmet vermeye devam edecek. Yeşil kesitli dördüncü şeritte seyredecek tramvayla birlikte sinyalizasyon altyapısı da Akıllı Trafik Sistemi kapsamında yenilenerek, güvenli ve sürdürülebilir erişim olanağı sağlanacak.

Büyükşehir Belediyesi, bu ulaşım yatırımının yanında Konak Tramvayı'na paralel olarak bir dizi projeyi de yaşama geçirmek için çalışıyor. Bu kapsamda kıyının etkili kullanımı ve erişimin kolaylaştırılması için Susuzdede ve Karataş bölgelerinde engelli ulaşımına uygun yaya platformları yapımı için proje çalışmalarına devam ediyor. Mithatpaşa Parkı'nın bulunduğu bölümde inşaatına başlanan karayolu alt geçidinin tamamlanmasından sonra üst bölüm düzenlenerek, kıyıda 42 bin metrekarelik bir yeşil alan ve meydan düzenlemesi yapılacak. Bölgede oluşabilecek otopark sıkıntısının aşılması için Göztepe bölgesinde 2 bin araba kapasiteli yer altı otoparkı yapılması için de proje çalışmaları devam ediyor.

Metro sistemini tamamlayıcı nitelikte hayata geçirilecek, 12.7 kilometre uzunluğunda ve 19 duraklı Konak Tramvayı, 9.87 kilometre uzunluğunda ve 15 duraklı Karşıyaka Tramvayı ve bu hatlarda çalışacak toplam 38 trenin toplam maliyeti 390 milyon lirayı buluyor. Tramvayların, 2017 yılı sonunda hizmete başlaması planlanıyor. CİHAN
<< Önceki Haber Konak Tramvayı'nın rayları çim zemin üzerine döşenecek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER