Koncuk: Özel istihdam büroları modern amele pazarıdır


Türkiye Kamu Sen ve Türk Eğitim Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, eskiden bağda, bahçede, tarlada işi olanların amale pazarına gidip yaptıracağı işe göre adam seçtiğini belirtip, "Özel istihdam büroları dedikleri herkesin bildiği amele pazarının modern adıdır." dedi.

Türkiye Kamu Sen Osmaniye Teşkilat Buluşmasında konuşan Türkiye Kamu Sen ve Türk Eğitim Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, "Hükümetin getirmeye çalıştığı, adı özel istihdam büroları esnek çalışma sistemi adı altında modern amele pazarlarını kurulacağına dikkat çekerek , "Şu anda kamuda 720 bin taşeron çalışan var. 2002 yılında kaç taşeron çalışan vardı bu ülkede. 2002 yılında 15-20 taşeron çalışan sayısı vardı. Hemen AKP iktidara gelmeden önce 15-20 bin olan taşeron işçi sayısı geçen 13 yılda bu gün 720 bin kişiye yükselmiştir. Kim yaptı bu iktidar yaptı. Bu iktidar döndü 1 Kasım seçimlerinde taşeronları kaldıracağım dedi. Yav kardeşim taşeronluğun mucidi sensin. 20 binden 720 bine kendi çıkaran sensin şimdi taşeronluğu bitireceğim diyen sensin." ifadelerini kullandı.

'Allah garibi sevindirmek için önce eşeğini kaybettirir sonra buldurur' sözünü hatırlatan Koncuk, "Başbakanın sözüne bizim taşeronlarda sevindiler. Şimdi ne oldu seçim bitti. Yüzde 49.50 oy aldı siyasi iktidar. Alsın demokrasi bu, buna bizim sözümüz olamaz, biz demokrasiye saygılıyız. Şimdi de 'Asıl iş tanımı getireceğiz' diyorlar Asıl iş tanımına uyan kim varsa hastanede, postanede, okulda, neredeyse onları kadroya alacağız. Asıl iş tanımana uyan sayısı da bunu tam bilebilmek mümkün değil. Tam uygulayacakları kriterler ne olacağı belli olmadığı için tam sayı bilmek zor. Benim tahminime göre 120 ile 150 bin civarında olacaktır."

Tahminen 720 binden 150 bini kadroya alınacağına iddia eden Koncuk, "Kamudaki 720 binden taşerondan 150 kadroya alınması durumunda geriye kalan 570 bin taşeron taşeron olarak kalacak. Sayın başbakan siz seçim beyannamesini okurken Ankara'dan, Osmaniye'den hatırlatıyorum. Şimdi söylemezsek olmaz. Biz bildiğimiz söylemekle mükellefiz. Siz 1 Kasım seçimleri öncesi 'Asıl iş tanımını getireceğim' demediniz. Dediniz ki 'taşeronları kadroya alacağım' dediniz. 720 bin taşeron var hadi al bakalım. Böyle asıl iş tanımıyla yardımcı iş tanımı ile bu işten kurtulmak mümkün değil. Ha şu mu düşünülüyordu. Geri kalanı da 2019 yılında seçim var pastanın hepsini bitirmeyelim birazını da o zaman mı yeriz diye düşündünüz. Hepimizin çocuğu var, evladı var, şunu iyi bilmeliyiz. 4B'yi bunlar icat etti. Taşeronu 4C'yi 5393 sayılı onlar icat etti. Vekil ebeyi, vekil hemşireyi ve vekil imamı bunlar icat etti. Postanede idari hizmet sözleşme diye ucube kölelik sitemini bunlar icat etti. Şimdi de icatlar buldular icatlarının üzerine. Esnek istihdam, part-time istihdam, özel hizmet büroları, uzaktan çalışma yöntemi ve kiralık işçi dönemi." diyerek hükumetin esnek istihdam projesini eleştirdi. CİHAN
<< Önceki Haber Koncuk: Özel istihdam büroları modern amele pazarıdır Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER